Na drie keiharde dagen in de Pyreneeën krijgen de renners zondag nog geen echte rust. Etappe 15 voert het peloton via een verraderlijk parcours richting Carcassonne, waar het koersverloop allesbehalve voorspelbaar is. Het is een overgangsrit, maar eentje van het type dat zelden rustig blijft. En 2018 leerde ons al: dit soort ritten zijn goud voor avonturiers.
LEES OOK: Rampweekend: nieuwe Belg verlaat de Tour
Opbouw met venijnDe start ligt in Muret, waarna het peloton in oostelijke richting koerst. De eerste zestig kilometer zijn licht golvend, met onderweg een tussensprint in Saint-Félix-Lauragais. Een ideaal mikpunt voor de sprintersploegen, al zal men zich ook hier al bewust zijn van wat nog volgt.
Want daarna begint het pas echt. De Côte de Saint-Ferréol (1,7 km aan 7%) opent het klimmen, gevolgd door de langere Côte de Sorèze (6,2 km aan 5,5%). Nog geen grote cols, maar wel genoeg om een kopgroep vorm te geven. De moeilijkste opdracht volgt later, wanneer de Pas du Sant (2,9 km aan 10,2%) opdoemt. Bovenop is het nog 50 kilometer, maar wie denkt dat het dan gedaan is, heeft het mis.
De klim loopt vals plat door over ruim 15 kilometer aan 4%, een beproeving voor dieseltypes. Daarna volgt een lange, listige afdaling richting Carcassonne, waar het in de laatste kilometers technisch wordt. Bochten, versmallingen en een pittig laatste knikje — het spel zal tot op de streep gespeeld worden.
Favorieten voor Carcassonne
De geschiedenis lijkt zich te kunnen herhalen. In 2018 won Magnus Cort een vrijwel identieke etappe vanuit een kopgroep met klinkende namen. Ook nu verwachten we strijdlustige renners met een groot motorvermogen en durf.
Mathieu van der Poel is op papier een favoriet. In vrijwel elke overgangsetappe was hij deze Tour op de afspraak en dit profiel lijkt hem op het lijf geschreven. Maar waar Van der Poel is, daar is ook Wout van Aert. De Belg van Visma | Lease a Bike toonde in eerdere ritten al beterschap en zal azen op revanche.
Achter deze twee wereldtoppers zit een hele resem aan aanvallers te trappelen. Denk aan Jonas Abrahamsen, Quinn Simmons, Axel Laurance, maar ook aan punchers als Arnaud de Lie of Ben Healy, die nog relatief kort staat in het klassement. Bij EF Education-EasyPost barst het bovendien van de vrijbuiters: Alex Baudin, Neilson Powless, Harry Sweeny, Vincenzo Albanese — het is een luxeprobleem.
Zonder Evenepoel kan ook Soudal Quick-Step de aanval kiezen. Pascal Eenkhoorn en Max Schachmann krijgen wellicht meer vrijheid. Voor Matej Mohoric, Toms Skujins, Julian Alaphilippe en Valentin Madouas geldt: dit soort ritten zijn hun natuurlijke habitat.
Eén grote tombola?
Controle houden zal lastig worden. Voor Intermarché-Wanty (met Girmay) en Lidl-Trek (met Milan) is het een tactisch dilemma: meedoen in de vlucht, of gokken op een sprint? Van UAE Emirates-XRG hoeven we dat niet te verwachten, al kunnen Tim Wellens of Jhonatan Narváez in de aanval wel rekenen op carte blanche.
En dan zijn er nog de dark horses: Laurence Pithie, Anthony Turgis, Luke Plapp, Matteo Trentin, Romain Grégoire, Ivan Romeo, Simone Velasco, Alexey Lutsenko... Ze zijn met velen en ze ruiken bloed.
Carcassonne mag dan een bordspel zijn, zondag wordt het vooral een tactisch schaakspel met 180 levende pionnen. Wie als eerste zijn koning op de eindstreep zet, blijft tot de rustdag Koning der Baroudeurs.
Favorieten WielerNieuws
**** - Wout van Aert
*** - Mathieu van der Poel, Ben Healy
** - Quinn Simmons, Arnaud De Lie, Luke Plapp
* - Magnus Cort, Axel Laurence, Jonas Abrahamsen, Bruno Armirail