Tadej Pogacar kan eerste monsterslag slaan | GIRO etappe 7

Tadej Pogacar kan eerste monsterslag slaan | GIRO etappe 7

Op de zevende dag bracht God het werk dat Hij verricht had tot voltooiing. Wij geloven erin dat de Giro-tijdrit op papier een van de mooiste klokproeven van de laatste jaren moet worden.



Nadat de renners een zwaar openingsweekend opgevolgd zagen worden door drie vlakke etappes en een Strade Bianche-rit door Toscane, is het in rit zeven aan zij die graag alleen fietsen. De typische tijdrijder krijgt aan het slot echter nog een niet te onderschatten dessert op zijn bord.

De start


Foligno is bepaald geen onbekende in de Giro d’Italia en vormt het hart van Umbria en eigenlijk ook het hart van Italië. Het is dan ook niet voor niets dat de Folignati hun eigen stad het centrum van de wereld noemen.

De stad vormt een belangrijk knooppunt, vanwege de rivier de Topino, het spoor dat het noorden met het zuiden verbindt en de ligging tussen enkele berg- en heuvelketens. Foligno is zo bezaaid met fraaie bouwwerken vol van historie en architectuur, dat men het ook wel de ‘Stad van de Paleizen’ noemt.

Een trekpleister voor deze plaats zijn de Giostra della Quintana – nee, niet Nairo Quintana, die in juni en september plaatsvinden: paardensportwedstrijden tussen de verschillende ‘Quartieri’ van Foligno, oftewel de wijken van de stad.

De laatste twee etappes waar Foligno deel van uitmaakte waren een finish in 2021 - Peter Sagan won destijds een technische massaspurt – en een start in 2017. Ook in dat jaar was Foligno het startpunt voor een tijdrit van ongeveer dezelfde lengte richting Montefalco. Tom Dumoulin legde er de basis voor zijn eindzege, hoewel deze later door een beroemde natuurstop en een slaapmoment in rit 19 nog onder druk kwam te staan.



De aankomst


Vanuit een van de belangrijkste steden van de regio Umbria trekken we naar de hoofdstad van deze regio. Perugia staat garant voor pracht en praal en is bekend om haar in geweldige staat behouden gebleven middeleeuwse architectuur.

Het Rocca Paolina staat daarin centraal; een uniek historisch en architecturaal complex. Vanuit de Fontana Maggiore kun je de hoogteverschillen, tuinen, steegjes, wegen en trappen van deze stad tot je nemen.

Dat Perugia tegen een heuvel aan gebouwd is, zullen we ook in deze tijdrit merken. Hoewel de stad onlosmakelijk verbonden is met het Italiaanse wielrennen en de Giro d’Italia, was het vooral ver in de vorige eeuw een vaak gebruikte uitvalsbasis.

De laatste keer dat de Giro finishte in Perugia, is alweer 39 jaar geleden. Veel recenter was deze plaats de startlocatie voor de elfde etappe in de Italiaanse rittenkoers van 2021. Mauro Schmid was die dag de winnaar in Montalcino na een zware etappe vol onverharde stroken.



De route


De organisatie van de Giro d’Italia heeft bepaald geen omwegen genomen om van Foligno richting Perugia te trekken. Eens we de startplaats verlaten volgen een haarspeldbocht naar rechts en niet veel later eenzelfde bocht naar links en vanaf dan is het tijd voor de grote plaat.

Op de grote molen kan men doorhalen tot in Ponte San Giovanni. Daar volgt de afslag naar rechts en zet men nog twee kilometer door tot aan het tweede tussenpunt (het eerste ligt in Santa Maria degli Angeli na 19 kilometer) na 34 kilometer tijdrit in Ponte Valleceppi.

Men heeft daar een strook voorzien waar renners van fiets kunnen wisselen. U begrijpt: dan gaan we serieus klauteren. In een kleine anderhalve kilometer richting Casaglia moet men 154 hoogtemeters overbruggen, goed voor een gemiddelde van bijna twaalf procent en een piek van zestien.

Eens de top in Casaglia is gerond, gaan we zoetjes aan omhoog via Monteluce richting aankomstplaats Perugia, waar met vlakke stroken afgewisseld met gedeeltes bergop een waanzinnig bochtige slotkilometer wacht. Op de plaveien van het prachtige Corso Pietro Vannucci zal de meet liggen.



De favoriet


Vooruit, laten we eens niet Tadej Pogacar opvoeren als topfavoriet. We zouden er nog van beticht worden dat we lui zijn… Hoewel we de kans best aanwezig achten dat de Sloveen uiteindelijk met de bloemen in zijn handen zal staan, nemen we eens een andere naam.

Wat te denken van de wereldkampioen tijdrijden van 2020 en 2021 - vorig jaar runner-up achter Remco Evenepoel - en de regerend Italiaans kampioen Filippo Ganna? Laten we zeggen dat de tijdrit richting het Gardameer hem nóg meer moet liggen dan deze. In deze klokproef zal Ganna vooral willen uithalen in de eerste 34 vlakke kilometers.

Hoewel de 27-jarige renner van INEOS Grenadiers bergop meer dan zijn mannetje kan staan, zal de steile anderhalve kilometer plus de last die daarvan in de bovenbenen blijft hangen toch een heikel punt vormen voor ‘Pippo’. Kan hij voor het eerst sinds de slottijdrit in 2021 weer een Giro-rit winnen?

De outsiders


We hebben hem niet als topfavoriet opgevoerd, maar dan gaan we hem toch zeker de tweede plek beloven: Tadej Pogacar is de meest complete renner van het peloton. Toegegeven, hij reed dit jaar nog geen tijdrit en de laatste keer dat hij op een tijdritfiets zat in wedstrijdverband was het WK Tijdrijden (daar werd ‘Pogi’ slechts 21ste), maar meer dan eens heeft de Sloveen laten zien wat hij kan op een snelle vélo.

Deze tijdrit heeft wat weg van die in de Tour de France van vorig jaar, waar Jonas Vingegaard zo verschroeiend hard uithaalde. Pogacar werd daar tweede, voor bijvoorbeeld Wout van Aert. Het valt te bezien hoe de Sloveen het op vrijdag doet.

De mannen van INEOS kunnen niet alleen rekenen op Ganna. Geraint Thomas, Thymen Arensman, Tobias Foss (huh, Foss?) en Magnus Sheffield kunnen allemaal meedingen om de podiumplaatsen.

Een aantal klassementsrenners kan ook meer dan behoorlijk tijdrijden. Zo kunnen we Damiano Caruso, Alexey Lutsenko, Daniel Felipe Martínez en Antonio Tiberi een goede klokproef toedichten en is het de vraag hoe Cian Uijtdebroeks in dat geweld stand houdt.

Movistar Team heeft twee interessante tijdritnamen: Will Barta blijft altijd onderbelicht, maar zakte woensdag wel door de mand en Lorenzo Milesi werd vorig jaar wereldkampioen tijdrijden voor beloften op een gelijkaardig parcours.

Mogen niet vergeten worden: Josef Cerny, Michael Hepburn, Daan Hoole (ja, de klimkilometers gaan er teveel aan zijn), Luke Plapp en Jan Tratnik. De vraag is ook of Mikkel Bjerg zich volledig zal uitleven. Indien het antwoord daar positief luidt, moet er zeker rekening met hem worden gehouden.



De sterren


Dat zorgt voor de volgende sterrenverdeling:

****
Filippo Ganna
***
Tadej Pogacar & Geraint Thomas
**
Thymen Arensman, Luke Plapp & Magnus Sheffield
*
Alexey Lutsenko, Daniel Felipe Martínez, Mikkel Bjerg & Antonio Tiberi

De televisie


De volledige Giro d’Italia is van de eerste tot de laatste kilometer live te volgen via Eurosport en Discovery+. Vanaf 13:05 uur gaat men daar live met het commentaarduo Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.

Daarnaast kan men op VTM inschakelen voor de Giro, waar Michel Wuyts en Jan Bakelants het commentaar zullen verzorgen.

Viva il Giro, geniet van de koers!

POLL: Wie wint de tijdrit?

Laatste wielernieuws

<strong>Giro d'Italia 2024: parcours en favorieten – dit moet je weten</strong>
Giro d'Italia 2024: parcours en favorieten – dit moet je weten

Komende zaterdag is het zover: dan staat met de Giro d&rsquo;Italia de eerste grote ronde van het ...

274
274
Oops! Ganna spuwt recht in gezicht van ploegmakker Thomas 🎥
Oops! Ganna spuwt recht in gezicht van ploegmakker Thomas 🎥

Ook de troepen van Ineos-Grenadiers moesten in etappe 15 van de Giro opnieuw de duimen leggen voor ...

7
7
Einde saga? Ploegmanager verklapt transferkeuze Jasper Philipsen
Einde saga? Ploegmanager verklapt transferkeuze Jasper Philipsen

Voor Jasper Philipsen was het wederom een bom van een voorjaar, en dat kwam de renner van ...

101
101
Mirakel Jonas Vingegaard (met tattoo!): 'Hij zag er superfit uit'
Mirakel Jonas Vingegaard (met tattoo!): 'Hij zag er superfit uit'

Jonas Vingegaard maakte &ndash; samen met onder meer Remco Evenepoel en Primoz Roglic &ndash; een ...

28
28
Pogacar en Urska bijzonder intiem: 'Ach, ik zal het maar ineens vertellen...' 🎥
Pogacar en Urska bijzonder intiem: 'Ach, ik zal het maar ineens vertellen...' 🎥

Tadej Pogacar heeft zondag andermaal voor een demonstratie gezorgd in de Giro. In de ...

84
84
Ploegleider reageert gepikeerd na sprintincident De Lie
Ploegleider reageert gepikeerd na sprintincident De Lie

Arnaud De Lie kende een zeer belabberd voorjaar maar staat er intussen weer helemaal terug. Drie ...

55
55
Van der Poel zette Van Aert op zijn plaats: 'Doorn in het oog van Wout'
Van der Poel zette Van Aert op zijn plaats: 'Doorn in het oog van Wout'

Vandaag &ndash; op Pinkstermaandag dus &ndash; staat De Ronde van Limburg op het programma. Dat werd ...

157
157
Remco Evenepoel beleefde een catastrofale Pinksteren 📸
Remco Evenepoel beleefde een catastrofale Pinksteren 📸

Nog enkele weken wachten en dan zien we Remco Evenepoel terug in actie. Onze landgenoot komt op 2 ...

311
311
Biermans maakt horrorcrash in ravijn: 'Ik lag 30 meter diep'
Biermans maakt horrorcrash in ravijn: 'Ik lag 30 meter diep'

Jenthe Biermans (Ark&eacute;a-Samsic) had na afloop van de koninginnenrit in de Giro d'Italia een ...

0
0
🎥 Kristoff wint Antwerp Port Epic, De Lie misdraagt zich in massasprint
🎥 Kristoff wint Antwerp Port Epic, De Lie misdraagt zich in massasprint

Alle aandacht ging vandaag naar de koninginnenrit in de Giro d'Italia, maar ook in Belgi&euml; werd ...

0
0
Fenomenale Pogacar stunt met solo-zege in koninginnenrit Giro, Quintana knap 2e
Fenomenale Pogacar stunt met solo-zege in koninginnenrit Giro, Quintana knap 2e

Tadej Pogacar heeft op indrukwekkende wijze de koninginnenrit in de Giro d'Italia op zijn naam ...

0
0
🎥 Alaphilippe geeft Maestri een pizzadoos, maar er zit iets helemaal anders in
🎥 Alaphilippe geeft Maestri een pizzadoos, maar er zit iets helemaal anders in

Julian Alaphilippe heeft donderdag eindelijk een ritzege in de Giro d'Italia en zijn eerste ...

0
0
📸 Remco Evenepoel doet concurrentie bibberen en beven
📸 Remco Evenepoel doet concurrentie bibberen en beven

Remco Evenepoel vertoeft op dit moment met enkele ploegmakkers in de Sierra Nevada, een gebergte in ...

425
425
Renner geschorst door UCI nadat hij positief test op EPO
Renner geschorst door UCI nadat hij positief test op EPO

Wie dacht dat EPO anno 2024 helemaal het peloton verdwenen is, heeft het mis... ...

0
0
🎥 Start van koninginnenrit in Giro ontsierd door relletje
🎥 Start van koninginnenrit in Giro ontsierd door relletje

Tijdens de 15e etappe van de Giro d'Italia kwam al snel een vroege vlucht tot stand, maar dat ...

60
60
Heroïsche koninginnenrit eindigt op onbekend terrein | GIRO etappe 15
Heroïsche koninginnenrit eindigt op onbekend terrein | GIRO etappe 15

Daags voor de tweede en laatste rustdag staat de langste etappe van de Giro d&rsquo;Italia. We ...

43
43