De Tour de France begon werkelijk schitterend voor Alpecin-Deceuninck, maar intussen moesten ze daar toch al enkele rake klappen incasseren. Enkele dagen na zijn gele triomf viel Jasper Philipsen al uit, daags na de tweede rustdag was ook Mathieu van der Poel hetzelfde lot beschoren. Maar er zijn nog lichtpunten.
LEES OOK: 'Evenepoel dropt gigantische transferbom na Tour-exit'
(Geen) chasse patateWant waar de Belgische formatie voor aanvang van deze Tour flink wist te verbazen met de selectie van Emiel Verstrynge, mag intussen duidelijk blijken dat de aanwezigheid van de jonge Belg een meer dan terechte keuze is geweest. Verstrynge liet al enkele keren bewonderen wat hij in zijn mars heeft.
Dat was ook opnieuw het geval in de rit naar de Mont Ventoux. Nadat er een grote kopgroep was weggereden – een boot die Verstrynge evenwel had gemist – legde hij zich hier niet bij neer en ging hij verwoed in de achtervolging. Ploegmakker Jonas Rickaert stak hem daarbij een handje toe.
Uiteindelijk lukte het de twee ook om de aansluiting te maken, ondanks dat José De Cauwer dacht dat dit tot een chasse patate zou leiden. Achteraf sprak die echter wel zijn bewondering uit voor het feit dat Rickaert zijn jonge ploegmakker zo op sleeptouw nam.
“Rickaert die ziet dat zijn copain (Verstrynge) het niet haalt om in de kopgroep te geraken en dan maar een handje toesteekt. Men spreekt vaak over het nieuwe wielrennen en dat het nog nooit zo mooi geweest is. Maar ik denk dat dat inderdaad klopt”, klonk het.
Een dure achtervolging
Uiteindelijk kreeg Verstrynge in die rit naar de Ventoux echter toch nog af te rekenen met de klop van de hamer, hij eindigde pas op ee 100ste plaats op meer dan 23 minuten van winnaar Valentin Paret-Peintre. En dan was er nog een zure appel om door te bijten.
Door een onreglementaire bevoorrading kreeg de jonge Belg immers een boete van 200 Zwitserse frank op het rekest. Hetzelfde lot was bovendien ook ploegmakker Rickaert én ploegleider Gianni Meersman beschoren. Helemaal koosjer lijkt die achtervolging op de kopgroep dus niet te zijn geweest. Voor Meersman was de boete in totaal zelfs 700 Zwitserse frank, ook voor het niet respecteren van instructies.