Kent u Taylor Phinney nog? De Amerikaan reed tot 2019 rond in het peloton, maar besloot dan om ermee te stoppen. De ex-renner mocht aanschuiven bij de podcast Thereabouts en doet er een boekje open over het gebruik van pijnstillers in de wielerwereld.
Phinney neemt daarbij geen blad voor de mond. "Er was een tijd dat ik vrij uitgesproken was over finalebidons in wedstrijden. Toen ik begon met koersen, lag de tijd van EPO en bloeddoping achter ons, maar er werden nog steeds veel pijnstillers gebruikt in de sport. Ik weet niet of dat nu volledig weg is", vertelt hij. "Maar in mijn beginjaren was het behoorlijk gemeengoed om aan het einde van de wedstrijd een paar pillen Tramadol te gebruiken", aldus Phinney.
Hij legt daarna uit wat dat precies inhoudt. "Dat is eigenlijk hetzelfde als twee Vicodin samen met flink wat cafeïne en misschien soms Sudafed. Het is een bom. Als ik daar nu een van zou nemen, zou het me direct naar de maan sturen. Ik stond daar nooit voor open, ik kreeg het aangeboden, maar ik had zoiets van: ik denk niet dat ik vandaag een pijnstiller nodig heb om door deze wedstrijd heen te komen."
BEENBREUK
Ook het toedienen van cortisone was goed ingeburgerd in het peloton. Phinney brak in 2014 zijn been en kreeg een injectie. Hij herinnert het zich nog levendig. "Ik vloog, terwijl mijn been het maar voor de helft deed. Toen dacht ik: ik denk dat ik weet hoe dit werkt", aldus de Amerikaan. "Ik vond dat niet normaal. Dus ik zei er iets over in een interview, en ik praatte ook over de frequentie waarmee cortisonen injecties werden gegeven net op het moment dat mensen een bepaalde wedstrijd ingingen", voegt hij er nog aan toe.
Dat hij erover sprak, werd hem niet in dank afgenomen. "Je bent in een positie waar mensen je kunnen vertellen wat je moet doen en je kunnen straffen voor het niet naleven van de meest willekeurige regels, die op elk moment ingesteld kunnen worden. Je beseft dat je niet als Harry Potter bent, je bent niet de held van dit verhaal, want je moet je stilhouden", is hij duidelijk.