In topsport worden alle grenzen afgetast, dus ook die van voeding. Dat is ook zeker het geval in het wielrennen waar er nu een nieuw zogeheten ‘supermiddel’ op de markt is. Eigenlijk niets speciaal want het gaat gewoon over bakpoeder.
Dat verhaal deden we u vorige week al uit de doeken. Bakpoeder, maar dan verwerkt in een soort gelletje. Dat door het Zweedse bedrijf Maurten. “Het is echt een gamechanger. Jarenlang hadden mensen moeite om het binnen te houden. Dat is nu verleden tijd”, zo stelt een medewerker van het bedrijf. En het middel blijkt zeer positieve invloeden te hebben op de prestaties. Tot die conclusie kan je alvast komen als je kijkt naar hoe Jumbo-Visma – die het product al enige tijd gebruiken - er het vanaf brengt.
Maar niet enkel Jumbo-Visma. Zo weet Het Laatste Nieuws dat ook Intermarché-Circus-Wanty er sedert vorig jaar is mee begonnen, en ook daar gingen de prestaties in stijgende lijn. Daarnaast maakt ook Lotte Kopecky al enige tijd gebruik van het bakpoeder in een ‘papje’. “Het is ideaal voor een inspanning tussen vijf en acht minuten”, zo zegt Koen de Haan, voedingsdeskundige bij het Nederlandse roeiteam. “Je kan de turbo langer aanzetten zonder dat de motor ontploft.”
MARGINAL GAIN
Met andere woorden wordt de ophoping van melkzuur in de benen uitgesteld of vermeden. Dat maakt dan ook dat een renner minder snel vermoeid is. Een geweldig product dus, al wil Mathieu Heijboer het ook niet overroepen. “Je moet het wel echt zien als een klein onderdeel van een goede prestatie. Een marginal gain, zoals dat zo mooi heet. Maar in de topsport gaat het juist om de details. Het is een klein stukje van een heel grote puzzel”, aldus de performance manager van Jumbo-Visma.
Dat verhaal deden we u vorige week al uit de doeken. Bakpoeder, maar dan verwerkt in een soort gelletje. Dat door het Zweedse bedrijf Maurten. “Het is echt een gamechanger. Jarenlang hadden mensen moeite om het binnen te houden. Dat is nu verleden tijd”, zo stelt een medewerker van het bedrijf. En het middel blijkt zeer positieve invloeden te hebben op de prestaties. Tot die conclusie kan je alvast komen als je kijkt naar hoe Jumbo-Visma – die het product al enige tijd gebruiken - er het vanaf brengt.
Maar niet enkel Jumbo-Visma. Zo weet Het Laatste Nieuws dat ook Intermarché-Circus-Wanty er sedert vorig jaar is mee begonnen, en ook daar gingen de prestaties in stijgende lijn. Daarnaast maakt ook Lotte Kopecky al enige tijd gebruik van het bakpoeder in een ‘papje’. “Het is ideaal voor een inspanning tussen vijf en acht minuten”, zo zegt Koen de Haan, voedingsdeskundige bij het Nederlandse roeiteam. “Je kan de turbo langer aanzetten zonder dat de motor ontploft.”
MARGINAL GAIN
Met andere woorden wordt de ophoping van melkzuur in de benen uitgesteld of vermeden. Dat maakt dan ook dat een renner minder snel vermoeid is. Een geweldig product dus, al wil Mathieu Heijboer het ook niet overroepen. “Je moet het wel echt zien als een klein onderdeel van een goede prestatie. Een marginal gain, zoals dat zo mooi heet. Maar in de topsport gaat het juist om de details. Het is een klein stukje van een heel grote puzzel”, aldus de performance manager van Jumbo-Visma.