Spektakel gegarandeerd in Glasgow | FAVORIETEN WK WEGRIT

Spektakel gegarandeerd in Glasgow | FAVORIETEN WK WEGRIT

Donderdag is in het Schotse Glasgow het ‘Super WK’ van 2023 van start gegaan. Dat wordt zo genoemd omwille van het feit dat zowat alle wielerdisciplines hun onderdak vinden in Schotland en er dus hun wereldkampioenschappen afwerken. Maar de meeste ogen zullen toch voornamelijk gericht zijn op de wegritten.


Daarmee volgt komende zondag 6 augustus al meteen het hoogtepunt van deze wereldkampioenschappen met de wegrit voor de mannen. Precies een week later is het dan de beurt aan de dames met onder meer Lotte Kopecky als één van de favorieten. Eerst mogen dus echter de heren aan de bak in wat een – niet verbazend op een WK – slopende wedstrijd belooft te worden. Het staat vast dat we een mooie wereldkampioen zullen krijgen.

PARCOURS

Dat leert ons als we een blik werpen op het parcours dat de renners van de hoofdstad Edinburgh naar Glasgow brengt, waar de protagonisten vervolgens tien keer een plaatselijke ronde zullen afleggen. Een eerste obstakel volgt er na iets minder dan 100 kilometer te hebben afgelegd. Dat met de Crow Road, een klim van gemiddeld zo’n 4 procent die 5,6 kilometer lang is. Geen onoverkomelijk werk dus voor de doorwinterde profs. "Het is een mooie klim die sowieso in de kleren kruipt, maar vooral door de lengte van de koers. Van de klim op zich hoef je niet bang te zijn”, luidt dan ook het logische oordeel van Bert De Backer.

Na het nemen van de top van de Crow Road is het nog iets meer dan 20 kilometer vooraleer de renners het lokale parcours in Glasgow aansnijden. Daar belooft het pas echt zwaar te worden. Een golvend parcours van 14,3 kilometer lang met 42 bochten inbegrepen. Constant draaien en keren dus, en moeilijk om van positie te veranderen. “Je weet niet waarnaar te kijken of te draaien. Het is de hele tijd van links naar rechts. Opschuiven op zo'n bochtige omloop is helemaal niet evident. Het zal niet makkelijk zijn om plaatsjes te winnen”, aldus De Backer.

Goed opdraaien is dus de boodschap. Daarbovenop dreigt het ook te gaan regenen en kan het behoorlijk gladdig worden in de straten van Glasgow. Een echt beslissend punt lijkt er niet te zijn, maar zal het dus voornamelijk de opeenstapeling van inspanningen worden die voor schifting zullen zorgen. Al moet er wel rekening worden gehouden met Montrose Street, een heuveltje van 200 meter op 1,5 kilometer van de streep dat met 7,4 procent omhoog loopt.

KLUS VOOR KAMPIOENEN

U merkt het zelf ook: het zal geen pannenkoek zijn die hier komende zondag met de regenboogtrui aan de haal gaat. En wie is er no pancake (dixit Wout Poels in de Tour, nvdr)? Juist, Wout van Aert. Een WK is sowieso een koers waarin de renners met een grote motor komen bovendrijven maar dit parcours lijkt echt wel perfect aan te sluiten bij de kwaliteiten van de Kempenaar. Kort draaien, terug optrekken, goed positie kiezen, punchen op de vele hellingen, allemaal in één adem te noemen met Van Aert. Dat zagen we ook al op het Europees kampioenschap van 2018 dat toen op quasi hetzelfde parcours in Glasgow werd verreden. Van Aert werd daar derde en pakte brons.


Één plaatsje voor hem eindigde daar zijn gedoodverfde concurrent: Mathieu van der Poel pakte zilver in 2018 en ook nu geven we hem toch nog net dat streepje voor op Van Aert. Bovengenoemde capaciteiten zijn immers ook allemaal van toepassing op de Nederlander, maar heeft hij wel het voordeel dat hij toch een meer beschermde status heeft binnen zijn land. Al moet er ook zeker rekening worden gehouden met Dylan van Baarle die een lange aanval al eerder tot een goed einde wist te brengen.

BELGISCHE WEELDE

Van Aert krijgt immers nog af te rekenen met flinke concurrentie binnen de eigen ploeg. Remco Evenepoel is er immers op gebrand om zijn wereldtitel te verlengen in Glasgow. “Ze zouden erin moeten geloven dat ik op bijvoorbeeld vijf kilometer van de streep nog kan wegrijden. Zeker op dit parcours”, liet die al optekenen. Dat is uiteraard een feit, maar er speelt nu eenmaal grote concurrentie binnen het eigen land. En laat net dat nu het grote gevaar te zijn voor de Belgen. Met Jasper Philipsen is er zelfs nog een derde hond in het spel die met het been wil gaan lopen.


Evenepoel is zonder twijfel echter één van de grote favorieten voor zondag. Toch durven we Tadej Pogacar nog een trapje hoger te zetten. Het fabeltje dat Remco fietstechnisch niet onderlegd is werd natuurlijk al lang onderhaald, maar op puur technisch aspect heeft de Sloveen toch nog een streepje voor. Al zal dit natuurlijk weinig ter zake doen mochten beide fenomenen er met een lange aanval samen vandoor gaan. Aan de streep heeft Pogacar evenwel ook een steviger eindschot in de benen.

SCHADUWFAVORIETEN

Daarmee hebben we de grootste favorieten voor de regenboogtrui gehad. Al moeten er nog wel enkele namen worden besproken die zeker kans maken om zondag op het hoogste schavotje te eindigen. Dat niet in het minst met Mads Pedersen. De Deen heeft zich het voorbije jaar definitief tussen de wereldtop gevestigd en ook hij vindt in Glasgow een parcours op zijn maat. Bovendien beschikken ook de Denen over een fantastische ploeg, met Kasper Asgreen als tweede kopman.


Ook de voormalige winnaar van De Ronde van Vlaanderen liet op het einde van de Tour de France nog zien in een uitstekende vorm te verkeren. Hij won de etappe naar Bourg-en-Bresse en deed daar een dag later ei zo na nog een tweede ritzege bij in Poligny. En op WK’s moet er ook steeds rekening worden gehouden met Frankrijk en Italië. Want net zoals dat in het voetbal het geval is weten die op dat moment altijd het beste in zichzelf naar boven te halen. Bij de Fransen is Christophe Laporte de uitgesproken kopman. Daardoor wordt ook Julian Alaphilippe een gevaarlijke klant door zijn rol in de schaduw. Italië beschikt over een sterke kern, maar spreken we met Alberto Bettiol en Matteo Trentin toch eerder over outsiders, ook al won die laatste in 2018 het al eerder besproken EK in Glasgow.

Van outsiders hebben we er overigens nog wel een aantal in stock. Fred Wright en Ben Turner voor Groot Brittannië, Magnus Sheffield, Matteo Jorgenson en Neilson Powless bij de Verenigde Staten, Michael Matthews voor Australië, Stefan Küng bij Zwitserland en Rasmus Tiller en Alexander Kristoff bij Noorwegen. Ook de Ier Ben Healy, de Duitser Nils Politt en de Kazach Alexey Lutsenko zijn zeker niet kansloos.

FAVORIETEN WK WEGRIT 2023
****
Mathieu van der Poel
***
Wout van Aert, Tadej Pogacar
**
Remco Evenepoel, Mads Pedersen, Christophe Laporte
*
Kasper Asgreen, Jasper Philipsen, Dylan van Baarle, Julian Alaphilippe

POLL: WIe wordt wereldkampioen?

Meer over

Laatste wielernieuws

<strong>Remco Evenepoel ten spijt: Tim Merlier moét naar de Tour</strong>
Remco Evenepoel ten spijt: Tim Merlier moét naar de Tour

Hij weet intussen bijna niet meer wat verliezen is. Zo goed gaat het dit seizoen voor Tim Merlier. ...

451
451
<strong>Tour de France 2024: Hoe werkt het puntenklassement?</strong>
Tour de France 2024: Hoe werkt het puntenklassement?

Ieder jaar strijden de beste sprinters ter wereld om de groene trui in de Tour de France. Hoe werkt ...

6
6
Wat doet Van Aert in de Tour? 'Ik hoop dat hij zichzelf niet vergeet'
Wat doet Van Aert in de Tour? 'Ik hoop dat hij zichzelf niet vergeet'

Gaan Wout van Aert en Jonas Vingegaard naar de Tour de France? Dat is de vraag die de wielerwereld ...

28
28
De Cauwer analyseert drastische keuze Uijtdebroeks
De Cauwer analyseert drastische keuze Uijtdebroeks

Cian Uijtdebroeks is &eacute;&eacute;n van de grote namen die zal ontbreken op het BK tijdrijden ...

27
27
Visma-LaB pakt uit met komst van Franse wereldtopper
Visma-LaB pakt uit met komst van Franse wereldtopper

Visma-Lease a Bike zal volgend seizoen kunnen rekenen op de wielerkunsten van Axel Zingle. De ...

41
41
Het volgende Belgische toptalent is geboren: 'Nog explosiever als Tadej'
Het volgende Belgische toptalent is geboren: 'Nog explosiever als Tadej'

Jarno Widar, de kersverse winnaar van de Giro Next Gen, wordt nu al vergeleken met tweevoudig ...

44
44
Welke rol speelt Van der Poel in transfer Philipsen?
Welke rol speelt Van der Poel in transfer Philipsen?

Jasper Philipsen en Mathieu van der Poel zijn al een tijdje een gevreesde tandem in het peloton. In ...

111
111
Tourwinnaar geruïneerd: 'Hij heeft geen stuiver meer'
Tourwinnaar geruïneerd: 'Hij heeft geen stuiver meer'

Wat is er aan de hand met Bradley Wiggins? De voormalige winnaar van de Tour de France werd recent ...

154
154
BREAKING. Topfavoriet Lampaert moet passen voor BK tijdrijden
BREAKING. Topfavoriet Lampaert moet passen voor BK tijdrijden

Slecht nieuws voor uit het kamp van Yves Lampaert. Het werkpaard van Soudal Quick-Step en ...

23
23
De kop is eraf! Eerste team maakt Tour-selectie bekend!
De kop is eraf! Eerste team maakt Tour-selectie bekend!

Uno-x Mobility is het eerste team dat haar selectie voor de Tour de France heeft bekend gemaakt. De ...

11
11
Merlier noemt opmerkelijke reden voor topprestatie in Baloise Belgium Tour
Merlier noemt opmerkelijke reden voor topprestatie in Baloise Belgium Tour

Tim Merlier kan met een gerust hart afreizen naar het BK op de weg komende zondag in Zottegem. De ...

7
7
Van Aert en co. pakken uit met monstertraining vlak voor Tour (📷)
Van Aert en co. pakken uit met monstertraining vlak voor Tour (📷)

De Tour de France staat voor de deur. De grote vraag blijft: zullen Wout van Aert en Jonas ...

67
67
Philipsen komt met opvallend statement na dubbele nederlaag
Philipsen komt met opvallend statement na dubbele nederlaag

Jasper Philipsen en Tim Merlier zogen alle aandacht naar zich toe in de Baloise Belgium Tour. ...

128
128
Van Aert, Evenepoel en Kopecky: zoveel medailles wint België op de Spelen!
Van Aert, Evenepoel en Kopecky: zoveel medailles wint België op de Spelen!

De Tour de France komt met rasse schreden dichterbij. De kans is groot dat we zowel Wout van Aert ...

21
21
Nelissen pakt uit met gewaagde vergelijking tussen Van der Poel en Merckx
Nelissen pakt uit met gewaagde vergelijking tussen Van der Poel en Merckx

Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel domineerden in het klassieker voorjaar. De vergelijking met de ...

101
101
't Is Koers! De strijd om de Belgische driekleur barst los!
't Is Koers! De strijd om de Belgische driekleur barst los!

De laatste rechte lijn naar de Tour de France is ingezet! Voor heel wat renners is het nu zaak om de ...

24
24