Het geweldige openingsweekend van Alpecin-Deceuninck in de Tour de France maakt indruk – ook ver buiten Europa. In zijn podcast The Move stak Lance Armstrong zijn bewondering voor de ploeg én vooral voor Mathieu van der Poel niet onder stoelen of banken. Volgens de Amerikaan is het succes van de Belgische ploeg in grote mate te danken aan de loyaliteit van hun absolute kopman.
Lees ook: Ex-Tourwinnaars maken zich grote zorgen en slaan alarm
Van veldrijders naar TourkoplopersAlpecin-Deceuninck begon ooit als kleine veldritformatie, maar is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest dominante teams in klassiekers én de Tour. Voor Armstrong is de rol van Van der Poel daarin niet te onderschatten. “De evolutie van dit team is ongelooflijk. Het was ooit een klein ploegje. Maar Mathieu is altijd loyaal gebleven. Als hij dat niet had gedaan, dan hadden we vandaag niet over Alpecin gesproken.”
De Texaan vermoedt dat Van der Poel talloze aanbiedingen van WorldTour-teams kreeg, maar altijd koos voor de familie van Alpecin. “Dat heeft alles veranderd,” stelt hij. Met het geel van Philipsen en de indrukwekkende ploegprestatie op dag twee als bewijs.
George Hincapie, oud-ploeggenoot van Armstrong, sluit zich daarbij aan. “Ze kunnen nu al tevreden zijn over hun Tour. De laatste keer dat de gele trui binnen één ploeg wisselde, was in 2017 bij Sky. Vandaag reden ze een technische rit helemaal op kop. Heel indrukwekkend.”
Van der Poel straalt leiderschap uit
Volgens Hincapie is de koershouding van Van der Poel essentieel. “Hij nam de finale volledig in handen. Op 500 meter zat hij al op kop en hij liet niemand er meer overheen komen. Zoveel lef, zoveel zelfvertrouwen. Ik geloof dat hij in deze Tour zeker nog een rit wint.”
Van der Poel liet zich dit weekend niet alleen sportief zien, maar ook buiten de koers kwam hij in het nieuws. Vlak voor de Tour ontstond er kritiek op zijn samenwerking met FlyingGroup Aero – een aanbieder van privévluchten. Duurzaamheidsvoorvechters vonden het ongepast. Armstrong had daar echter geen boodschap aan. “Belachelijk. Deze atleten zouden allemaal een privé-jet moeten hebben. Waar zijn we als wielersport mee bezig?”