Een Britse wielerformatie heeft geprobeerd om vals te spelen en is betrapt op stickerfraude. Wat houdt dat precies in en hoe kwam de UCI erachter?
De UCI neemt de regelgeving in en rond koersen bijzonder serieus. Van de vele dopingcontroles tot het meten van de sokhoogte bij de renners, de Internationale Wielerunie wil zo weinig mogelijk aan het toeval overlaten. Maar een veel oudere regel is die van de framekeurmerken. Die moeten allemaal voorzien zijn van een UCI-sticker.
Stickers
In het professionele wielrennen moet elke fiets voorzien zijn van zo'n sticker zodat de UCI zeker is dat de coureur reed met een frame dat is goedgekeurd. De Britse formatie Saint-Piran, uitkomend op continentaal niveau en onlangs nog actef in de Tour of Britain, is nu betrapt op fraude.
De formatie zit al langer met financiële problemen. In een poging om goedkopere Chinese frames te gebruiken, besloten ze om vervalste UCI-stickers te kleven op hun fietsen. Dat meldt de website CyclingWeekly.
Nagellak
Een oplettende UCI-official kwam er echter achter dat er geen framecodes op de stickers stonden. Richard Pascoe, de teambaas van Saint-Piran, kwam met het opvallende excuus dat de framecodes waren bewerkt met nagellak. Ondertussen heeft Saint-Piran het bedrog toegegeven.
De renners zelf zouden geweten hebben dat ze met niet-goedgekeurde frames rondreden, maar niet dat de stickers vervalst waren. Het is nog niet bekend welke straf hen te wachten staat.