Giro d'Italia 2024: parcours en favorieten – dit moet je weten

Giro d'Italia 2024: parcours en favorieten – dit moet je weten

Komende zaterdag is het zover: dan staat met de Giro d’Italia de eerste grote ronde van het jaar op het programma. Drie weken lang ploeteren door het Land van de Laars, met één absolute topfavoriet. Wij blikken vooruit!


In Venaria Reale start zaterdag de 107de editie van La Corsa Rosa. Drie weken lang strijden de renners om de Trofeo Senza Fine, al zal een groot deel van het peloton al snel weten waar het aan toe is. Er is namelijk ene Tadej Pogacar van plan om zijn derde grote ronde te winnen.

Op vlak van sprinters – die wij uitgebreid in een andere voorbeschouwing gaan behandelen – is er voor België nog veel te halen. Tim Merlier trekt namelijk naar Italië en mag zich tot nu toe dit jaar de snelste man op twee wielen noemen. Daarover later dus meer.

De eerste


De Giro d’Italia werd in 1908 bedacht en in 1909 voor het eerst verreden. De fameuze Italiaanse sportkrant La Gazzetta Dello Sport, bekend vanwege haar roze kleur, maakte bekend dat er een tegenhanger van de Tour de France zou komen.

De eerste editie kende acht etappes, waarin 2.448 kilometer werden afgelegd. Het eindklassement werd toen nog gemaakt op basis van punten en Luigi Ganna werd de eerste winnaar van de Italiaanse etappekoers.

In totaal wonnen drie renners de Giro vijf keer: de Italiaanse wielerlegendes Alfredo Binda en Fausto Coppi worden in dat rijtje, hoe kan het ook anders, vergezeld door de beste coureur aller tijden Eddy Merckx.



De laatste


De editie van 2023 kon voor België ook zomaar eens een fraaie worden. Regerend wereldkampioen Remco Evenepoel had zijn deelname aan de Giro bevestigd en ging in de eerste rit al eens de puntjes op de i zetten.

De Belgisch kampioen versloeg thuisfavoriet Filippo Ganna in de openingstijdrit en gaf enkele dagen zijn roze leiderstrui weg aan Andreas Leknessund. In de achtste etappe kreeg Evenepoel richting Fossombrone dan een tik van die andere topfavoriet Primoz Roglic. Ondanks dat de ‘Aerokogel van Schepdaal’ de tijdrit daags voor de eerste rustdag won, was het met amper tijdverschil ten opzichte van de rest.



De reden daarvan was duidelijk: met een coronabesmetting moest Evenepoel – als drager van de Maglia Rosa – de Giro verlaten. In het vervolg bleven drie favorieten voor het klassement over: João Almeida, Roglic en Geraint Thomas. De Brit leek aan het langste eind te trekken, tot de klimtijdrit naar Monte Lussari op de voorlaatste dag kwam.

In de buurt van Slovenië wist Roglic zich gesteund door zijn landgenoten. De renner van Jumbo-Visma kreeg op het geitenpad te maken met materiaalpech, maar zelfs ondanks dat was hij veruit de sterkste en schreef hij voor een eerste – en misschien wel enige keer – de Giro d’Italia op zijn naam. De Giro werd fraai afgerond door Mark Cavendish, die in Rome won.



De route


De editie van 2024 belooft een veelzijdige te worden. De start in Piëmonte is alvast zwaar, want op de eerste dag volgt de Colle della Maddalena op weg naar Torino, waar ook nog de ultrasteile beklimming richting San Vito op het menu staat. Daags nadien finisht men aan het heiligdom van Oropa, waar Marco Pantani en Tom Dumoulin in het verleden geschiedenis schreven.



Wellicht volgt in Fossano op dag drie de eerste massasprint, al is de finale daar ook nog verraderlijk lastig. Hetzelfde valt te zeggen voor de vierde rit richting Andora, want de Capo Mele – bekend van dat koerske in maart – wacht op enkele kilometers van de finish.

Na een sprint in Lucca komen de ‘clasicomano’s’ weer aan hun genot, want richting Rapolano Terme wacht een etappe met onverharde stroken en veel heuvels. Een zware tijdrit richting Perugia, tweede aankomst bergop in Prati di Tivo en heuvelachtige rit in en rond Napoli ronden de openingsweek af.

 PROFIEL RIT 7 – TIJDRIT

Daags na de eerste rustdag is het opnieuw bergop te doen, op een lange klim richting Cusano Mutri. Via een sprintersrit gaan we naar een etappe waarin de beklimmingen niet hoog zijn, maar wel des te meer pijn kunnen doen op weg naar Fano.

Een spurtersetappe en tijdrit richting het Gardameer vormen een tweeluik richting de apotheose van de tweede Giro-week: een rit over de Mortirolo (de ‘makkelijke’ zijde) en de Passo di Foscagno, om voor het eerst ooit te finishen op de Mottolino boven Livigno.

PROFIEL RIT 15

Na de tweede rustdag wacht hare majesteit – tenminste, als het kan doorgaan vanwege de sneeuwmassa – de Stelvio. Echter gebeurt dit in een vreemde vorm; op de top van de Stilfserjoch zijn er nog 150 kilometer te gaan tot de finish in Sankt Christina in Gröden.

 PROFIEL RIT 16

De slotweek belooft, zoals altijd, een zeer bergachtige te worden. De zeventiende rit herbergt de Passo Sella, Passo Rolle en twee keer (de tweede maal inclusief aankomst) de Passo del Brocon. Via een vlakke rit richting Padova volgt dan de apotheose, die ingeluid wordt met een klimmersetappe voor de echte aanvaller richting Sappada.

Het toetje mag er zijn, al zullen sommige renners wellicht nog steeds op hun honger zitten: de voorlaatste rit van Alpago richting Bassano del Grappa herbergt tweemaal de loodzware Monte Grappa, alleen een aankomst bergop kunnen we niet optekenen. In Rome volgen dan de plichtplegingen en een massaspurt om de 107de Giro af te ronden.

PROFIEL RIT 20

De favoriet


Als hij start, is Tadej Pogacar enkel geen topfavoriet als Mathieu van der Poel in een eendagskoers in bloedvorm steekt of als Jonas Vingegaard een grote ronde aanvangt. Beide zijn niet het geval, dus kan Pogacar zich drie weken lang in een ware Italiaanse speeltuin begeven.

De vraag is echter of Pogi zich niet beter wat zou inhouden in Italië, met het oog op een Tour-deelname – waar Vingegaard waarschijnlijk ontbreekt of totaal niet fit is vanwege zijn kwetsures na een harde val in het Baskenland – en een mogelijke dubbel, voor het eerst sinds Marco Pantani dit in 1998 deed.

Pogacar heeft een prima ploeg voor de Italiaanse rittenkoers, want met Rafal Majka en Domen Novak heeft hij twee uitstekende klimknechten en Mikkel Bjerg en Felix Großschartner zullen ook hun mannetje kunnen staan. Buiten dat is de Sloveen als kopman zelf natuurlijk drie klassen beter dan de rest.

De outsiders


De grootste tegenstand mogen we misschien wel verwachten van de renner met rugnummer 1: de nummer twee van de vorige Giro, Geraint Thomas. Echter is de vraag hoe lang de Welshman, die op de voorlaatste dag van deze editie 38 jaar oud zal worden, het nog volhoudt op dit niveau.

Hij krijgt met Thymen Arensman een knecht mee die zelf vorig jaar zesde werd, terwijl Tobias Foss in de Tour of the Alps ook liet zien prima in orde te zijn. Als we op volgorde van rugnummers gaan kijken, is de eerste andere favoriet die aan bod komt Daniel Felipe Martínez. De Colombiaan maakte dit jaar al indruk in de Volta ao Algarve en werd in de Giro van 2021 vijfde.

Ben O’Connor dan. Goed in vorm met telkens een plaats bij de beste vijf in de UAE Tour, Tirreno-Adriatico en Tour of the Alps en dit jaar al twee zeges bijschrijvend. Wat kan de nummer vier van de Tour de France van 2021?

Voor de rest kunnen we echt uitgaan van enigma’s: er valt niets voorspellends te zeggen over wat Romain Bardet, Hugh Carthy, Juan Pedro López, Luke Plapp, Nairo Quintana, Antonio Tiberi en Cian Uijtdebroeks gaan doen als het gaat om een Italiaans klassement.



De sterren

**** 
Tadej Pogacar
***
Ben O’Connor & Geraint Thomas
**
Romain Bardet, Daniel Felipe Martínez & Antonio Tiberi
*
Thymen Arensman, Juan Pedro López, Nairo Quintana & Cian Uijtdebroeks

De televisie


De Giro d’Italia is volledig live, letterlijk iedere kilometer, te volgen via Eurosport en – nu nog – Discovery+. Vanaf juni verandert Discovery+ in HBO Max.

Viva Il Giro, geniet van drie weken Italië!

POLL: Wie wint de Giro?

Meer over

Laatste wielernieuws

<strong>Giro d'Italia 2024: parcours en favorieten – dit moet je weten</strong>
Giro d'Italia 2024: parcours en favorieten – dit moet je weten

Komende zaterdag is het zover: dan staat met de Giro d&rsquo;Italia de eerste grote ronde van het ...

269
269
<strong>Spektakel gegarandeerd aan Adriatische kust | GIRO etappe 12</strong>
Spektakel gegarandeerd aan Adriatische kust | GIRO etappe 12

In de twaalfde etappe van de Giro d&rsquo;Italia komt een groot palet aan kanshebbers aan de start. ...

4
4
Merlier en Quick-Step reageren vol gif na declassering
Merlier en Quick-Step reageren vol gif na declassering

De elfde etappe in de Giro d'Italia werd betwist onder de sprinters, en daar bewees Jonathan Milan ...

73
73
Pogacar reageert op forfait Uijtdebroeks: 'Dat is niet goed'
Pogacar reageert op forfait Uijtdebroeks: 'Dat is niet goed'

Tadej Pogacar is ook de elfde etappe van deze Giro d&rsquo;Italia zonder kleerscheuren doorgekomen. ...

42
42
Van der Poel wil eerherstel: Tour de France reageert uitgelaten
Van der Poel wil eerherstel: Tour de France reageert uitgelaten

En toen was er plots groots nieuws omtrent Mathieu van der Poel. Die maakte vandaag immers zijn ...

55
55
'Visma-LaB wil uitpakken met nieuwe transferbom'
'Visma-LaB wil uitpakken met nieuwe transferbom'

Voor Visma-Lease a Bike is het al een behoorlijk woelig voorjaar geweest. En dat kan zelfs als ...

87
87
Van Aert & co leven mee: Uijtdebroeks terneergeslagen na plotse Giro-exit
Van Aert & co leven mee: Uijtdebroeks terneergeslagen na plotse Giro-exit

Een absoluut drama voor de Belgische wielerfans. Zo moet Cian Uijtdebroeks immers opgeven in de Giro ...

34
34
Bennett wint tweede rit in Duinkerke, Weemaes knap derde
Bennett wint tweede rit in Duinkerke, Weemaes knap derde

De tweede etappe in de Vierdaagse van Duinkerke is ten prooi gevallen aan Sam Bennett. De Ierse ...

0
0
Tim Merlier wordt gedeclasseerd na gevaarlijke actie 🎥
Tim Merlier wordt gedeclasseerd na gevaarlijke actie 🎥

De elfde etappe in de Giro d'Italia werd betwist onder de sprinters, en daar bewees Jonathan Milan ...

77
77
Pijlsnelle Milan toont zich weer de sterkste, Merlier gedeclasseerd
Pijlsnelle Milan toont zich weer de sterkste, Merlier gedeclasseerd

De elfde etappe in de Giro d'Italia is ten prooi gevallen aan Jonathan Milan. De pijlsnelle Italiaan ...

0
0
Philipsen onthult krappe voorbereiding op Tour de France
Philipsen onthult krappe voorbereiding op Tour de France

Jasper Philipsen domineerde vorige zomer het puntenklassement in de Tour de France. Ook dit jaar ...

12
12
Een straaltje hoop: routinier van Visma-LAB deelt mooie update
Een straaltje hoop: routinier van Visma-LAB deelt mooie update

Met vier renners blijft Visma-Lease a Bike nog over in de Giro d'Italia. Cian Uijtdebroeks is de ...

17
17
Favoriet Merlier komt met twijfelachtige voorspelling na valpartij
Favoriet Merlier komt met twijfelachtige voorspelling na valpartij

De elfde etappe in de Giro d'Italia zou wel eens spek naar de bek kunnen worden van de snelle mannen ...

12
12
Van der Poel maakt eindelijk plan voor komende zomer bekend!
Van der Poel maakt eindelijk plan voor komende zomer bekend!

De puzzel is gelegd. Mathieu van der Poel heeft bekend gemaakt waar hij deze zomer in actie zal ...

119
119
Te 'zware' Jakobsen slaat mea culpa : 'Ben te weinig wielrenner'
Te 'zware' Jakobsen slaat mea culpa : 'Ben te weinig wielrenner'

Heel wat topsprinters hebben hun rekening al geopend in de Giro d'Italia. Tim Merlier, Jonathan ...

20
20
En nu? Visma-LAB onthult Giro-plan na opgave Uijtdebroeks
En nu? Visma-LAB onthult Giro-plan na opgave Uijtdebroeks

Het hing al even in de lucht, maar dat maakt het niet minder erg. Cian Uijtdebroeks heeft de Giro ...

86
86