Mathieu van der Poel kende afgelopen zondag alweer een nieuwe deceptie op de mountainbike-fiets. Wat is het toch met de Nederlander waarom het daar telkens zo fout loopt? In het veld en op de weg zien we hem immers amper tot geen fouten maken, wanneer hij op de mountainbike kruipt is er telkens wat aan de hand. Deze keer letterlijk.
Meirhaeghe weet wat er scheelt
Zo brak Van der Poel immers een botje in zijn pols. Wat dat betekent voor zijn herstel en Tour de France zal nog moeten blijken. Er kunnen evenwel ook vragen worden gesteld bij het feit waarom Van der Poel de ontgoochelingen opstapelt bij het mountainbiken. Er is geen betere persoon om dit te kunnen inschatten dan Filip Meirhaeghe, zelf ex-wereldkampioen en olympisch medaillist in de discipline.
Vooraleerst wil die al meteen één fabeltje de wereld uithelpen: aan de technische capaciteiten van Van der Poel ligt het niet, zegt hij stellig. “Die zijn zeker aanwezig en daar ligt het in se ook niet aan.” Al houdt het ergens toch wel een verband met waar Meirhaeghe een probleem ziet. “Als je op het allerhoogste mountainbikeniveau wil (blijven) presteren, moet je je techniek met training, maar vooral ook met competitie op peil houden.”
Daar wringt het schoentje voor Van der Poel. Met zo’n druk wegprogramma komt hij immers niet echt in de mogelijkheid om veel mountainbikewedstrijden te rijden. En zo verleer je toch wel een beetje het gevoel van op die fiets, weet Meirhaeghe. “Logisch gevolg is dat hij daar op den duur ook wat ‘strammer’, minder soepel, in wordt.”
🚵🇨🇿 | Een dramatische eerste ronde voor Van der Poel! Hij gaat zelfs over de kop... 🤕🤕
— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) May 25, 2025
📺 Stream MTB op HBO Max pic.twitter.com/rVAFtutWjf
Groot nadeel voor MVDP
Desalniettemin was het toch alweer een foutje dat we Van der Poel anders nooit zien maken. Het parcours in Nové Mesto is volgens Meirhaeghe ook niet bepaald technisch of gevaarlijk. “Alleen bevindt dat bewuste ‘wasbord’, met een aantal sprongen heel snel na elkaar, zich in een dalende strook. Waar de snelheid dus heel hoog ligt.”
En dan is een foutje toch sneller gemaakt, luidt de conclusie tegenover HLN. “Maar onder druk, in volle remonte om zo vlot mogelijk posities te winnen, kan het wel eens zijn dat je je aan die snelheid mispakt. En op een stuk rots of steen belandt waar je liever niet op terechtkomt.”
Vervolgens komen we ook bij een tweede punt dat het moeilijker maakt voor Van der Poel. Zo kon hij zondag alweer pas starten vanop de vijfde rij, en moet hij dus meteen flink wat plaatsen inhalen. Het zorgt voor een verhoogd risico. “Het zorgt ervoor dat je een pak renners voorbij moet, in je inhaalbeweging in ‘druk verkeer’ terechtkomt en dat het risico op valpartijen aanzienlijk vergroot”, sluit Meirhaeghe af.