Van Aert, Van der Poel of Pogacar? | FAVORIETEN RONDE VAN VLAANDEREN

Van Aert, Van der Poel of Pogacar? | FAVORIETEN RONDE VAN VLAANDEREN

Komende zondag staat de Ronde van Vlaanderen gepland, dus is het niet meer dan logisch dat heel deze week in het teken staat van Vlaanderens Mooiste. Zo krijgt u bij WielerNieuws voorbeschouwingen, terugblikken, maar uiteraard ook een blik op de favorieten. Wie zet de Ronde anno 2023 achter zijn naam?

Wordt het een derde voor Mathieu van der Poel? Of een eerste voor Tadej Pogacar of Wout van Aert? Dat lijkt voorafgaand aan deze 107de editie van de Ronde de grote vraag. Menig wielerkenner is het er immers over eens dat één van deze drie tenoren zondag zal zegevieren. In de E3 Saxo Bank Classic – ook wel de ‘kleine Ronde van Vlaanderen’ genoemd - wist het drietal zich al duidelijk te onderscheiden van de rest en gezien de Ronde nóg selectiever is – zo leert ons een blik op het parcours -  lijkt de kans inderdaad groot dat de winnaar uit dit drietal zal komen. En toch, tijdens de Hoogmis kan er van alles gebeuren, vraag dat maar aan Greg Van Avermaet of Oliver Naesen. Bovendien kan ook het gure weer mogelijk nog een rol gaan spelen om een outsider aan een verrassende titel te helpen.LEES OOK: ALLES OVER HET PARCOURS VAN DE RONDE VAN VLAANDEREN

WOUT VAN AERT

Afgezien van pech of andere onvoorziene omstandigheden moet er toch vooral in de richting van bovengenoemde kanjers worden gekeken. Wie er van die drie in ons opzicht over de minste papieren – hoewel ook geen slechte papieren – beschikt om op het hoogste schavotje te eindigen is Wout van Aert. Hoewel erg indrukwekkend afgelopen zondag in Gent-Wevelgem, vertoonde hij twee dagen eerder in de E3 toch wat tekortkomingen tegenover Pogacar en Van der Poel. Met name op de Oude Kwaremont had Van Aert het erg lastig en kon hij maar ternauwernood mee de oversteek maken.Pogacar haalde daar vorig jaar in de Ronde al verschroeiend uit en deed dat nu ook in de E3. Je kan er de donder op zeggen dat dit zondag van hetzelfde zal zijn. Van Aert kon afgelopen vrijdag dus nog wel de aansluiting maken, maar zal alle zeilen moeten bijzetten om dit ook in de Ronde te doen. Het lijkt alvast een vereiste om uiteindelijk tot succes te komen zoals hij dat deed in Harelbeke. Bovendien bleek eerder al dat de Oude Kwaremont voor problemen kan zorgen bij de Kempenaar, denk maar aan de Ronde van 2021 toen hij daar moest lossen en Kasper Asgreen uiteindelijk de sprint won van Van der Poel. Echter hoeven noch Van Aert noch zijn fans te wanhopen. De Belgische trots beschikt over een onnoemelijke portie aan karakter, is duidelijk in vorm en heeft bovendien een ijzersterke ploeg van Jumbo-Visma ter beschikking.

MATHIEU VAN DER POEL

Het is wel een feit dat de concurrentie niet min is. Of wat gedacht van zijn eeuwige rivaal én reeds tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen, Mathieu van der Poel. Dat die helemaal in orde is voor zondag hoeft sedert een kleine twee weken geleden niemand meer aan te twijfelen. De Nederlander voerde een kabinetstukje op in Milaan-Sanremo, waarmee hij meteen een derde monument aan zijn palmares kon toevoegen. Lekker verstoppertje gespeeld in de Tirreno om letterlijk alle remmen los te gooien op de Poggio. En dan ook nog eens in de afdaling.Aan het zelfvertrouwen zal het dus ook bij Van der Poel niet liggen. De rugproblemen lijken bovendien ook helemaal van de baan, zo bleek uit zijn overtuigende prestatie in de E3 Saxo Classic. De hellingen werden moeiteloos verteerd, een week later zal dit dan vermoedelijk ook geen problemen opleveren. De renner van Alpecin-Deceuninck plande nog wat extra rust in door zowel Gent-Wevelgem – een koers die hem weinig interesseert - als Dwars door Vlaanderen – ook daar reeds tweevoudig winnaar - over te slaan. Van der Poel is zelfs zo zeker van zijn stuk dat hij opteert om geen verkenning meer te doen voor de Ronde. Wat zou je ook als je slechtste resultaat in vier deelnames een vierde plaats is.

TADEJ POGACAR

Na al wat we zonet hebben gesteld zou je Van der Poel dan ook tot topfavoriet bombarderen. En toch staat er nog iemand een treetje hoger. Enfin, op papier dan toch. Eerlijk gezegd is het bijna onmogelijk te kiezen tussen de drie groten, maar we geven Tadej Pogacar toch nog één sterretje meer. Afgaande op de prestatie van Van der Poel in Sanremo – waar ook de Sloveen moest passen - lijkt dat vreemd, maar er zijn wel redenen om aan te nemen dat Pogacar dé te kloppen man is op zondag. Alvast niet door zijn sprint, want dan lijken zowel Van Aert als Van der Poel in het voordeel te zijn. Dat zagen we nog in de E3 Saxo Bank Classic.Waarom dan wel? Vooraleerst omdat Pogacar gewoonweg een uitzonderlijk talent op de fiets is. Alles wat hij aanraakt verandert in goud, behalve dan die Ronde van vorig jaar. Echter wist hij toen al iedereen met verstomming te slaan – met name op de Oude Kwaremont – en dat nota bene bij zijn eerste deelname! Zoals in de E3 nog bleek is zijn parcourskennis van de Vlaamse wegen niet je dat, maar kan hij dit allemaal goedmaken met zijn immense motor. Vervolgens kan hij uithalen met verschroeiende versnellingen op de hellingen. Daar alleen weggeraken lijkt wel een vereiste voor de man van UAE om tot succes te komen.

OUTSIDERS

Het lijkt absurd om na het benoemen van drie renners reeds een lijstje aan outsiders te moeten poneren, maar het is nu eenmaal niet anders. Als je niet Pogacar, Van Aert of Van der Poel heet sta je gewoon een trapje lager en lijkt de kans op succes in deze Ronde behoorlijk klein te zijn. Uitvlakken kan je ze evenwel niet doen, daarvoor hebben we de laatste weken toch al iets te veel goeds gezien van andere renners.Bijvoorbeeld bij de ploeg waar het dezer dagen allemaal om draait: Jumbo-Visma. Dylan van Baarle is zowat ieder jaar top in de Ronde van Vlaanderen en heeft met Van Aert dé ideale bliksemafleider in de rangen. Daarnaast heeft de Nederlandse brigade ook nog mannen als Christophe Laporte of Tiesj Benoot achter de hand. Moeten we vervolgens nog kijken naar wat Soudal Quick-Step naar voren kan brengen? Dat lijkt op het eerste zicht niet echt het geval bij de ploeg die nog niet zo lang geleden gold als dé referentie voor de voorjaarsklassiekers. Echter zijn we toch benieuwd hoe Julian Alaphilippe zich zal presenteren. In 2020 toonde de Fransman alvast dat de Ronde hem zeker moet liggen, maar hij zag zijn kansen toen abrupt gefnuikt na een jammerlijke aanrijding met een motard.

Asgreen kon een jaar later zoals eerder al vermeld zegevieren in Vlaanderens Mooiste, maar een herhaling daarvan zou kunnen worden aanzien als een grote verrassing. Mogelijk kan Tom Pidcock wel voor die surprise zorgen in wat zijn derde deelname aan de Ronde wordt. De jonge Brit imponeerde al in Strade Bianche, maar zag de voorbije koersen in het water vallen na een val in de Tirreno. Dat hij over voldoende explosiviteit beschikt is zeker, vraag is echter of zijn motor al groot genoeg is om zondag iets in de pap te brokken. Het tegenovergestelde geldt dan weer voor mannen als Valentin Madouas of Stefan Küng, vorig jaar nog respectievelijk derde en vijfde in de Ronde. Zij lieten in de E3 alvast zien in uitstekende conditie te verkeren.Datzelfde kan worden gezegd van Søren Kragh Andersen, die een uitstekend voorjaar rijdt bij zijn nieuwe ploeg Alpecin-Deceuninck en daar dus ploegmakker is van Van der Poel. Bliksemafleider, weet u wel. Tot slot moeten ook Matej Mohoric en Mads Pedersen in staat worden geacht om minstens een mooie uitslag te rijden. Ook allebei beschikkend over een grote motor, waarbij laatstgenoemde ook nog eens razendsnel is aan de meet. Vereiste is dan uiteraard wel dat de hellingen optimaal worden verteerd. En met ‘de grote drie’ in koers zou daar het schoentje weleens kunnen wringen. Benieuwd of iemand hen het vuur aan de schenen kan leggen, of blijken ze toch gewoon een vogel voor de kat?

FAVORIETEN RONDE VAN VLAANDEREN

*****

Tadej Pogacar

****

Wout van Aert & Mathieu van der Poel

***

Søren Kragh Andersen, Matej Mohoric & Dylan van Baarle

**

Julian Alaphilippe, Christophe Laporte, Valentin Madouas & Tom Pidcock

*

Kasper Asgreen, Tiesj Benoot, Matteo Jorgenson, Stefan Küng & Mads Pedersen

POLL: Wie wint de Ronde van Vlaanderen?

Laatste wielernieuws

Van der Poel legt uit waarom hij voor Belgisch ommetje richting Tour kiest
Van der Poel legt uit waarom hij voor Belgisch ommetje richting Tour kiest

Dan toch geen Ronde van Zwitserland voor Mathieu van der Poel. De Nederland verkiest enkele ...

23
23
📸 Wout van Aert loopt in Zwitserland tegen onverwacht obstakel
📸 Wout van Aert loopt in Zwitserland tegen onverwacht obstakel

Wout van Aert traint momenteel in Zwitserland, waar hij zondag de Ronde van Zwitserland rijdt. Van ...

0
0
Mathieu van der Poel wil straks stunten en komt met complete verrassing
Mathieu van der Poel wil straks stunten en komt met complete verrassing

Alleskunner Mathieu van der Poel kan op elk terrein uit de voeten. Dat wil hij straks tijdens het WK ...

109
109
Koers is afzien! Grondin en Castoviejo vergaan van de krampen (🎥)
Koers is afzien! Grondin en Castoviejo vergaan van de krampen (🎥)

Spierkrampen, het is een onontkoombaar fenomeen waar zelfs de best getrainde profs mee te maken ...

0
0
Nieuwe sponsor zorgt voor aardverschuiving: 'Een grootheid vergeleken met Jumbo'
Nieuwe sponsor zorgt voor aardverschuiving: 'Een grootheid vergeleken met Jumbo'

Bij Jumbo-Visma moeten ze dringend op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor voor 2024. De ...

94
94
Wat een ontlading! Alaphilippe wint tweede rit in Dauphiné
Wat een ontlading! Alaphilippe wint tweede rit in Dauphiné

De tweede etappe in het Critérium du Dauphiné is ten prooi gevallen aan Julian Alaphilippe. De ...

0
0
Situatie Mertens steeds beter na coma: 'Hij doet al oefeningen'
Situatie Mertens steeds beter na coma: 'Hij doet al oefeningen'

Goed nieuws uit het kamp van Julian Mertens. De Belgische renner ontwaakte afgelopen zaterdag uit de ...

0
0
Trek-Segafredo, ploeg van Nys, steelt topper van ander WorldTeam
Trek-Segafredo, ploeg van Nys, steelt topper van ander WorldTeam

Het ziet ernaar uit dat Patrick Konrad bezig is aan zijn laatste seizoen als renner voor ...

10
10
Bossuyt schreeuwt onschuld van de daken: 'Onwezenlijke situatie'
Bossuyt schreeuwt onschuld van de daken: 'Onwezenlijke situatie'

Shari Bossuyt heeft op een persconferentie in Zwevegem meer uitleg gegeven over haar positieve ...

18
18
Mokerslag voor Van Aert en Jumbo-Visma vlak voor Tour
Mokerslag voor Van Aert en Jumbo-Visma vlak voor Tour

Verschrikkelijk nieuws uit het Critérium du Dauphiné. Jumbo-Visma, dat zondag nog Christophe ...

0
0
Van der Poel doet dromen: 'Hij is buitencategorie'
Van der Poel doet dromen: 'Hij is buitencategorie'

Mathieu van der Poel laat het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland aan zich voorbij ...

183
183
Bakelants na loodzware Unbound: 'Net een cursus pottenbakken'
Bakelants na loodzware Unbound: 'Net een cursus pottenbakken'

Jan Bakelants eindigde als veertiende in de de Unbound Gravel, de grootste gravelwedstrijd ter ...

11
11
Zwaar verdict voor kopman INEOS Grenadiers na val in Dauphiné
Zwaar verdict voor kopman INEOS Grenadiers na val in Dauphiné

De eerste etappe van de Dauphiné is er eentje die lang in de geheugens zal blijven. Rune Herregodts ...

23
23
De laatste kansen vlak voor de Tour de France | KOERS DEZE WEEK
De laatste kansen vlak voor de Tour de France | KOERS DEZE WEEK

De supersterren van het peloton dalen af van hun hoogtestages en keren terug naar de koers. Hun ...

0
0
Netflix brengt Jumbo-Visma-chaos tijdens Tour in beeld: 'WTF!'
Netflix brengt Jumbo-Visma-chaos tijdens Tour in beeld: 'WTF!'

Op 8 juni verschijnt op Netflix de serie 'Tour de France: Unchained', waarin we een inkijk krijgen ...

9
9