Tom Dumoulin is een van de beste Nederlandse renners aller tijden, maar de voormalige coureur van Visma heeft zich nooit kunnen vinden in het strenge leven van een toprenner. In een interview met Chapeau Magazine legt hij uit waar het exact mis ging.
Dumoulin boekte in 2017 zijn grootste succes op de fiets. De Nederlander zette de Giro d'Italia naar z'n hand, maar genieten op de fiets zat er niet altijd bij. "Ik weet nog dat ik op een hoogtestage in Sierra Nevada zat”, blikt hij terug bij Chapeau Magazine.
Tom Dumoulin (Ned) winner of the 2017 Giro D'Italia. pic.twitter.com/m6zsTLmQ78
— The World of Cycling (@twocGAME) May 22, 2024
Diëtist
“We moesten daar zelf koken. Een jaar eerder waren we bij de ploeg al met menu’s begonnen die door een diëtist werden samengesteld. Er werd voor ons uitgerekend wat we moesten eten. Of eigenlijk wat we verbranden op een dag en wat we vervolgens dus ook weer moesten bij eten. En dat werd gegoten in menu’s door de diëtist.”
Kiwi vs appel
De verzorger van dienst pikte de ingrediënten. "Maar verdomme, op een dag stond er een appel op het menu. Maar ik wilde een kiwi. Dan mocht die verzorger geen kiwi halen in de supermarkt. Ik zei, wat maakt het nu uit of het nou een appel of een kiwi is?”
“Toen raakte ik eerst in discussie met de verzorger", ging Dumoulin verder. "Vervolgens had ik een discussie met de diëtist op afstand. En toen hadden we een videocall met een hele groep. Zat ik als een van de beste wielrenners in een call te smeken of ik alsjeblieft een kiwi mochten eten in plaats van een appel.”
De Nederlander begon zich af te vragen waar het allemaal fout liep. "Het was niet dat ik onprofessioneel met voeding bezig was. Nee, ik denk dat ik juist degene was die er het meest mee bezig was. Ik las allemaal onderzoeken en wilde overal alles van weten. Door al die wetenschap was ik vaak ook de moeilijke jongen.”