Het nieuwe parcours van de slotrit van de Tour de France – met drie passages over de iconische Montmartre – doet heel wat stof opwaaien in het peloton. Eerder uitten Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard al hun bezorgdheid. Nu laat ook Wout van Aert zich kritisch uit. De Belg ziet sportieve kansen, maar maakt zich vooral zorgen over de veiligheid.
"Ik ben er niet helemaal een fan van", gaf Van Aert toe bij de start van de elfde etappe van de Giro d’Italia. “Het wordt een gevaarlijke rit, dat lijkt me duidelijk.” De klassieke loper van Team Visma | Lease a Bike ziet wel degelijk het potentieel van zo’n finale. “Het parcours ligt me zeker, vooral als die laatste klim op zes kilometer van de finish ligt. Dat opent perspectieven voor renners zoals ik.”
Smalle straten, groot peloton
Toch ligt de nadruk in zijn verhaal op de risico’s. “Tijdens de Spelen kwamen we daar met een peloton van vijftig man aan. Dat is al heel wat, maar in de Tour rijd je met een volledig peloton, en zijn er nog klassementsrenners die iets te verdedigen hebben,” waarschuwt Van Aert. “Als ze dezelfde smalle straatjes gebruiken richting de klim, verwacht ik chaos. Dan vind ik het jammer dat we dat gaan opzoeken.”
De olympische wegrit van 2024 – waar Tadej Pogačar goud won – werd geroemd om de sfeer en visuele pracht, met duizenden fans op en rond Montmartre. Van Aert begrijpt dat de Tourorganisatie dat beeld wil herhalen. “Ik snap dat ze gedacht hebben: dat ziet er cool uit, dat moeten we benutten. Maar veiligheid is de laatste jaren steeds meer een thema geworden.”
Evenepoel en Vingegaard delen zorgen
De Belg staat niet alleen in zijn bezorgdheid. Ook Evenepoel en Vingegaard spraken zich eerder al uit over het risico dat een nerveuze slotrit met zich meebrengt. Zeker wanneer er nog klassementsverschillen zijn, kan de smalle aankomstzone aanleiding geven tot onnodige nervositeit en gevaarlijke situaties.
De klassieke slotdag in Parijs – met een ceremoniële aanloop en massasprint op de Champs-Élysées – wordt dus ingeruild voor iets heel anders. Sportief belooft het spektakel, maar Van Aert en anderen vragen zich af of dat het risico waard is. “Het wordt spektakel, ja. Maar ik hoop vooral dat het ook veilig blijft.”