Jumbo-Visma 2023. Het is van moeten voor Wout van Aert

Jumbo-Visma 2023. Het is van moeten voor Wout van Aert

Het wielervoorjaar van 2023 staat nu echt voor de deur. Eind deze maand kunnen we er immers aan beginnen met de Omloop Het Nieuwsblad. Om het verlangen naar de start nog wat groter te maken, zullen wij als WielerNieuws in deze reeks de vier grote Belgische ploegen aan u voorstellen + ook nog één Nederlandse ploeg waar naar verluidt een half mens, half brommer actief is.


Voor alle duidelijkheid: zo zullen Soudal Quick-Step, Lotto Dstny, Intermarché-Circus-Wanty, Alpecin-Deceuninck én Jumbo-Visma de revue passeren. Vandaag gaan we de Nederlandse formatie van naderbij bekijken, vooraleer we deze reeks zullen afsluiten met de troepen van Mathieu van der Poel. Aan de hand van de inmiddels bekende vijf thema’s trachten wij een zo klaar en duidelijk beeld te schetsen van de situatie voor het aankomende seizoen.

RENNERSVERLOOP
Jumbo-Visma profileerde zich de afgelopen jaren als dé referentie onder de wielerploegen en dat bracht dan ook het nodige succes met zich mee. Met name het afgelopen seizoen reden ze werkelijk iedereen op een hoopje. Zelfs het grote streefdoel – het winnen van de Tour de France – kon worden afgevinkt. Er was dan ook weinig reden tot grote veranderingen in de kern. Die bleven qua aantal dan logischerwijs ook beperkt, maar slaagden Richard Plugge & co er toch in om nog een flinke kwaliteitsinjectie te geven aan hun team.


Of wat anders gedacht van inkomende transfers als Dylan van Baarle en Wilco Kelderman? Terwijl tegelijkertijd het Nederlandse imago van de ploeg zo wat werd aangescherpt, haalden ze daarmee vooral twee gevestigde waarden binnen. Van Baarle lijkt op het absolute hoogtepunt van zijn carrière te zitten en mocht vorig seizoen zelfs zegevieren in Parijs-Roubaix.Twee weken voordien werd de Nederlander al tweede in de Ronde van Vlaanderen en hij bezette diezelfde plaats enkele maanden eerder ook op het WK in Leuven. Het mag dan ook duidelijk zijn dat Jumbo-Visma er opnieuw een groot wapen bij heeft in het klassieke voorjaar.

Daar zullen we Kelderman weinig of niet in actie zien, maar moet hij straks mee voor succes gaan zorgen in de grote rondes. Zelf werd hij al eens derde in de Giro van 2020 en vijfde in de Tour van 2021. Wat betreft het klassieke werk heeft Jumbo-Visma evenwel nóg een zeer gewaardeerde kracht aan boord weten te halen. Dat met Jan Tratnik die de overstap maakte van Bahrain-Victorious. Een renner die redelijk anoniem door het peloton kart, maar toch best aardige resultaten kan voorleggen. Bij de gele brigade kan de Sloveen mogelijk nog een extra stap zetten. Tot slot werden ook nog de talentvolle jongeren Attila Valter en Thomas Gloag aan boord gehaald. Ook zij zijn echter meer gericht op het (kleinere) rondewerk.

Aan uitgaande zijde kregen we vorig seizoen al het afscheid van Tom Dumoulin, waar Kelderman daar kan worden aanzien als rechtstreekse vervanger. Twee andere Nederlanders zochten Belgische oorden op: Mike Teunissen trok naar Intermarché-Circus-Wanty, Pascal Eenkhoorn gaat zijn geluk beproeven bij Lotto Dstny. Ook David Dekker (naar Team Arkéa Samsic) en Chris Harper (naar Team Jacyo AlUla) konden geen nieuwe verbintenis versieren.


STER VAN DE SHOW
Wie o wie zou straks alle aandacht opeisen? Uiteraard is dat Wout van Aert. De grote hoop van de natie om straks voor een eerste Belgische zege te zorgen in de Ronde van Vlaanderen sinds Philippe Gilbert in 2017. In 2020 was de Kempenaar er al eens ontzettend dichtbij, maar moest hij uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plaats ten voordele van zijn eeuwige rivaal Van der Poel. De goesting zal ongetwijfeld erg groot zijn, temeer omdat Van Aert vorig jaar verstek moest geven door een wel érg slecht getimede coronabesmetting.

Omdat ook Parijs-Roubaix nog niet op zijn palmares prijkt, wordt het toch stilaan tijd om te gaan oogsten in de twee grootste kasseiklassiekers. Straks telt de alleskunner toch alweer 29 lentes en worden de kansen op succes in De Ronde of Roubaix steeds schaarser. Als we de constante prestaties van Van Aert in de afgelopen jaren objectief bekijken lijkt er hem echter niets in de weg te staan om ook deze doelen eens te kunnen afvinken.

ANDERE SPEERPUNTEN
Het team van Jumbo-Visma wemelt van het talent en zij hebben dan ook voldoende materiaal ter beschikking om op elk terrein en in elke koers te kunnen scoren. Van Baarle hebben we reeds belicht, vorig seizoen werden er met Tiesj Benoot en Christophe Laporte al eerder twee renners met enorme capaciteiten aangetrokken. Beiden kenden ze ook een uitstekend eerste seizoen en het is dan ook de verwachting dat zij deze lijn komend jaar zullen doortrekken. De aanwezigheid van Van Aert kan daar zeker bij helpen, omdat die zo als bliksemafleider kan dienen.


Echter kan ook het omgekeerde waarheid blijken. Wanneer de Kempenaar niet aan de start staat kan er volop de kaart worden getrokken van een Benoot, Laporte of Van Baarle. Het aloude ‘Quick-Step-recept’ door in de finale overtal te creëren met renners die allemaal over een grote motor beschikken behoort dan zeker tot de mogelijkheden. Laten we hier overigens ook de namen van Tratnik en Nathan Van Hooydonck niet vergeten. Mits de wedstrijdsituatie zich zo zou voordoen, kunnen ook deze mannen voor succes zorgen. In Luik-Bastenaken-Luik kan Primoz Roglic dan mogelijk weer als speerpunt dienen.

DARK HORSE
Bij een absolute topploeg als Jumbo-Visma is het niet vanzelfsprekend om straks als vrij anonieme renner je slag te kunnen slaan. En tóch zien we daarvoor één man in aanmerking komen, hoewel hij bij menig wielerkenner intussen al wel gekend is. We spreken over Attila Valter, die het team dus dit jaar komt versterken. De Hongaar komt over van Groupama-FDJ, waar hij zich vorig jaar tot nationaal kampioen kon kronen. Eerder had Valter zich voor het grote publiek voornamelijk al laten opmerken in de Giri van 2021 en 2022. Dat met enkele mooie ereplaatsen en ook met het dragen van de roze leiderstrui. Diegene waar iedereen – inclusief commentatoren – dacht dat ze voor Remco Evenepoel was, weet u nog?

Daarnaast werd Valter vorig seizoen ook al knap vierde in de Strade Bianche, een wedstrijd die hij ook dit jaar opnieuw zal betwisten. Dat zal deze keer dan wel met mannen als Van Aert en Benoot aan zijn zijde zijn, maar het zijn wel de wedstrijden waarin er moet worden geklommen dat de Hongaarse kampioen zijn slag zou kunnen slaan. Later in het voorjaar volgen dan nog de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Met de extra motor die Jumbo-Visma steeds op zijn (nieuwe) renners weet te leggen, zou hij dus weleens voor succes kunnen zorgen. Tot slot belichten we graag ook nog even de naam van Olav Kooij, die na zijn geweldige vorige seizoen evenwel nog bezwaarlijk als verrassing kan worden bestempeld. Hem kunnen we uiteraard verwachten in de sprintklassiekers, al slaat Jumbo-Visma daar wel enkele wedstrijden over.


STRUIKELBLOK
In heel dit stuk hebben we de enorme kracht en diepte in het team van Jumbo-Visma sterk benadrukt. Echter moeten ze toch ook bij de Nederlandse formatie opletten dat dit onderling tussen de renners niet voor wrijvingen zal gaan zorgen. Het zou bijvoorbeeld zomaar eens kunnen zijn dat Van Aert in een Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix vastgekluisterd zit omdat er al één of meerdere van zijn ploegmaats in een meer gunstige positie vertoeven. Nu kennen we de Kempenaar wel als een gentleman, maar met superbenen geblokkeerd zitten in de koersen die je absoluut wil winnen zal hem vermoedelijk toch niet genegen zijn.

Voor alle duidelijkheid lijkt het vooral een voordeel te zijn voor Van Aert dat zijn ploeg over meerdere wapens beschikt, maar ook het omgekeerde is wat ons betreft zeker niet ondenkbaar. Het lijkt bovendien een algemeen gegeven dat elk van de grote kanonnen in bepaalde koersen zijn eigen kansen moet willen/kunnen gaan. Hoe dat bij Jumbo-Visma in 2023 zal uitpakken, valt nog te bezien!

POLL: Zal Jumbo-Visma opnieuw het hele voorjaar domineren?

Meer over

Laatste wielernieuws

Pogacar in het spoor van Pantani? | GIRO etappe 2
Pogacar in het spoor van Pantani? | GIRO etappe 2

Daags na het Grande Partenza in de regio Piemonte krijgen we al een eerste aankomst bergop. Wie ...

4
4
<strong>Giro d'Italia 2024: parcours en favorieten – dit moet je weten</strong>
Giro d'Italia 2024: parcours en favorieten – dit moet je weten

Komende zaterdag is het zover: dan staat met de Giro d&rsquo;Italia de eerste grote ronde van het ...

238
238
Deze favorieten verloren veel tijd in openingsetappe Giro
Deze favorieten verloren veel tijd in openingsetappe Giro

De openingsrit in de Giro d'Italia was eerder een heuveletappe dan een bergetappe en toch zakten ...

0
0
Tadej Pogacar komt met verklaring voor derde plek in openingsrit Giro d'Italia
Tadej Pogacar komt met verklaring voor derde plek in openingsrit Giro d'Italia

Weinigen die eraan twijfelden dat Tadej Pogacar in Turijn de eerste roze trui zou veroveren, maar ...

53
53
Arnaud De Lie geklopt door twee Fransmannen in Grand Prix du Morbihan
Arnaud De Lie geklopt door twee Fransmannen in Grand Prix du Morbihan

Beno&icirc;t Cosnefroy heeft voor de tweede keer in zijn carri&egrave;re Grand Prix du Morbihan, een ...

0
0
Dit is de tragische reden waarom Pogacar met een zwarte rouwband reed
Dit is de tragische reden waarom Pogacar met een zwarte rouwband reed

Aandachtige kijkers zagen tijdens de openingsetappe in de Giro d'Italia dat Tadej Pogacar met een ...

0
0
🎥 Vrouw steekt met hond weg over vlak voor aanstormende renners
🎥 Vrouw steekt met hond weg over vlak voor aanstormende renners

De verkeersregels volgen is meestal een goed idee, maar niet als er een koers bezig is! ...

33
33
Mauri Vansevenant grijpt nét naast jongerentrui: "Ik moet in mezelf geloven"
Mauri Vansevenant grijpt nét naast jongerentrui: "Ik moet in mezelf geloven"

Mauri Vansevenant ging in de openingsetappe met de besten mee naar boven, een opsteker richting de ...

47
47
🎥 Ecuadoraan Narváez klopt Pogacar in openingsrit Giro d'Italia
🎥 Ecuadoraan Narváez klopt Pogacar in openingsrit Giro d'Italia

Niet Tadej Pogacar, maar Jhonatan Narv&aacute;ez heeft de openingsetappe in de Giro d'Italia op zijn ...

9
9
🎥 Vos wint met veel overmacht sprintje bergop in Vuelta
🎥 Vos wint met veel overmacht sprintje bergop in Vuelta

Marianne Vos heeft de voorlaatste etappe in de Vuelta Femenina op haar naam geschreven. ...

0
0
📸 'Taking Mr. Bond out' Tom Boonen en vriendin zetten bloemetjes buiten
📸 'Taking Mr. Bond out' Tom Boonen en vriendin zetten bloemetjes buiten

Tom Boonen en zijn vriendin Wiebeke De Wachter zijn vrijdagavond een stapje in de wereld gaan ...

0
0
'Ik was echt bang': Eddy Merckx blikt terug op spoedoperatie
'Ik was echt bang': Eddy Merckx blikt terug op spoedoperatie

Eddy Merckx is flink vermagerd nadat hij in de nacht van 26 maart met spoed is opgenomen in het ...

66
66
Uijtdebroeks treurt om Van Aert: 'Wout is gene gewone, hé'
Uijtdebroeks treurt om Van Aert: 'Wout is gene gewone, hé'

Het peloton vertrekt vandaag voor drie weken Giro d&rsquo;Italia. Dat doet ook Cian Uijtdebroeks, ...

48
48
<strong>Pogacar meteen tegen Belgische schaduwfavoriet | GIRO etappe 1</strong>
Pogacar meteen tegen Belgische schaduwfavoriet | GIRO etappe 1

Zaterdag gaat &lsquo;ie dan eindelijk van start: de 107de editie van de Giro d&rsquo;Italia. Wat ...

78
78
Hommeles tussen Demi Vollering en SD Worx? 'Het is bizar'
Hommeles tussen Demi Vollering en SD Worx? 'Het is bizar'

Vandaag gaat voor de mannen de Giro d&rsquo;Italia van start, waar de vrouwen intussen aan het ...

256
256
Giro-organisatie trapt na op 'ongemanierde' Evenepoel, Lefevere kordaat
Giro-organisatie trapt na op 'ongemanierde' Evenepoel, Lefevere kordaat

Vandaag begint met de Giro d&rsquo;Italia de eerste grote ronde van het seizoen. Tadej Pogacar geldt ...

443
443
Van Avermaet richt zich tot Visma-LAB: 'Van Aert verdient dat'
Van Avermaet richt zich tot Visma-LAB: 'Van Aert verdient dat'

Wout van Aert kan na zijn valpartij in Dwars door Vlaanderen stilaan opnieuw vooruit kijken. Eind ...

63
63