En plots staat hij voor de deur: de Giro d’Italia van 2023. Een Giro waar door wielerminnend België al erg lang naar wordt uitgekeken door de aanwezigheid van Remco Evenepoel. Want we zijn er allemaal toch zo zeker van dat de kleine van Schepdaal straks naast het rode exemplaar van de Vuelta ook een roze trui in zijn kast mag leggen.
Maar is dat wel zo? Vertrouwen is allemaal goed en wel en lijkt het quasi een zekerheid dat Evenepoel sowieso zal meespelen om de eindoverwinning in de Giro. Het effectief tot een goed einde brengen is evenwel nog een ander paar mouwen en er zijn toch zaken waarmee rekening moet worden gehouden.
Hoewel we noch Remco noch zijn ploeg Soudal Quick-Step duidelijk te maken uiteraard, maar wij zagen toch 5 punten waarom het zou kunnen mislopen voor de wereldkampioen op de weg. (Even een goed lopende zin van maken!)
ERVARING TEGEN
Beginnen doen we meteen met misschien wel de meest voor de hand liggende reden. Want op zijn 23ste heeft Remco Evenepoel toch nog niet al te veel ervaring opgedaan in grote rondes. Het is zelfs nog maar zijn derde waaraan hij aan de start komt en we zouden die Giro van 2021 eigenlijk zelfs niet mogen meerekenen.
Hoe het in de Vuelta is afgelopen weten we allemaal wel dus hoeft er zeker geen wantrouwen te zijn, maar zijn grote concurrent Primoz Roglic heeft op dit vlak toch een streepje voor. Voor de Sloveen is het reeds zijn twaalfde (!) deelname aan een grote ronde. Drie stuks daarvan – allemaal Vuelta – wist hij winnend af te sluiten.
ROGLIC IN TOPVORM
Meer ervaring houdt meteen ook in dat Roglic al meer levensjaren telt. Op zijn 33ste zou je kunnen denken dat hij over het fysieke hoogtepunt heen is, maar in het geval van de renner van Jumbo-Visma lijkt deze stelling helemaal niet op te gaan. Roglic begon tien jaar geleden – toen 23 – immers pas met wielrennen. 23 jaar is overigens exact de leeftijd van Evenepoel nu.
En de resultaten van dit jaar zijn er niet naast geweest: onverwacht starten in Tirreno-Adriatico om daar dan eventjes drie ritten en het algemene klassement weg te kapen. Dat deed de Sloveen grotendeels zelfs met ongeschoren benen. En vervolgens was er ook een meer dan geslaagde Ronde van Catalonië.
MENTALE TIK ROGLIC
Daarbij komen we meteen bij het derde punt uit. Want zo stond er in Spanje een dikke maand geleden de generale repetitie voor deze Giro op het programma. In een rechtstreeks duel met Evenepoel trok Roglic daar aan het langste eind na een ware two men show. In vijf van de zeven ritten eindigden ze minstens in de top vijf, waarvan Roglic er twee kon winnen. Remco won er ook twee, maar moest de eindoverwinning wel aan zijn concurrent laten. Een mentaal tikje? We veronderstellen van niet, maar helemaal onmogelijk is het ook niet.
LOODZWARE DERDE WEEK
We hadden het eerder al over de ervaring in grote rondes en wat daar zeker onderdeel van uitmaakt is hoe fit je nog kan zijn in een meestal loodzware en sowieso bepalende derde week. Dat is in deze Giro niet anders. Nog drie zware bergritten staan de renners te wachten, al ligt de Cima Coppi – de hoogste beklimming uit de ronde – dan wel al achter ons.
Echter dus wel nog drie etappes waar je er volledig door kan zakken, telkens met finish bergop, op dag 19 zelfs met aankomst boven de 2000 meter. Je zou dus zo maar de Giro kunnen verliezen in het slotweekend.
PECH
Tja, een echte reden is het natuurlijk niet maar in een grote ronde - of in een koers tout court – moet je gewoon geluk hebben dat je gespaard blijft van de nodige pech. Een platte band of een ander mankement aan de fiets op een verkeerd moment en je kan het zitten hebben. Of erger nog: een valpartij waarmee je meteen uit koers bent. Daar kan Roglic zeker over meespreken.
Maar uiteraard: als we zelfs vijf redenen kunnen vinden waarom Evenepoel de Giro niet zou winnen, dan kunnen we er zeker vijf vinden waarom hij wél zal winnen. Die krijg je morgen voorgeschoteld rond de klok van 10!