Voeding is essentieel in een grote ronde, maar dat wil niet zeggen dat het altijd vanzelf gaat. Zeker niet na een etappe waarin het lichaam tot het uiterste is gegaan. Wout van Aert ondervond het aan den lijve na de zestiende rit in de Giro d’Italia, waarin hij maar liefst 7.300 calorieën verbruikte. “Ik kreeg mijn avondeten bijna niet op”, geeft hij toe.
Persoonlijk record?
Van Aert had er op dag zestien een slijtageslag opzitten. “Net geen persoonlijk record”, glimlachte hij de volgende ochtend. “In de Tour van 2021 op de Mont Ventoux verbrandde ik er eens 7.500.” Met zulke cijfers komt ook de noodzaak: veel eten, en snel. “Na de rit kreeg ik eerst een zoete herstelmaaltijd, een soort pudding – niet meteen mijn favoriet. Later volgde een bord rijst met een beetje steak. Het was vechten om alles binnen te krijgen.”
Hoewel de Belg bekend staat als iemand die weinig moeite heeft met grote porties, benadrukt hij het belang van variatie. “Gelukkig zorgen onze chefs voor afwisseling. Eten moet ook plezant blijven. Als je jezelf forceert en daarna niet kunt slapen, ben je verder van huis.”
Van Aert prijst de aanpak van zijn ploeg Visma | Lease a Bike, waarin voedingsplannen nauwkeurig worden afgestemd op de inspanningen. “We wisten dat het een zware rit ging worden, dus heb ik vooraf al veel gegeten. We hebben slimme mensen die alles berekenen en zorgen dat het ook nog verteerbaar blijft.”
Lekkere beloning bij Lidl-Trek
Een van zo'n voedingsspecialisten is ook Stephanie Scheirlynck, momenteel werkzaam bij Lidl-Trek. “We volgen alles op de voet. We maken voorspellingen over wat een renner nodig heeft, maar zelfs dan kun je nog verrast worden,” legt ze uit. Volgens haar vertrouwen veel renners volledig op die begeleiding, al laten ervaren coureurs soms ook hun gevoel spreken.
Bij Lidl-Trek wordt de beloning na een ritzege duidelijk gesmaakt: “Na elke overwinning serveren we tiramisu. Met zes zeges is dat al vaak gebeurd,” zegt Scheirlynck met een knipoog. “Er is marge op die calorieën. Het moet vooral aangenaam blijven.”