Spektakel gegarandeerd in Glasgow | FAVORIETEN WK WEGRIT

Spektakel gegarandeerd in Glasgow | FAVORIETEN WK WEGRIT

Donderdag is in het Schotse Glasgow het ‘Super WK’ van 2023 van start gegaan. Dat wordt zo genoemd omwille van het feit dat zowat alle wielerdisciplines hun onderdak vinden in Schotland en er dus hun wereldkampioenschappen afwerken. Maar de meeste ogen zullen toch voornamelijk gericht zijn op de wegritten.


Daarmee volgt komende zondag 6 augustus al meteen het hoogtepunt van deze wereldkampioenschappen met de wegrit voor de mannen. Precies een week later is het dan de beurt aan de dames met onder meer Lotte Kopecky als één van de favorieten. Eerst mogen dus echter de heren aan de bak in wat een – niet verbazend op een WK – slopende wedstrijd belooft te worden. Het staat vast dat we een mooie wereldkampioen zullen krijgen.

PARCOURS

Dat leert ons als we een blik werpen op het parcours dat de renners van de hoofdstad Edinburgh naar Glasgow brengt, waar de protagonisten vervolgens tien keer een plaatselijke ronde zullen afleggen. Een eerste obstakel volgt er na iets minder dan 100 kilometer te hebben afgelegd. Dat met de Crow Road, een klim van gemiddeld zo’n 4 procent die 5,6 kilometer lang is. Geen onoverkomelijk werk dus voor de doorwinterde profs. "Het is een mooie klim die sowieso in de kleren kruipt, maar vooral door de lengte van de koers. Van de klim op zich hoef je niet bang te zijn”, luidt dan ook het logische oordeel van Bert De Backer.

Na het nemen van de top van de Crow Road is het nog iets meer dan 20 kilometer vooraleer de renners het lokale parcours in Glasgow aansnijden. Daar belooft het pas echt zwaar te worden. Een golvend parcours van 14,3 kilometer lang met 42 bochten inbegrepen. Constant draaien en keren dus, en moeilijk om van positie te veranderen. “Je weet niet waarnaar te kijken of te draaien. Het is de hele tijd van links naar rechts. Opschuiven op zo'n bochtige omloop is helemaal niet evident. Het zal niet makkelijk zijn om plaatsjes te winnen”, aldus De Backer.

Goed opdraaien is dus de boodschap. Daarbovenop dreigt het ook te gaan regenen en kan het behoorlijk gladdig worden in de straten van Glasgow. Een echt beslissend punt lijkt er niet te zijn, maar zal het dus voornamelijk de opeenstapeling van inspanningen worden die voor schifting zullen zorgen. Al moet er wel rekening worden gehouden met Montrose Street, een heuveltje van 200 meter op 1,5 kilometer van de streep dat met 7,4 procent omhoog loopt.

KLUS VOOR KAMPIOENEN

U merkt het zelf ook: het zal geen pannenkoek zijn die hier komende zondag met de regenboogtrui aan de haal gaat. En wie is er no pancake (dixit Wout Poels in de Tour, nvdr)? Juist, Wout van Aert. Een WK is sowieso een koers waarin de renners met een grote motor komen bovendrijven maar dit parcours lijkt echt wel perfect aan te sluiten bij de kwaliteiten van de Kempenaar. Kort draaien, terug optrekken, goed positie kiezen, punchen op de vele hellingen, allemaal in één adem te noemen met Van Aert. Dat zagen we ook al op het Europees kampioenschap van 2018 dat toen op quasi hetzelfde parcours in Glasgow werd verreden. Van Aert werd daar derde en pakte brons.


Één plaatsje voor hem eindigde daar zijn gedoodverfde concurrent: Mathieu van der Poel pakte zilver in 2018 en ook nu geven we hem toch nog net dat streepje voor op Van Aert. Bovengenoemde capaciteiten zijn immers ook allemaal van toepassing op de Nederlander, maar heeft hij wel het voordeel dat hij toch een meer beschermde status heeft binnen zijn land. Al moet er ook zeker rekening worden gehouden met Dylan van Baarle die een lange aanval al eerder tot een goed einde wist te brengen.

BELGISCHE WEELDE

Van Aert krijgt immers nog af te rekenen met flinke concurrentie binnen de eigen ploeg. Remco Evenepoel is er immers op gebrand om zijn wereldtitel te verlengen in Glasgow. “Ze zouden erin moeten geloven dat ik op bijvoorbeeld vijf kilometer van de streep nog kan wegrijden. Zeker op dit parcours”, liet die al optekenen. Dat is uiteraard een feit, maar er speelt nu eenmaal grote concurrentie binnen het eigen land. En laat net dat nu het grote gevaar te zijn voor de Belgen. Met Jasper Philipsen is er zelfs nog een derde hond in het spel die met het been wil gaan lopen.


Evenepoel is zonder twijfel echter één van de grote favorieten voor zondag. Toch durven we Tadej Pogacar nog een trapje hoger te zetten. Het fabeltje dat Remco fietstechnisch niet onderlegd is werd natuurlijk al lang onderhaald, maar op puur technisch aspect heeft de Sloveen toch nog een streepje voor. Al zal dit natuurlijk weinig ter zake doen mochten beide fenomenen er met een lange aanval samen vandoor gaan. Aan de streep heeft Pogacar evenwel ook een steviger eindschot in de benen.

SCHADUWFAVORIETEN

Daarmee hebben we de grootste favorieten voor de regenboogtrui gehad. Al moeten er nog wel enkele namen worden besproken die zeker kans maken om zondag op het hoogste schavotje te eindigen. Dat niet in het minst met Mads Pedersen. De Deen heeft zich het voorbije jaar definitief tussen de wereldtop gevestigd en ook hij vindt in Glasgow een parcours op zijn maat. Bovendien beschikken ook de Denen over een fantastische ploeg, met Kasper Asgreen als tweede kopman.


Ook de voormalige winnaar van De Ronde van Vlaanderen liet op het einde van de Tour de France nog zien in een uitstekende vorm te verkeren. Hij won de etappe naar Bourg-en-Bresse en deed daar een dag later ei zo na nog een tweede ritzege bij in Poligny. En op WK’s moet er ook steeds rekening worden gehouden met Frankrijk en Italië. Want net zoals dat in het voetbal het geval is weten die op dat moment altijd het beste in zichzelf naar boven te halen. Bij de Fransen is Christophe Laporte de uitgesproken kopman. Daardoor wordt ook Julian Alaphilippe een gevaarlijke klant door zijn rol in de schaduw. Italië beschikt over een sterke kern, maar spreken we met Alberto Bettiol en Matteo Trentin toch eerder over outsiders, ook al won die laatste in 2018 het al eerder besproken EK in Glasgow.

Van outsiders hebben we er overigens nog wel een aantal in stock. Fred Wright en Ben Turner voor Groot Brittannië, Magnus Sheffield, Matteo Jorgenson en Neilson Powless bij de Verenigde Staten, Michael Matthews voor Australië, Stefan Küng bij Zwitserland en Rasmus Tiller en Alexander Kristoff bij Noorwegen. Ook de Ier Ben Healy, de Duitser Nils Politt en de Kazach Alexey Lutsenko zijn zeker niet kansloos.

FAVORIETEN WK WEGRIT 2023
****
Mathieu van der Poel
***
Wout van Aert, Tadej Pogacar
**
Remco Evenepoel, Mads Pedersen, Christophe Laporte
*
Kasper Asgreen, Jasper Philipsen, Dylan van Baarle, Julian Alaphilippe

POLL: WIe wordt wereldkampioen?

Meer over

Laatste wielernieuws

<strong>Wegprogramma Van der Poel: extra titanenclash met Van Aert</strong>
Wegprogramma Van der Poel: extra titanenclash met Van Aert

Om even goed of zelfs beter te doen dan het afgelopen seizoen zal Mathieu van der Poel volgend jaar ...

212
212
<strong>Handig overzicht: hier rijden Van Aert, Van der Poel en Pidcock (tegen elkaar)</strong>
Handig overzicht: hier rijden Van Aert, Van der Poel en Pidcock (tegen elkaar)

Als laatste van de zogehete 'grote 3' wist Tom Pidcock woensdag zijn programma voor de komende ...

96
96
🎥 Tim Merlier ontsnapt maar nipt aan ernstig ongeval
🎥 Tim Merlier ontsnapt maar nipt aan ernstig ongeval

Tim Merlier heeft na de strandrace van De Panne, ook de strandrace van Bredene op zijn naam ...

0
0
Thibau Nys in zak en as: 'Het gaat gewoon niet meer'
Thibau Nys in zak en as: 'Het gaat gewoon niet meer'

Het is helemaal op bij Thibau Nys. Na enkele mindere weken bolde hij in het Franse Flamanville pas ...

0
0
Wout van Aert is er helemaal klaar mee: 'Soms slaat het echt door'
Wout van Aert is er helemaal klaar mee: 'Soms slaat het echt door'

Wout van Aert is &eacute;&eacute;n de populairste renners ter wereld en kan dan ook op heel wat fans ...

58
58
🎥 Eenden zorgen voor hilariteit op parcours in Flamanville
🎥 Eenden zorgen voor hilariteit op parcours in Flamanville

Alsof de modder en de vele bochten nog niet lastig genoeg waren, zorgden twee witte eenden nog eens ...

0
0
Sven Nys is het stilaan beu: 'Thibau wil niet luisteren'
Sven Nys is het stilaan beu: 'Thibau wil niet luisteren'

Thibau Nys reed in het Franse Flamanville zijn laatste cross voraleer hij met Lild-Trek enkele weken ...

328
328
Iserbyt soleert naar zege in Flamanville, Nys stelt diep telelur
Iserbyt soleert naar zege in Flamanville, Nys stelt diep telelur

Eli Iserbyt heeft de wereldbekermanche in Flamanville op zijn naam geschreven. Lars van der Haar ...

0
0
Lucinda Brand soleert in Flamanville naar 2e wereldbekerzege
Lucinda Brand soleert in Flamanville naar 2e wereldbekerzege

Een week na haar zege in Dublin, heeft Lucinda Brand de wereldbekermanche in het Franse Flamanville ...

0
0
Richard Plugge openhartig: 'Ik heb dit jaar op privévlak highs en lows gekend'
Richard Plugge openhartig: 'Ik heb dit jaar op privévlak highs en lows gekend'

Een wielerploeg leiden is een erg veeleisende job. Vraag dat maar aan Richard Plugge, CEO van het ...

0
0
18-jarig broertje van Egan Bernal tekent bij Europese ploeg
18-jarig broertje van Egan Bernal tekent bij Europese ploeg

Ronald Bernal wil dolgraag in de voetsporen van zijn grote broer Egan treden. De 18-jarige ...

0
0
Wout van Aert bekent kleur! Dit is zijn favoriete voetbalploeg
Wout van Aert bekent kleur! Dit is zijn favoriete voetbalploeg

Geen Wout van Aert op de terreinen van Tomorrowland in Boom zaternamiddag. Hij was zaterdagavond wel ...

312
312
Ceylin Alvarado geeft update over haar ziekte
Ceylin Alvarado geeft update over haar ziekte

Ceylin Alvarado moet dit weekend helaas passen voor de Superprestige in Boom en de wereldbekermanche ...

0
0
Wout van Aert deelt vreselijke anekdote: 'Sarah viel flauw'
Wout van Aert deelt vreselijke anekdote: 'Sarah viel flauw'

Wout van Aert is een acrobaat op de fiets en komt dan ook zelden ten val, maar &eacute;&eacute;n ...

0
0
Uijtdebroeks naar Jumbo-Visma? Plugge spreekt zich uit over stunttransfer
Uijtdebroeks naar Jumbo-Visma? Plugge spreekt zich uit over stunttransfer

Het contract van Cian Uijtebroeks bij BORA-hansgrohe loopt nog tot 2024, maar de piepjonge Belg is ...

163
163
🎥 Levensgevaarlijk! UAE-renner hangt aan rijdende vrachtwagen
🎥 Levensgevaarlijk! UAE-renner hangt aan rijdende vrachtwagen

Op sociale media is een bizar filmpje opgedoken waarin te zien is hoe Felix Gro&szlig; ...

25
25
Thibau Nys komt met zorgwekkende verklaring voor terugval
Thibau Nys komt met zorgwekkende verklaring voor terugval

Thibau Nys geraakte in de Superprestige van Boom niet verder dan een zesde plek. Hij kreeg opnieuw ...

894
894