Tadej Pogacar kan eerste monsterslag slaan | GIRO etappe 7

Tadej Pogacar kan eerste monsterslag slaan | GIRO etappe 7

Op de zevende dag bracht God het werk dat Hij verricht had tot voltooiing. Wij geloven erin dat de Giro-tijdrit op papier een van de mooiste klokproeven van de laatste jaren moet worden.Nadat de renners een zwaar openingsweekend opgevolgd zagen worden door drie vlakke etappes en een Strade Bianche-rit door Toscane, is het in rit zeven aan zij die graag alleen fietsen. De typische tijdrijder krijgt aan het slot echter nog een niet te onderschatten dessert op zijn bord.

De start


Foligno is bepaald geen onbekende in de Giro d’Italia en vormt het hart van Umbria en eigenlijk ook het hart van Italië. Het is dan ook niet voor niets dat de Folignati hun eigen stad het centrum van de wereld noemen.

De stad vormt een belangrijk knooppunt, vanwege de rivier de Topino, het spoor dat het noorden met het zuiden verbindt en de ligging tussen enkele berg- en heuvelketens. Foligno is zo bezaaid met fraaie bouwwerken vol van historie en architectuur, dat men het ook wel de ‘Stad van de Paleizen’ noemt.

Een trekpleister voor deze plaats zijn de Giostra della Quintana – nee, niet Nairo Quintana, die in juni en september plaatsvinden: paardensportwedstrijden tussen de verschillende ‘Quartieri’ van Foligno, oftewel de wijken van de stad.

De laatste twee etappes waar Foligno deel van uitmaakte waren een finish in 2021 - Peter Sagan won destijds een technische massaspurt – en een start in 2017. Ook in dat jaar was Foligno het startpunt voor een tijdrit van ongeveer dezelfde lengte richting Montefalco. Tom Dumoulin legde er de basis voor zijn eindzege, hoewel deze later door een beroemde natuurstop en een slaapmoment in rit 19 nog onder druk kwam te staan.De aankomst


Vanuit een van de belangrijkste steden van de regio Umbria trekken we naar de hoofdstad van deze regio. Perugia staat garant voor pracht en praal en is bekend om haar in geweldige staat behouden gebleven middeleeuwse architectuur.

Het Rocca Paolina staat daarin centraal; een uniek historisch en architecturaal complex. Vanuit de Fontana Maggiore kun je de hoogteverschillen, tuinen, steegjes, wegen en trappen van deze stad tot je nemen.

Dat Perugia tegen een heuvel aan gebouwd is, zullen we ook in deze tijdrit merken. Hoewel de stad onlosmakelijk verbonden is met het Italiaanse wielrennen en de Giro d’Italia, was het vooral ver in de vorige eeuw een vaak gebruikte uitvalsbasis.

De laatste keer dat de Giro finishte in Perugia, is alweer 39 jaar geleden. Veel recenter was deze plaats de startlocatie voor de elfde etappe in de Italiaanse rittenkoers van 2021. Mauro Schmid was die dag de winnaar in Montalcino na een zware etappe vol onverharde stroken.De route


De organisatie van de Giro d’Italia heeft bepaald geen omwegen genomen om van Foligno richting Perugia te trekken. Eens we de startplaats verlaten volgen een haarspeldbocht naar rechts en niet veel later eenzelfde bocht naar links en vanaf dan is het tijd voor de grote plaat.

Op de grote molen kan men doorhalen tot in Ponte San Giovanni. Daar volgt de afslag naar rechts en zet men nog twee kilometer door tot aan het tweede tussenpunt (het eerste ligt in Santa Maria degli Angeli na 19 kilometer) na 34 kilometer tijdrit in Ponte Valleceppi.

Men heeft daar een strook voorzien waar renners van fiets kunnen wisselen. U begrijpt: dan gaan we serieus klauteren. In een kleine anderhalve kilometer richting Casaglia moet men 154 hoogtemeters overbruggen, goed voor een gemiddelde van bijna twaalf procent en een piek van zestien.

Eens de top in Casaglia is gerond, gaan we zoetjes aan omhoog via Monteluce richting aankomstplaats Perugia, waar met vlakke stroken afgewisseld met gedeeltes bergop een waanzinnig bochtige slotkilometer wacht. Op de plaveien van het prachtige Corso Pietro Vannucci zal de meet liggen.De favoriet


Vooruit, laten we eens niet Tadej Pogacar opvoeren als topfavoriet. We zouden er nog van beticht worden dat we lui zijn… Hoewel we de kans best aanwezig achten dat de Sloveen uiteindelijk met de bloemen in zijn handen zal staan, nemen we eens een andere naam.

Wat te denken van de wereldkampioen tijdrijden van 2020 en 2021 - vorig jaar runner-up achter Remco Evenepoel - en de regerend Italiaans kampioen Filippo Ganna? Laten we zeggen dat de tijdrit richting het Gardameer hem nóg meer moet liggen dan deze. In deze klokproef zal Ganna vooral willen uithalen in de eerste 34 vlakke kilometers.

Hoewel de 27-jarige renner van INEOS Grenadiers bergop meer dan zijn mannetje kan staan, zal de steile anderhalve kilometer plus de last die daarvan in de bovenbenen blijft hangen toch een heikel punt vormen voor ‘Pippo’. Kan hij voor het eerst sinds de slottijdrit in 2021 weer een Giro-rit winnen?

De outsiders


We hebben hem niet als topfavoriet opgevoerd, maar dan gaan we hem toch zeker de tweede plek beloven: Tadej Pogacar is de meest complete renner van het peloton. Toegegeven, hij reed dit jaar nog geen tijdrit en de laatste keer dat hij op een tijdritfiets zat in wedstrijdverband was het WK Tijdrijden (daar werd ‘Pogi’ slechts 21ste), maar meer dan eens heeft de Sloveen laten zien wat hij kan op een snelle vélo.

Deze tijdrit heeft wat weg van die in de Tour de France van vorig jaar, waar Jonas Vingegaard zo verschroeiend hard uithaalde. Pogacar werd daar tweede, voor bijvoorbeeld Wout van Aert. Het valt te bezien hoe de Sloveen het op vrijdag doet.

De mannen van INEOS kunnen niet alleen rekenen op Ganna. Geraint Thomas, Thymen Arensman, Tobias Foss (huh, Foss?) en Magnus Sheffield kunnen allemaal meedingen om de podiumplaatsen.

Een aantal klassementsrenners kan ook meer dan behoorlijk tijdrijden. Zo kunnen we Damiano Caruso, Alexey Lutsenko, Daniel Felipe Martínez en Antonio Tiberi een goede klokproef toedichten en is het de vraag hoe Cian Uijtdebroeks in dat geweld stand houdt.

Movistar Team heeft twee interessante tijdritnamen: Will Barta blijft altijd onderbelicht, maar zakte woensdag wel door de mand en Lorenzo Milesi werd vorig jaar wereldkampioen tijdrijden voor beloften op een gelijkaardig parcours.

Mogen niet vergeten worden: Josef Cerny, Michael Hepburn, Daan Hoole (ja, de klimkilometers gaan er teveel aan zijn), Luke Plapp en Jan Tratnik. De vraag is ook of Mikkel Bjerg zich volledig zal uitleven. Indien het antwoord daar positief luidt, moet er zeker rekening met hem worden gehouden.De sterren


Dat zorgt voor de volgende sterrenverdeling:

****
Filippo Ganna
***
Tadej Pogacar & Geraint Thomas
**
Thymen Arensman, Luke Plapp & Magnus Sheffield
*
Alexey Lutsenko, Daniel Felipe Martínez, Mikkel Bjerg & Antonio Tiberi

De televisie


De volledige Giro d’Italia is van de eerste tot de laatste kilometer live te volgen via Eurosport en Discovery+. Vanaf 13:05 uur gaat men daar live met het commentaarduo Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.

Daarnaast kan men op VTM inschakelen voor de Giro, waar Michel Wuyts en Jan Bakelants het commentaar zullen verzorgen.

Viva il Giro, geniet van de koers!

POLL: Wie wint de tijdrit?

Laatste wielernieuws

<strong>Giro d'Italia 2024: parcours en favorieten – dit moet je weten</strong>
Giro d'Italia 2024: parcours en favorieten – dit moet je weten

Komende zaterdag is het zover: dan staat met de Giro d&rsquo;Italia de eerste grote ronde van het ...

281
281
Thibau Nys demonstreert meteen, Van Aert moet laten lopen
Thibau Nys demonstreert meteen, Van Aert moet laten lopen

In de Ronde van Noorwegen stond vandaag de eerste rit op het programma. Die situeerde zich op een ...

190
190
Tim Merlier haalt scherp uit na tweede triomf in Giro
Tim Merlier haalt scherp uit na tweede triomf in Giro

Tim Merlier heeft voor een tweede keer voor Belgisch succes weten te zorgen in de Giro d'Italia. ...

42
42
België boven! Merlier zorgt voor unicum in Giro d'Italia
België boven! Merlier zorgt voor unicum in Giro d'Italia

Na ongeveer een week te hebben geklommen en tussendoor ook nog even de tijdritfiets uit de kast te ...

10
10
Pogacar grapt en grolt onderweg met commentator 🎥
Pogacar grapt en grolt onderweg met commentator 🎥

Vandaag is het in de Giro d'Italia nog eens te beurt aan de sprinters om voor succes te gaan. Tadej ...

16
16
Van Aert bijzonder aangeslagen: 'Ik kan het niet aanvaarden'
Van Aert bijzonder aangeslagen: 'Ik kan het niet aanvaarden'

Voor Wout van Aert breken er opnieuw betere tijden aan. Donderdag komt hij immers voor het eerst ...

253
253
Thibau Nys mag opgelucht ademhalen na noodsituatie
Thibau Nys mag opgelucht ademhalen na noodsituatie

-Update onderaan- Thibau Nys verschijnt morgen aan de start van de Ronde van Noorwegen, maar de ...

29
29
Leegloop bij Ineos-Grenadiers: 5 toppers op vertrekken
Leegloop bij Ineos-Grenadiers: 5 toppers op vertrekken

Het loopt voor Ineos-Grenadiers vooralsnog niet al te slecht in de Giro d&rsquo;Italia. Aan Tadej ...

91
91
Van der Poel en Van Aert zorgen indirect voor failliet van traditiecross
Van der Poel en Van Aert zorgen indirect voor failliet van traditiecross

De nieuwe crosskalender werd deze week bekendgemaakt, en daarbij zijn er enkele opvallende ...

193
193
'Dubbele transferbom doet vrouwenpeloton daveren'
'Dubbele transferbom doet vrouwenpeloton daveren'

Krijgen we een ware transfercarrousel bij de vrouwen? Het ziet ernaar uit want zo komen er enkele ...

217
217
Tim Merlier zet ploegmakker in de bloemetjes: 'De beste ter wereld!'
Tim Merlier zet ploegmakker in de bloemetjes: 'De beste ter wereld!'

Tim Merlier zijn Giro is sowieso geslaagd, daar hij in de eerste sprintetappe meteen kon winnen. De ...

50
50
Marion Rousse doet boekje open over Julian Alaphilippe
Marion Rousse doet boekje open over Julian Alaphilippe

Julian Alaphilippe lijkt zichzelf in deze Giro d&rsquo;Italia weer opnieuw te hebben uitgevonden. ...

105
105
Nys excuseert zich bij Van Aert: 'Zou me moeten schamen'
Nys excuseert zich bij Van Aert: 'Zou me moeten schamen'

Ook Thibau Nys komt donderdag aan de start van De Ronde van Noorwegen. Daar behoort de jonge Nys ...

411
411
Wout van Aert ziet zorgelijke oorzaak voor noodlottige valpartij
Wout van Aert ziet zorgelijke oorzaak voor noodlottige valpartij

Hij is terug! Wout van Aert komt vanaf vandaag immers in actie in De Ronde van Noorwegen. &lsquo;De ...

158
158
Nys en Van Aert vertoeven in zelfde hotel: 'Het is een ongelofelijke renner!'
Nys en Van Aert vertoeven in zelfde hotel: 'Het is een ongelofelijke renner!'

Wout van Aert en Thibau Nys zijn donderdag de twee blikvangers in de Ronde van Noorwegen. ...

436
436
<strong>Belgen eindelijk beloond voor hun geduld | GIRO etappe 18</strong>
Belgen eindelijk beloond voor hun geduld | GIRO etappe 18

De renners krijgen een welkome, soort van, gemakkelijke etappe tussen al het beklimmen van de bergen ...

17
17