Zondag staat de Ronde van Vlaanderen op het programma. Mathieu van der Poel werd in zijn vier deelnames vierde, eerste, tweede en eerste. Waarom staat hij zondag op het hoogste schavotje?
Vreemd genoeg zijn het de twee keren dat Van der Poel niet won, dat Mathieu de beste indruk gaf onderweg. In 2019 werd ‘Matje’ bij zijn debuut vierde, maar niet zonder voorgeschiedenis. Na een flinke tuimelperte onderweg moest de Nederlands kampioen lang achtervolgen. De versnelling van winnaar Alberto Bettiol volgen op de Oude Kwaremont kon hij niet, maar zijn naam in de Ronde was gevestigd.
Zijn winst tegen Van Aert een jaar later is bekend, maar in 2021 was zijn manier van koersen indrukwekkender. Op de Oude Kwaremont schudde Van der Poel zijn rivaal af, echter bleef de Deense kampioen Kasper Asgreen aanhaken en versloeg de Quick-Steprenner als bij een wonder de Nederlander in de sprint-à-deux. Vorig jaar was er opnieuw winst, na de bizarre finale met Tadej Pogacar, Dylan van Baarle en Valentin Madouas.
Wat maakt het dat Van der Poel zijn derde Ronde van Vlaanderen gaat winnen? Wij hebben 5 redenen:

1. VAN DER POEL-FINALE
De finale van de Ronde van Vlaanderen ligt als gegoten voor Van der Poel. Nadat de Koppenberg, Steenbeekdries en Taaienberg de benen van de meeste groten al voorzichtig afsnijden, is het finale trio perfect voor de Nederlander.
Op de Kruisberg en Hotond worden vooral de minderen gelost en de Oude Kwaremont is een ideale inspanning voor VDP. Beginnen met kasseien bergop, overgaan op de grote plateau aan het Kwaremontplein en de uitloper gebruiken om verder te pijnigen.
Het slotakkoord ligt op de Pater: een minuut lang explosiviteit bergop, met steile stroken en vooral veel snokken aan het stuur. De crossachtergrond van Van der Poel werkt als een goede fundering voor deze finale.
2. SANREMO OP ZAK
Natuurlijk weten we dat deze reden alleen gebruikt gaat worden als de beste Nederlandse coureur van dit moment zondag de Ronde niet op zak steekt.
Maar toch: je zou voor minder naar de Ronde van Vlaanderen trekken, als kersvers winnaar van Milaan-Sanremo. De tegenstand zondag weet ook wat er op de Poggio gebeurde, ze zaten zelfs op de eerste rij bij de VDP-show in Noord-Italië. Boezemt dat angst in?
3. BESTE PLOEG IN JAREN
We durven te stellen dat Van der Poel ook qua omkadering gerust kan toeleven naar de Ronde. Iedereen heeft het over Jumbo-Visma en Christophe Laporte die Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen won, maar de Fransman was nog nooit op afspraak in de allergrootste koersen.
Mathieu heeft met Søren Kragh Andersen iemand die dat wél altijd is. Zie maar Milaan-Sanremo. De Deen zal wellicht niet zelf de beslissende move kunnen maken, maar moet altijd iets recht kunnen trekken voor Van der Poel, wat krom is.
Ook met Gianni Vermeersch, Michael Gogl en Silvan Dillier op de voorlopige startlijst heeft de 27-jarige kopman weinig te klagen.

4. E3 MET DE REM EROP
Twee versnellingen in de E3 Saxo Bank Classic: op de Taaienberg en even later ook op de Stationsberg. Het waren twee explosies waar alleen Van Aert – na diep graven in zijn krachtenarsenaal – een antwoord op had. De manier waarop Pogacar op de Stationsberg naar het tweetal toe reed, was misschien nog indrukwekkender.
In het vervolg van de finale hield de doorgaans druistige Nederlander – al was daar in Sanremo geen sprake van – zich vervolgens koest. Geen ‘fare fatica’, geen domme dingen: de finale met de rem erop, terwijl op de Paterberg en vervolgens Oude Kwaremont toch de impressie was dat VDP nog een tandje harder kon. Bewaart hij dit voor zondag?
5. VAN DER PIEK
We weten allemaal dat Van Aert en Pogacar de constantere renners zijn ten opzichte van Van der Poel. Maar zoals we in onze analyse na afloop van Milaan-Sanremo ook al aangaven: als Matje zijn dag heeft, is hij niet te kloppen.
Het lijkt wel alsof de vijfvoudig wereldkampioen cyclocross exact weet hoe het spelletje gespeeld wordt op de grote dagen. Hij verkent het Ronde-parcours – dat de toppers inmiddels echt wel uit hun kop kennen – niet en verkiest een trainingsstage in Spanje. Typisch Van der Poel: net even anders dan de rest.
De tegenstand mag zich evenwel opmaken voor een Van der Poel die met grinta, met koersinzicht en met een hoogvorm de finale van de Ronde van Vlaanderen betwist. Pech daargelaten, moeten bovenstaande 5 ingrediënten Van der Poels recept tot derde keer Ronde-winst vorm