De UCI gaat vanaf 2025 een vrij drastische en controversiële maatregel invoeren om de veiligheid in het peloton te verhogen.
Het wegwielrennen kampt met een groot veiligheidsprobleem. Renners smakken om de haverklap tegen het asfalt en houden daar vaak ernstige blessure aan over. Denk maar aan Wout van Aert die momenteel in de lappenmand ligt met een gebroken sleutelbeen, gebroken ribben én een gebroken borstbeen, na een val in Dwars door Vlaanderen.
Van Aert heeft het geluk dat hij alles nog kan navertellen, anderen hebben dat niet. Zo was de wielerwereld vorig jaar in shock na het tragische overlijden van Gino Mäder. De Zwitser bezweek op 26-jarige leeftijd aan de verwondingen die hij opliep na een val in een ravijn tijdens de Ronde van Zwitserland.
De voorbije jaren werden wel wat initiatieven ondernomen om de veiligheid in het peloton te verhogen, maar dat zette weinig zoden aan de dijk. Bij de Internationale Wielerunie is de maat vol. Ze willen eindelijk eens komaf maken met het veiligheidsprobleem in het peloton en zijn daarom aan het beraadslagen over enkele verregaande maatregelen.
Snelheidsbeperkingen
Eén van die maatregelen is de invoering van snelheidsbeperkingen. Op gevaarlijke punten op het parcours (bijvoorbeeld een technische afdaling, gevaarlijke bocht) geldt dan een maximale snelheid. Wie deze overschrijdt riskeert een stevige boete en verlies van UCI-punten.
"Deze nieuwe regel zal ongetwijfeld op veel weerstand botsen", licht UCI-voorzitter David Lappartient aan onze redactie toe. "Maar we hebben wel vaker dwaze regels ingevoerd, dus we zijn dat wel gewend hoor, haha."
10.000 Zwitserse frank
De hoogte van de boete is afhankelijk van het type wedstrijd en het aantal km/h dat een renner of renster te snel rijdt. In WorldTour-koersen zijn de boetes het hoogst. Vanaf een snelheidsovertreding van minstens 40 km/h, kan de boete niet verder oplopen.
Met andere woorden: wie tijdens een WorldTour-koers (bv. Ronde van Vlaanderen) minstens 40 km/h te snel rijdt, betaalt de hoogste boete. Die bedraagt 10.000 Zwitserse frank (ongever 10.290 euro). "Daar gaan we een pak aan verdienen", zegt Lappartient. "Zo kunnen we nog eens goed gaan eten." (bulderlacht)