Wat is er aan de hand bij Lotto Dstny? Het lijkt alvast niet meteen de goede kant op te gaan bij de Belgische formatie. Nochtans was het op sportief vlak een geslaagd 2024, maar contract- en transferbeslommeringen dreigen voor onheil te zorgen.
Niet in de Haek
En dan komen we meteen uit bij de financiële kant van de zaak. Het spreekt voor zich dat ze bij Lotto Dstny niet over het grootste budget van het peloton beschikken. Dat er dan al eens een renner eieren voor zijn geld kiest valt dan ook volledig te kaderen. Echter mag er toch de nodige ongerustheid zijn over die situatie.
Want zo zal het budget straks nog een duik nemen – althans voorlopig – aangezien co-hoofdsponsor Dstny straks vertrekt. Dat nieuws geraakte afgelopen zomer bekend. Het boterde niet tussen Dstny en CEO van de nationale loterij, Janni Haek. Die zou volgens het vertrekkende bedrijf een té gezaghebbede rol hebben binnen de ploeg.
Foto: Jannie Haek/PhotoNews
"De relatie met de Loterij liep vlak na de start al niet goed. We hadden snel door dat we in een constructie zaten waar de Loterij geen macht wou delen. Bij elke beslissing - zowel sportief als beleidsmatig - wilden ze het laatste woord hebben. De cultuur, de stijl en de samenwerking waren niet wat we voor ogen hadden”, zo stelde Daan De Wever, CEO bij Dstny.
Vertrekkende toppers
Vooralsnog is er geen weet van een nieuwe sponsor voor de Lotto-ploeg. En dan begint de tijd toch te dringen. Het huidige seizoen loopt bijna op zijn einde, maar in januari begint er uiteraard al een nieuwe jaargang. Vraag is dan welke renners er dan nog allemaal aan boord zullen zijn.
Met zekerheid alvast niet meer van de partij: Florian Vermeersch (Team UAE), Andreas Kron (Uno-X), Pascal Eenkhoorn (Soudal Quick-Step) en Victor Campenaerts (Visma-Lease a Bike). Dat scheelt al meteen een slok op de borrel. Van echte vervangers voor al deze kopmannen voorlopig geen sprake. Lotto teert opnieuw op de jeugd en zal enkele renners overhevelen.
De voornaamste reden voor het vertrek van deze jongens: geld. Bij Vermeersch valt te begrijpen dat hij een stap hogerop wil, maar klaarblijkelijk hebben ze bij Campenaerts zelfs geen voorstel gedaan. Erg bizar, gezien de ervaring die hij heeft, en intussen toch ook op een bepaalde leeftijd (33, nvdr) is gekomen. Daarnaast een man die het huis door en door kent. Ook Campenaerts zelf was hierover bijzonder ontgoocheld.
Foto: Victor Campenaerts/PhotoNews
"De renners die volgend seizoen vertrekken, hebben gekozen voor ploegen waarmee wij niet kunnen concurreren. We hebben zelfs geen tegenvoorstel gedaan”, bevestigde CEO Stéphane Heulot zelfs zonder schroom.
Frustraties bij De Lie
Kan best zijn natuurlijk, dat er geen overschot meer was om ook deze renners financieel tevreden aan boord te houden. Er werd immers al flink wat opgesoupeerd aan toptalenten als Arnaud De Lie, Maxim Van Gils en Lennert Van Eetvelt. Maar zelfs daar duiken nu de nodige problemen op.
Zo zagen we in het voorjaar bijvoorbeeld al een erg gefrustreerde De Lie na zijn valpartij in Le Samyn. “Wat doe ik hier eigenlijk”, klonk het toen aan de kant van de wagen. Een teken aan de wand dat het toch niet allemaal snor zit binnen de ploeg. Dat zijn maatje Campenaerts zo simpelweg aan de kant werd geschoven zal De Lie mogelijk ook best dwars zitten.
🤬 Arnaud De Lie had some words for his team car after this crash... 💥#LeSamyn pic.twitter.com/UQVgDQ8qBX
— Eurosport (@eurosport) February 27, 2024
Ongeduldige Widar
Frustraties die inmiddels ook bij Van Gils aanwezig zijn? Nog geen gerept woord hierover, maar feit is wel dat zijn manager intussen aan het rondleuren is met zijn renner. Van Gils ontpopte zich dit jaar tot één van de beste eendagsrenners van het peloton, en wil dat ook vertaald zien in cijfers. Echter tekende hij begin dit jaar nog een nieuw contract tot 2026.
Veel poten om op te staan heeft hij dan ook niet, maar aan een ontevreden renner heb je ook maar weinig. Datzelfde kan worden gezegd van toptalent Jarno Widar die volgens geïnformeerde bronnen toch de deur achter zich dicht zal trekken bij Lotto, terwijl onlangs nog klonk dat de winnaar van de Giro Next Gen aan boord zou blijven.
Daar is het echter maar de vraag of het zo’n verstandige beslissing is om op die leeftijd een veilige haven te verlaten voor een sprong in het diepe, al zeker als de grootste drijfveer daar de cijfertjes op zijn bankrekening zouden zijn.
Temeer omdat de 18-jarige Widar inmiddels ook zijn schoolcarrière opzij heeft gechoven. "Dat is echt niks voor mij. Als je één mooi levensdoel hebt, moet je niet per se een tweede willen najagen, vind ik. Meestal werkt dat averechts. Laat me me nu eerst maar 100% richten op het wielrennen." Te beginnen met het sportieve liefst.
Opletten voor Van Gils
In het geval van Van Gils ligt dit natuurlijk anders. Hij heeft zijn strepen intussen verdiend. Maar ook daar is het bijzonder ongewoon om zo laat op het seizoen nog een bom te willen droppen. Aan Lotto om voor een oplossing te zorgen, al let ook Van Gils maar beter op. Ook andere ploegen zien dit gebeuren en zullen hier – mocht er al interesse zijn – in de toekomst hun handen niet aan willen verbranden. Rebels gedrag wordt niet gesmaakt.
Voordeel voor Lotto is alvast dat er nog maar weinig plaatsjes beschikbaar zijn voor volgend seizoen, al zeker niet bij de echte grote ploegen. Er wordt bij Van Gils gesproken over Movistar en Astana. Mocht hij voor een overstap kiezen naar dit soort ploegen, lijkt er toch wat grondig fout te zitten. Bij beide partijen.
In het geval van Lotto omdat het een blamage zou zijn om iemand van het kaliber Van Gils niet aan boord te kunnen houden – althans nu nog. Bij de renner zelf dan weer omdat bovenstaande ploegen niet bepaald bekend staan als erg stabiel. Om op deze moment van zijn carrière dan voornamelijk voor het financiële te kiezen zou getuigen van een te groot opportunisme.