De ASO kwam vandaag met ingrijpend nieuws over de Tour de France. Zo zal de laatste etappe richting Parijs alvast deze jaargang een speciaal tintje meekrijgen. Dat in de hoop om het klassieke ‘criterium-scenario’ richting massasprint te kunnen vermijden. Maar is dat wel nodig, is de vraag?
Extra gevaar voor klassement
Zo komt deze zomer immers de beklimming van de Montmartre in het spel in Parijs. De beklimming die ook drie keer werd aangedaan in de wegrit op de Olympische Spelen in de Franse hoofdstad. Het leverde bijzonder mooie plaatjes op en gezien de steiltegraad zorgt het automatisch ook voor meer spektakel. Het staat echter haaks op de rust die we nu gewend zijn in de slotrit van de Tour.
Evenepoel liet zich eerder al negatief uit op de toen nakende beslissing, ploegleider Tom Steels steunt hem nu de kogel helemaal door de kerk is. “Je hebt al drie weken hard gekoerst en nu voegen ze er ook in de slotrit nog een extra element aan toe.”
“Dat ís extra stress, ook voor de klassementsrenners. Je zal maar eens pech hebben op Montmartre, net als de volgwagens ver zitten en er vooraan volop gekoerst wordt”, laat Steels optekenen bij Het Nieuwsblad. Hij ziet dus voornamelijk voor de klassementsmannen een onnodig gevaar op de laatste dag van de Tour.
Stijlbreuk volgens Museeuw
Maar ook Johan Museeuw staat niet te springen voor deze aanpassing. Als ex-sprinter en ook voormalig winnaar op de Champs Elysees – wat bovendien zowat aanzien werd als het officieuze WK voor sprinters – vindt hij het maar niets. “Cavendish zal blij zijn dat ze het nu pas invoeren, die is net op tijd gestopt. Want voor zijn type sprinter is dit slecht nieuws. Ik vind dat jammer.”
Museeuw stelt zich de vraag of het nodig is om wedstrijden steevast lastiger te maken. “Maar de trend is al langer bezig. Elke organisator wil zijn wedstrijd almaar lastiger maken. Een echte massasprint, met alle topsprinters, rechttoe-rechtaan, zonder poespas, dat kan en mag precies niet meer. Terwijl ook zo’n massasprint heel mooi kan zijn. De Tour breekt met een traditie. Spijtig.”