Nieuwe krachtmeting Van Aert & Van der Poel. VOORBESCHOUWING

Nieuwe krachtmeting Van Aert & Van der Poel. VOORBESCHOUWING

We zijn inmiddels begin maart en dan is het steevast tijd om de laatste voorbereidingsrondes op het belangrijke klassieke voorjaar af te werken. We spreken dan wel over voorbereiding, maar zeker de laatste jaren brachten zowel Parijs-Nice als Tirreno-Adriatico ons het nodige spektakel. In dit stuk bekijken we hoe het de renners straks zal vergaan in Italië.


Tirreno-Adriatico behoort pas sinds 2011 tot de World Tour. Sedertdien heeft de Italiaanse rittenkoers echter snel aan statuur gewonnen. Meermaals bleek het ook een prooi voor renners die later in het seizoen ook de Tour de France betwistten én zelfs wonnen. Denk maar aan namen als Vincenco Nibali, Alberto Contador, Cadel Evans of meer recenter nog Tadej Pogačar en Primož Roglič. Maar ook Belgisch succes is de ‘Koers van de twee Zeeën’ niet vreemd. Greg Van Avermaet werd nog eindwinnaar in 2016, met Roger De Vlaeminck heeft ons land zelfs de recordhouder qua zeges in de rangen.


Krijgen we in deze 58ste editie straks opnieuw een Belgische eindwinnaar? De kans is alvast niet onbestaande, want het parcours lijkt bijvoorbeeld zeker binnen de mogelijkheden van Wout van Aert te liggen. Al zal die uiteraard wel lessen hebben getrokken uit de editie van twee jaar geleden waar hij, Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe zich zowat iedere etappe de nek afreden en dit later mochten bekopen in de grote klassiekers. Op hem lijken we dus niet te moeten rekenen, maar met Tiesj Benoot heeft de Kempenaar nog een andere kandidaat-eindwinnaar aan zijn zijde bij Jumbo-Visma. En hoe het met diens vormpeil gesteld is konden we afgelopen weekend allemaal aanschouwen.

WAT GAAN WE DOEN?
Tirreno-Adriatico telt zeven etappes, wat maakt dat we elke dag van de week een nieuwe rit voor de kiezen krijgen. In het hedendaagse wielrennen wordt het steeds schaarser dat kleine(re) en grote rondes starten met een tijdrit, maar hier is het toch nog eens van dat. Het betreft echter eerder een proloog (hoewel we dat officieel niet zo mogen noemen, aangezien de renners amper 11,5km moeten afleggen. Grote verschillen tussen de klassementsmannen lijken we hierna dan ook nog niet te moeten verwachten.  Voor mannen als Van der Poel en Van Aert is het wel meteen een mooie kans om de benen te testen.



Etappes 2 en 3 lijken dan weer spek naar de bek van de sprinters. Twee zo goed als vlakke ritten waar de snelle mannen op voorhand bekeken geen problemen zouden mogen kennen om te overleven en te kunnen strijden om de zege. Al zeker niet als we het deelnemersveld bekijken. Mannen als Jasper Philipsen, Fabio Jakobsen, Biniam Girmay en Jordi Meeus mogen we hier aan de frontlinie verwachten. Zelfs voor spurters met een kleinere motor à la Mark Cavendish en Nacer Bouhanni mogen de kleine klimmetjes in deze etappes geen obstakel vormen.

Dat wordt in rit 4 toch al een ander verhaal. Vooraleerst betreft het met 219 kilometer de langste rit van deze Tirreno. Een heuvelachtige etappe met finish bovenop een klimmetje even buiten Tortoreto Lido, 3,2 kilometer aan 7% gemiddeld stijgingspercentage. Op deze klim maakte Peter Sagan in de Giro van 2020 het verschil na een hele dag in de vlucht te hebben gereden, om solo naar de winst in rit 10 te rijden.
De puncheurs in het peloton – denk bijvoorbeeld aan Alaphilippe en Tom Pidcock – kunnen hier hun hart ophalen. Ook een vluchtersgroep is in deze echter niet kansloos.

Daags nadien leggen de renners er nog een extra laag op. Etappe 5 geldt als de koninginnenrit van deze Tirreno, die tevens dus ook bepalend lijkt te gaan worden voor het eindklassement. 3.800 hoogtemeters moeten er worden overbrugd richting de Sassotetto, de slotklim die een gemiddeld stijgingspercentage kent van 7,2 maar ook erg steile stukken bevat tot 12 procent. In 2018 won Mikel Landa hier, twee jaar later Simon Yates. Slaat zijn broer Adam, of bijvoorbeeld João Almeida, Aleksandr Vlasov of Jai Hindley hier zijn slag?

Daar is op de voorlaatste dag zeker ook nog de kans toe. Opnieuw wordt er een heuveletappe voorgeschoteld en belooft het parcours rond Osimo spektakel op te leveren. Dit was het trainingsparcours van wijlen Michele Scarponi, die ieder jaar wel ergens in een Italiaanse koers wordt geëerd. Steile stroken (tot zelfs 16 procent!) in smalle straatjes tot zelfs kasseistroken: het zit er allemaal in. Wij hebben alvast enkele namen in gedachten die op een dergelijk parcours het verschil zouden kunnen maken…

In de slotetappe mogen de sprinters het nog eens uitvechten. Een vergelijkbaar parcours met vorig jaar richting de traditioneel afsluitende badplaats San Benedetto Del Tronto. Vorig jaar won Phil Bauhaus voor Giacomo Nizzolo en Kaden Groves. Met een vlak circuit van een kleine 15 kilometer dat de renners vijfmaal moeten afleggen lijkt een pelotonsprint onvermijdelijk.

WIE GAAT HET DOEN?
Zoals gezegd lijkt het parcours op maat gesneden voor Van Aert, Van der Poel, Pidcock, Alaphilippe & co, maar het is sterk de vraag of deze renners hun ambities verder in het voorjaar zullen willen hypothekeren door elke dag voluit te gaan in Italië. We mogen eigenlijk hopen van niet en het is ook ons sterk vermoeden dat dit niet zal gebeuren.

Dat maakt dan ook dat we elders op zoek moeten naar kandidaten voor eindwinst. En die werd ons plots in de schoot geworden door Jumbo-Visma zelf. Want zo zal niemand minder dan Primoz Roglic aan de start verschijnen wat hem dan meteen ook een absolute topfavoriet maakt. Verder lijkt er vooral in de richting van UAE Team Emirates en BORA-hansgrohe te moeten worden gekeken. Bij het team van Pogačar kan eigenlijk zo goed als iedereen als eindwinnaar uit de bus komen. Yates, Almeida, Jay Vine, Davide Formolo, Alessandro Covi, Diego Ulissi of Brandon McNulty: Kies maar uit. Onze voorkeur gaat echter toch uit naar die eerste twee genoemden.

Bij BORA-hansgrohe hebben we dan weer de reeds vermelde Hindley en Vlasov. Ook bij INEOS-Grenadiers zijn er naast Pidcock nog wel enkele gegadigden. Ouderdomsdeken Geraint Thomas en groeibriljant Thymen Arensman kunnen voor succes zorgen. Voorts sommen we nog enkele namen op: Landa (Bahrain-Victorious), Benoît Cosnefroy (AG2R Citroën Team), Wilco Kelderman (Jumbo-Visma), Enric Mas (Movistar Team) en Giulio Ciccone (Trek-Segafredo). Of kunnen onze landgenoten Harm Vanhoucke (Team DSM) of Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty) verrassen?



DE STERREN VOOR HET EINDKLASSEMENT
***** Primoz Roglic
**** João Almeida & Adam Yates
*** Thymen Arensman, Jai Hindley & Aleksander Vlasov
**  Mikel Landa, Alexey Lutsenko, Wilco Kelderman & Jay Vine
* Tiesj Benoot, Giulio Ciccone, Thibaut Pinot, Geraint Thomas & Enric Mas

WANNEER IS HET ZOVER?
Zoals gezegd start de Tirreno-Adriatico komende maandag, 6 maart. De Italiaanse rittenkoers kent haar conclusie op zondag 12 maart. Bij Sporza opteren ze om Parijs-Nice live in beeld te brengen, maar geen nood: via Eurosport hoeft u geen seconde te missen van het spektakel in de laars.

POLL: Wie wint de Tirreno-Adriatico?

Laatste wielernieuws

<strong>Pogacar meteen tegen Belgische schaduwfavoriet | GIRO etappe 1</strong>
Pogacar meteen tegen Belgische schaduwfavoriet | GIRO etappe 1

Zaterdag gaat &lsquo;ie dan eindelijk van start: de 107de editie van de Giro d&rsquo;Italia. Wat ...

57
57
<strong>Giro d'Italia 2024: parcours en favorieten – dit moet je weten</strong>
Giro d'Italia 2024: parcours en favorieten – dit moet je weten

Komende zaterdag is het zover: dan staat met de Giro d&rsquo;Italia de eerste grote ronde van het ...

233
233
<strong>Belgische toppers zorgen voor de nodige spanning | Giro 2024</strong>
Belgische toppers zorgen voor de nodige spanning | Giro 2024

Aankomende zaterdag start de Giro d&rsquo;Italia van 2024. Hoewel de eerste etappes niet bepaald ...

64
64
Jeugdcoach Pogacar legt uit waarom Slovenen Pogacar niet hoeven
Jeugdcoach Pogacar legt uit waarom Slovenen Pogacar niet hoeven

Wielerfenomenen Tadej Pogacar en Primoz Roglic komen beiden uit Sloveni&euml;, maar ze zijn niet ...

49
49
Cian Uijtdebroeks doet boekje open over zijn ploegmakker Jonas Vingegaard
Cian Uijtdebroeks doet boekje open over zijn ploegmakker Jonas Vingegaard

Cian Uijtdebroeks maakte afgelopen winter de contrversi&euml;le transfer naar Visma - Lease a Bike. ...

63
63
Arnaud De Lie sneert naar ploeg: 'Dat was de eerste en de laatste keer'
Arnaud De Lie sneert naar ploeg: 'Dat was de eerste en de laatste keer'

Arnaud De Lie heeft er een barslecht voorjaar opzitten en daar was een logische verklaring voor. ...

47
47
Puck Moonen openhartig na stukgelopen relatie: 'Eindelijk!'
Puck Moonen openhartig na stukgelopen relatie: 'Eindelijk!'

Puck Moonen mag dan wel niet meer in het profpeloton rondrijden, ze blijft wel immens populair. Dat ...

31
31
🎥 Vrouw steekt in volle sprint weg over en botst keihard op renner
🎥 Vrouw steekt in volle sprint weg over en botst keihard op renner

Twee renners beleefden tijdens de tweede etappe van de Vuelta Bantrab, een rittenkoers in Guatemala, ...

67
67
Masterplan Wout van Aert: Visma-LAB hakt cruciale knoop door
Masterplan Wout van Aert: Visma-LAB hakt cruciale knoop door

Wout van Aert zag zijn voorjaar grotendeels in het water vallen door zijn akelige valpartij in Dwars ...

61
61
Muzic wint op pittige slotklim in Vuelta na spannend duel met Vollering
Muzic wint op pittige slotklim in Vuelta na spannend duel met Vollering

De zesde etappe in de Vuelta Espana Femenina is ten prooi gevallen aan Evita Muzic. De ...

0
0
Visma-LAB maakt ferme kanttekening bij rentree Van Aert
Visma-LAB maakt ferme kanttekening bij rentree Van Aert

Eerder vandaag maakte&nbsp;Het Laatste Nieuws&nbsp;bekend dat Wout van Aert eind mei terug zou keren ...

110
110
Zeeman komt met verrassende Tour-update over Vingegaard
Zeeman komt met verrassende Tour-update over Vingegaard

Bij Visma-Lease a Bike blijven ze hopen dat Jonas Vingegaard op tijd klaar geraakt voor de Tour de ...

51
51
Pogacar haalt uit naar favorietenstatus: 'Dat is bullshit'
Pogacar haalt uit naar favorietenstatus: 'Dat is bullshit'

Tadej Pogacar wordt al weken lang gebombardeerd door d&eacute; topfavoriet voor de eindzege in de ...

4
4
Veteraan van INEOS hangt na dertien jaar fiets aan de haak
Veteraan van INEOS hangt na dertien jaar fiets aan de haak

Luke Rowe heeft zijn afscheid van de wielersport aangekonidgd. De 34-jarige renner van INEOS ...

15
15
Uijtdebroeks komt met prachtig compliment voor 'nonchalante' Pogacar
Uijtdebroeks komt met prachtig compliment voor 'nonchalante' Pogacar

Dat Tadej Pogacar d&eacute; topfavoriet is om de Giro d'Italia op z'n palmares te schrijven, is ...

27
27
Swinkels trapt stevig na op periode bij Jumbo-Visma
Swinkels trapt stevig na op periode bij Jumbo-Visma

Karlijn Swinkels scheert hoge toppen in de Vuelta Espana Femenina. De Nederlandse renster van UAE ...

23
23
'Tour de France onthult groots plan voor 2026'
'Tour de France onthult groots plan voor 2026'

De kans lijkt groot dat de Tour de France in 2026 van start zal gaan in Barcelona. Volgens&nbsp;La ...

39
39
Wat een vertrouwen bij Soudal Quick-Step! 'Hij volgt me blindelings'
Wat een vertrouwen bij Soudal Quick-Step! 'Hij volgt me blindelings'

Soudal Quick-Step wil haar mindere voorjaar achter zich laten met enkele mooie resultaten in de Giro ...

59
59