Net voor de start van de Tour de France wilde de UCI zich nog eens van haar beste kant laten zien. De internationale wielerunie kwam donderdag met een persbericht vol statistieken en maatregelen over veiligheid in het peloton. Maar in plaats van geruststelling, zorgde het rapport vooral voor ophef. De interpretatie van de cijfers wekte woede bij prominente stemmen uit de wielerwereld.
Lees ook: Van der Poel ziet knecht wegvallen: Dit is dé reden
Uitzonderingen, gele kaarten en GPS-trackingDe UCI kondigde onder meer aan dat tijdens de Tour in zeven ritten de bekende driekilometerregel wordt verruimd naar vijf kilometer – in een poging om chaotische eindsprints iets veiliger te maken. Het gaat om de ritten 1, 3, 4, 9, 15, 17 en 21. Daarnaast meldde de federatie dat het systeem met gele kaarten dit jaar al 159 keer werd toegepast in 173 wedstrijddagen. Renners die twee keer geel pakken in één koers, riskeren een schorsing – zoals Oscar Riesebeek recent ondervond.
Ook zijn er plannen voor het gebruik van GPS-technologie om renners beter te volgen in real-time én het invoeren van limieten op het verzet, om extreme snelheden in gevaarlijke afdalingen te voorkomen.
De zin die alles op scherp zette
Tot zover het goede nieuws. Want de echte bom barstte bij het onderdeel ‘oorzaken van race-incidenten’. Daarin stelde de UCI dat in 29 procent van de gevallen de renner zelf als belangrijkste veroorzaker wordt aangemerkt. “De meest voorkomende oorzaak – of belangrijkste bijdragende factor – is een fout van de renner”, aldus het rapport. Positionering werd daarbij als voorbeeld genoemd.
De overige 71 procent betrof externe factoren zoals infrastructuur, weersomstandigheden, slechte wegdekcondities en onvoldoende signalisatie. Maar toch legde de UCI in haar formulering de nadruk op de fouten van de renners. En dát schoot bij velen in het verkeerde keelgat.
“Je schuift het gewoon af”
Wielerjournalist Thijs Zonneveld was er als de kippen bij om het rapport af te branden. “Je beschouwt veiligheid wederom als de verantwoordelijkheid van de renners”, reageerde hij scherp op sociale media. “Hoe zit het met die 71 procent? Hoe zit het met de rol en verantwoordelijkheid van organisatoren en de federatie zelf?”
Ook Richard Plugge, ploegbaas van Visma | Lease a Bike, mengde zich in het debat. Hij vatte het kernachtig samen: “Verbeterd: de meest voorkomende oorzaak is de race-omgeving (71%), terwijl de renners verantwoordelijk zijn voor 29%.”