Na een opener waarin waaiers en krachtduel het sprintersfeest in Lille verstoorden, krijgt het peloton op zondag een compleet ander recept geserveerd. De tweede rit van deze Tour de France is er één voor de puncheurs, met een geaccidenteerd slot waar explosieve benen het verschil kunnen maken. Mathieu van der Poel en Wout van Aert krijgen hier een kans die ze zelden nog vinden in een Tour.
Lees ook: Spion in het peloton voorspelt grote Tour voor Van der Poel
Parcours: Heuvelachtig, punchy en strategischDe etappe van Lauwin-Planque naar Boulogne-sur-Mer telt 209 kilometer en is met ruim 2.100 hoogtemeters niet overdreven lastig, maar wel verraderlijk. De finale is gepeperd, met vooral in de laatste tien kilometer een reeks hellingen die een selectieve uitkomst mogelijk maken:
-
Côte de Saint-Étienne-au-Mont (900 m aan 10,8%) op 9 km van de streep
-
Côte d’Outreau (800 m aan 7,9%) op 5,5 km van de finish
-
Aankomst op de Boulevard de la Liane: licht oplopend in de laatste kilometer
Het decor van de Opaalkust, met z'n ruige zeewind en golvende wegen, doet vermoeden dat positionering cruciaalwordt. En niet alleen vanwege de wind: deze regio is notoir smal, grillig en vaak technisch. Het is dan ook logisch dat klassementsploegen alert zullen koersen, uit schrik voor tijdverlies.
Favorieten: Drie tenoren en hun schaduwen
De finale is op maat gesneden voor Mathieu van der Poel. Na een briljante lead-out voor Philipsen in Lille toonde hij al dat de benen goed zijn. Etappe 2 is echter écht Van der Poels terrein: kort, steil, explosief. Met een punch van wereldformaat én een uitstekende positionering via zijn ploeg, heeft hij zondag een uitgelezen kans op zijn tweede Tourritzege ooit.
Wout van Aert is de tweede naam die je automatisch aankruist. Hij oogde fris in etappe 1 – ondanks zijn recent ziekteverloop – en weet dat dit soort ritten zijn ultieme specialiteit zijn. De vraag is alleen: hoeveel energie heeft hij nog over van de waaierslag op dag één, en kan hij op de steilste hellingen het verschil maken tegen Pogacar en Van der Poel?
Tadej Pogacar heeft geen gele trui, maar wél grote ambities. Hij is explosief genoeg om op de Saint-Étienne-au-Montweg te rijden, zeker als UAE tempo maakt. En dat willen ze: zoals vaak zoekt Pogacar liever een vroege uppercut dan een trage slijtageslag. Als hij Van der Poel en Van Aert kan lossen, is hij favoriet.
Outsiders en donkere paarden
Jonas Vingegaard heeft zelf aangegeven dat zijn acceleratie in 2025 verbeterd is – de Dauphiné bevestigde dat. De Deen zal waarschijnlijk mee de forcing voeren, al is het onwaarschijnlijk dat hij zelf vol doortrekt op het einde.
Remco Evenepoel zal op zijn hoede zijn na het tijdsverlies van zaterdag. Een vroege aanval in de laatste kilometers zou hem zowel een ritzege als morele revanche opleveren. Hij beschikt over de punch én het lef om zo’n slot aan te snijden.
Andere namen om in de gaten te houden zijn Alex Aranburu, Kevin Vauquelin, Biniam Girmay, Thibau Nys, Romain Grégoire en Axel Laurance.
Wat staat er op het spel?
Net als in Lille ligt de gele trui opnieuw binnen handbereik voor wie ritwinst pakt. Jasper Philipsen zal zondag de trui verdedigen, maar verwacht wordt dat hij in deze zwaardere finale het onderspit zal delven. Dat betekent dat er een nieuwe leider kan opstaan. Van der Poel, Van Aert, Pogacar, misschien zelfs Vingegaard of Evenepoel? Het klassement zal hoe dan ook opschudden.
Voorspelling WielerNieuws
De dag lijkt te draaien rond drie tenoren: Van der Poel, Van Aert en Pogacar. Wie de finale het slimst aanpakt, pakt de etappe én het geel. Maar opgepast: waaiers, versnippering en een rotsachtige aanloop kunnen het scenario herschrijven. Eén foutje, en je zit in de verkeerde groep.
Vier sterren: Mathieu van der Poel
Drie sterren: Tadej Pogacar, Wout van Aert
Twee sterren: Jonas Vingegaard, Kevin Vauquelin, Remco Evenepoel
Een ster: Thibau Nys, Biniam Girmay, Romain Grégoire, Alex Aranburu, Axel Laurance