Van der Poel bezorgt Van Aert nachtmerries | RONDE RETRO

Van der Poel bezorgt Van Aert nachtmerries | RONDE RETRO

In Ronde Retro blikken we de hele week terug op de schoonste Rondes van Vlaanderen die we de laatste jaren al gezien hebben, om zo jullie honger voor komende zondag nóg wat groter te maken. Vandaag kijken we hoe Mathieu van der Poel zijn eerste zege in Vlaanderens Mooiste wist te boeken, ten koste van grote rivaal Wout van Aert.


We schrijven 18 oktober 2020. Het hele land, of zeg maar de hele wereld, ligt op zijn gat. Corona heeft alles in zijn greep, ook het wielrennen. Nog steeds, want uiteraard stond ook deze editie van de Ronde van Vlaanderen gepland in het voorjaar. Door het verdomde virus werden echter alle koersen uitgesteld of afgelast. In het geval van de Ronde was het gelukkig dat eerste en konden we in de herfst alsnog genieten van het grote wielerspektakel dat Vlaanderens Mooiste ieder jaar opnieuw is. Wel enkel vanop televisie, toeschouwers zijn immers niet toegelaten langs het parcours. Het maakt deze editie sowieso al historisch, Van Aert en Van der Poel – laten we ook Julian Alaphilippe niet vergeten – maken het later legendarisch.

Het wordt immers een memorabel duel tussen het duo dat al jaren elkaar het leven zuur maakt in de cross. Voor Van der Poel is het amper zijn tweede deelname aan de Ronde, nadat hij het jaar voordien iedereen al omver had geblazen met een fenomenale prestatie. Na heel wat pech slaagde de Nederlander er alsnog in om vierde te worden. Tot op de dag van vandaag zijn slechtste resultaat ooit in de Ronde. Ook Van Aert heeft in 2020 zeker nog geen tonnen ervaring in de grootste Vlaamse klassieker, al telt hij wel al één deelname meer. Desondanks staat het in de sterren geschreven dat zij het gaan uitvechten om de winst.

ALAPHILIPPE DOORBREEKT STILTE
Het ziet er nochtans lang naar uit dat we drie jaar na datum niet zouden spreken over een gedenkwaardige editie. De wedstrijd blijft lang op slot en de stilte in het peloton en bij de favorieten is recht evenredig met die van langs de kant van de weg. De slaaptoestand waarin de wereld zich begeeft lijkt over te slaan op de renners, tot wanneer Julian Alaphilippe een eerste keer zijn duivels ontbindt. Voor de Fransman zijn debuut in de Ronde, maar daar is weinig van te merken. Alsof hij er al jaren rond rijdt en het parcours kent als zijn broekzak. Nochtans was de wereldkampioen toen nog niet gevestigd in Ronse, iets wat een klein jaar later wel het geval was.

Op de Koppenberg op 45 kilometer van de streep schiet Alaphilippe een eerste fusée af. “Met de vingers in de neus”, zoals het klinkt uit een volgwagen knalt hij naar boven. Van der Poel, Van Aert en enkele anderen moeten alle zeilen bijzetten, maar sluiten drie kilometer later wel aan. Een groepje van een tiental renners weet zich te vormen maar zal snel terug uit elkaar spatten. De aanvalsdrang van Alaphilippe is immers niet te stuiten.

En dat is voornamelijk slecht nieuws voor Wout van Aert. Richting Stationstraat zit die immers met een probleem. Geblokkeerde ketting. Iets dat de Fransman blijkbaar in het snuitje heeft, want opnieuw trekt ‘Loulou’ alle registers open. Enkel Van der Poel kan in eerste instantie volgen, waarna schijnbaar uit het niets plots ook Van Aert terug opduikt. Met een enorme inspanning weet hij de sprong naar de leiders te maken, net op tijd om met een droomtrio de Taaienberg aan te vatten. De vogel is gevlogen, de winnaar zit vooraan.

Het blijken achteraf een dolle tien kilometer te zijn geweest. Want amper een kleine drie kilometer na het ronden van de Taaienberg slaat het noodlot toe voor Alaphilippe. De man die zich tot dan de sterkste man in koers had getoond knalt immers pardoes op een stilstaande motard. Een klap van jewelste en einde wedstrijd voor het speerpunt van Deceuninck Quick-Step.

DUET VAN AERT EN VAN DER POEL
Ook Van Aert en Van der Poel schrikken zich een hoedje wanneer ze achter zich van alles horen rammelen. Hun collega-vluchter ligt plots kermend van de pijn tegen het asfalt. Wachten is geen optie en dus trekt het duo door. Samen op pad voor een tocht van 35 kilometer waarin ze elkaar geen duimbreed toegeven. Op de resterende hellingen waagt geen van beide een echte poging om de ander te lossen, ook niet op de Oude Karemont of de Paterberg. Bang voor een chasse patate? Niet genoeg jus meer in de benen? Of kennen ze elkaar gewoon te goed?

Het is tot op de dag van vandaag een open vraag, maar feit is zeker dat zowel Van Aert als Van der Poel voldoende vertrouwen hebben in hun sprint om samen richting Minderbroedersstraat te trekken waar sedert 2012 de finishlijn ligt van Vlaanderens Mooiste. Die ligt er zonder fans aan de kant deze keer troosteloos bij. Iets wat beide heren op dat moment vermoedelijk gestolen kan worden, ook de spanning is er absoluut niet minder om. Een koninklijke sprint staat ons te wachten.


VAN AERT TE LAAT, VAN DER POEL NET OP TIJD
De achtervolgende groep die nog 14 renners rijk is komt uiteindelijk amper acht tellen later over de finishlijn, het zegt alles over het gepoker tussen Van Aert en Van der Poel nadat ze de rode vod zijn gepasseerd. Vanaf daar blijft Van Aert ook in het wiel plakken van zijn eeuwige rivaal, die op zijn beurt zo vaak om zijn schouder heen kijkt dat hij er nekpijn van krijgt. Het tempo gaat er volledig uit, Van der Poel weet dat hij ‘de sprint van zijn leven’ zal moeten rijden. Iets wat hij achteraf ook letterlijk zegt op die moment te hebben gedacht.

Van Aert lijkt in een zetel te zitten om zijn eerste Ronde van Vlaanderen achter zijn naam te zetten. De Kempenaar moet alleen zien dat hij er een lange sprint (minstens 250m van de finish) van maakt.

Hij blijft de aangegeven bordjes echter achteloos passeren en gaat pas aan op iets minder dan 200 meter. Een grove fout – zoals hij zelf ook haarfijn uitlegt in onderstaande video - en een ideaal scenario voor de explosievere Van der Poel die net op datzelfde moment ook zijn sprint inzet. Van Aert komt erg dichtbij, maar er niet meer over. Met een banddikte kroont Van der Poel zich tot winnaar, al zal die dat pas enige tijd na het passeren van de finishlijn ook officieel bevestigd zien worden. Mocht het zondag tot een gelijkaardig scenario komen weet Van Aert wat doen. In de E3 Saxo Classic toonde hij alvast te hebben geleerd uit zijn fouten.

Of het in de aanstaande Ronde opnieuw tot zo’n koninklijke sprint zal komen is afwachten, maar morgen nemen wij u alvast wel weer terug naar een Ronde uit het verleden. Op welke versie van Vlaanderens Mooiste we dan terugblikken? Dat gaan we natuurlijk niet verklappen, u leest het morgen! Afspraak om 19.00 uur!

POLL: Van Aert wint de sprint als hij vroeger aangaat...

Laatste wielernieuws

<strong>'t Is Koers! Wint Van der Poel ook zijn derde Monument van het jaar? </strong>
't Is Koers! Wint Van der Poel ook zijn derde Monument van het jaar?

Van der Poel kon niet overtuigen in de Amstel Gold Race, maar niet getreurd: de wereldkampioen komt ...

72
72
🎥 Van der Poel beloont zichzelf met splinternieuwe en peperdure sportwagen
🎥 Van der Poel beloont zichzelf met splinternieuwe en peperdure sportwagen

Mathieu van der Poel heeft een nieuw speeltje in zijn garage staan en hij heeft er heel diep in de ...

168
168
Van Hooydonck ziet hongerige Van der Poel: 'Hij is van z'n roze wolk afgekomen'
Van Hooydonck ziet hongerige Van der Poel: 'Hij is van z'n roze wolk afgekomen'

Mathieu van der Poel komt nog &eacute;&eacute;n keer in actie dit voorjaar. De wereldkampioen van ...

59
59
De Cauwer heeft duidelijke mening over vierde plaats Vansevenant
De Cauwer heeft duidelijke mening over vierde plaats Vansevenant

Soudal Quick-Step kon niet opboksen tegen Alpecin-Deceuninck dit voorjaar. In de Amstel Gold Race ...

145
145
Benoot twijfelachtig voor Waalse Pijl en Luik vanwege prachtige reden
Benoot twijfelachtig voor Waalse Pijl en Luik vanwege prachtige reden

Tiesj Benoot eindigde knap derde in de Amstel Gold Race afgelopen zondag. De Belgische renner van ...

105
105
Foss wint elitesprint in openingsetappe Tour of the Alps
Foss wint elitesprint in openingsetappe Tour of the Alps

De openingsetappe van de Ronde van de Alpen is ten prooi gevallen aan Tobias Foss. De 26-jarige Noor ...

0
0
Amstel hakt er zwaar in: Brit breekt sleutelbeen voor derde keer
Amstel hakt er zwaar in: Brit breekt sleutelbeen voor derde keer

Het zit niet mee voor Oscar Onley. De Britse renner van dsm-firmenich PostNL ging tegen de grond in ...

14
14
'Demi Vollering ziet transfer-saga compleet nieuwe weg uitgaan'
'Demi Vollering ziet transfer-saga compleet nieuwe weg uitgaan'

De transfersage van Demi Vollering blijft aanhouden. De Nederlandse kampioene vertrekt volgend ...

91
91
Visma-LAB pakt uit met komst van Belgisch klassiekertalent
Visma-LAB pakt uit met komst van Belgisch klassiekertalent

Visma-Lease a Bike heeft de komst van Cedric Keppens bekend gemaakt. Het 18-jarige Belgische ...

80
80
Vollering heeft duidelijke boodschap voor Wiebes na Amstel-blunder
Vollering heeft duidelijke boodschap voor Wiebes na Amstel-blunder

Tranen bij de Amstel Gold Race Ladies Edition. Lorena Wiebes leek heel lang op weg om de Nederlandse ...

110
110
18-jarig toptalent De Schepper verbaast met solo van 44 kilometer!
18-jarig toptalent De Schepper verbaast met solo van 44 kilometer!

Lore De Schepper heeft haar eerste zege bij de profs binnen. De renster van AG Insurance-Soudal NXTG ...

0
0
Roodhooft baalt stevig van nieuwe status Van der Poel
Roodhooft baalt stevig van nieuwe status Van der Poel

Zelfs de groten der aarde kennen mindere momenten. Mathieu van der Poel finishte pas als 22ste in de ...

550
550
Van der Poel bevestigt favorietenrol in Luik met straffe actie ( 🎥)
Van der Poel bevestigt favorietenrol in Luik met straffe actie ( 🎥)

Geen nieuwe zege voor Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race. De Nederlander van ...

98
98
Visma-LAB zit met vraagtekens na opvallende actie Soudal Quick-Step
Visma-LAB zit met vraagtekens na opvallende actie Soudal Quick-Step

Visma-Lease a Bike, de ploeg dat al een hele tijd in de hoek zit waar de klappen vallen, mag ...

121
121
Soudal Quick-Step na knappe vierde plaats: "Kust allemoal mien kl****"
Soudal Quick-Step na knappe vierde plaats: "Kust allemoal mien kl****"

Soudal Quick-Step kan terugblikken op een geslaagde editie van de Amstel Gold Race. Mauri ...

156
156
De Cauwer heeft wat te zeggen over Pidcock-dilemma met Van Aert
De Cauwer heeft wat te zeggen over Pidcock-dilemma met Van Aert

Tom Pidcock schreef afgelopen zondag de Amstel Gold Race op z'n palmares. In een flashinterview ...

153
153