Van der Poel zadelt Van Aert op met trauma | Ronde Retro

Van der Poel zadelt Van Aert op met trauma | Ronde Retro

In Ronde Retro blikken we de hele week terug op de mooiste Rondes van Vlaanderen die we de laatste jaren al hebben gezien. Om zo jullie honger voor komende zondag nóg wat groter te maken. Vandaag kijken we hoe Mathieu van der Poel zijn eerste zege in Vlaanderens Mooiste wist te boeken, dat ten koste van grote rivaal Wout van Aert.

We schrijven 18 oktober 2020. Het hele land, of zeg maar de hele wereld, ligt op zijn gat. Corona heeft alles in zijn greep, ook het wielrennen. Nog steeds, want uiteraard stond ook deze editie van de Ronde van Vlaanderen gepland in het voorjaar. Door het verdomde virus werden echter alle koersen uitgesteld of afgelast. In het geval van de Ronde was het gelukkig dat eerste en konden we in de herfst alsnog genieten van het grote wielerspektakel dat Vlaanderens Mooiste ieder jaar opnieuw is. Wel enkel vanop televisie, toeschouwers zijn immers niet toegelaten langs het parcours. Het maakt deze editie sowieso al historisch, Van Aert en Van der Poel – laten we ook Julian Alaphilippe niet vergeten – maken het later legendarisch.

Het wordt immers een memorabel duel tussen het duo dat al jaren elkaar het leven zuur maakt in de cross. Voor Van der Poel is het amper zijn tweede deelname aan de Ronde, nadat hij het jaar voordien iedereen al omver had geblazen met een fenomenale prestatie. Na heel wat pech slaagde de Nederlander er alsnog in om vierde te worden. Tot op de dag van vandaag nog steeds zijn minste resultaat ooit in de Ronde. Ook Van Aert heeft in 2020 zeker nog geen tonnen ervaring in de grootste Vlaamse klassieker, al telt hij wel al één deelname meer. Desondanks staat het in de sterren geschreven dat zij het gaan uitvechten om de winst.

Alaphilippe doorbreekt stilte

Het ziet er nochtans lang naar uit dat we drie jaar na datum niet zouden spreken over een gedenkwaardige editie. De wedstrijd blijft lang op slot en de stilte in het peloton en bij de favorieten is recht evenredig met die van langs de kant van de weg. De slaaptoestand waarin de wereld zich begeeft lijkt over te slaan op de renners, tot wanneer Julian Alaphilippe een eerste keer zijn duivels ontbindt. Voor de Fransman zijn debuut in de Ronde, maar daar is weinig van te merken. Alsof hij er al jaren rond rijdt en het parcours kent als zijn broekzak. Nochtans was de wereldkampioen toen nog niet gevestigd in Ronse, iets wat een klein jaar later wel het geval was.

Op de Koppenberg op 45 kilometer van de streep schiet Alaphilippe een eerste fusée af. “Met de vingers in de neus”, zoals het klinkt uit een volgwagen knalt hij naar boven. Van der Poel, Van Aert en enkele anderen moeten alle zeilen bijzetten, maar sluiten drie kilometer later wel aan. Een groepje van een tiental renners weet zich te vormen maar zal snel terug uit elkaar spatten. De aanvalsdrang van Alaphilippe is immers niet te stuiten.

En dat is voornamelijk slecht nieuws voor Wout van Aert. Richting Stationstraat zit die immers met een probleem. Geblokkeerde ketting. Iets dat de Fransman blijkbaar in het snuitje heeft, want opnieuw trekt ‘Loulou’ alle registers open. Enkel Van der Poel kan in eerste instantie volgen, waarna schijnbaar uit het niets plots ook Van Aert terug opduikt. Met een enorme inspanning weet hij de sprong naar de leiders te maken, net op tijd om met een droomtrio de Taaienberg aan te vatten. De vogel is gevlogen, de winnaar zit vooraan.

Het blijken achteraf een dolle tien kilometer te zijn geweest. Want amper een kleine drie kilometer na het ronden van de Taaienberg slaat het noodlot toe voor Alaphilippe. De man die zich tot dan de sterkste man in koers had getoond knalt immers pardoes op een stilstaande motard. Een klap van jewelste en einde wedstrijd voor het speerpunt van Deceuninck Quick-Step.

Duet Van Aert-Van der Poel

Ook Van Aert en Van der Poel schrikken zich een hoedje wanneer ze achter zich van alles horen rammelen. Hun collega-vluchter ligt plots kermend van de pijn tegen het asfalt. Wachten is geen optie en dus trekt het duo door. Samen op pad voor een tocht van 35 kilometer waarin ze elkaar geen duimbreed toegeven. Op de resterende hellingen waagt geen van beide een echte poging om de ander te lossen, ook niet op de Oude Karemont of de Paterberg. Bang voor een chasse patate? Niet genoeg jus meer in de benen? Of kennen ze elkaar gewoon te goed?

Het is tot op de dag van vandaag een open vraag, maar feit is zeker dat zowel Van Aert als Van der Poel voldoende vertrouwen hebben in hun sprint om samen richting Minderbroedersstraat te trekken waar sedert 2012 de finishlijn ligt van Vlaanderens Mooiste. Die ligt er zonder fans aan de kant deze keer troosteloos bij. Iets wat beide heren op dat moment vermoedelijk gestolen kan worden, ook de spanning is er absoluut niet minder om. Een koninklijke sprint staat ons te wachten.

Van Aert te laat, Van der Poel precies op tijd

De achtervolgende groep die nog 14 renners rijk is komt uiteindelijk amper acht tellen later over de finishlijn, het zegt alles over het gepoker tussen Van Aert en Van der Poel nadat ze de rode vod zijn gepasseerd. Vanaf daar blijft Van Aert ook in het wiel plakken van zijn eeuwige rivaal, die op zijn beurt zo vaak om zijn schouder heen kijkt dat hij er nekpijn van krijgt. Het tempo gaat er volledig uit, Van der Poel weet dat hij ‘de sprint van zijn leven’ zal moeten rijden. Iets wat hij achteraf ook letterlijk zegt op die moment te hebben gedacht.

Van Aert lijkt in een zetel te zitten om zijn eerste Ronde van Vlaanderen achter zijn naam te zetten. De Kempenaar moet alleen zien dat hij er een lange sprint (minstens 250m van de finish) van maakt. Hij blijft de aangegeven bordjes echter achteloos passeren en gaat pas aan op iets minder dan 200 meter. Een grove fout – zoals hij zelf ook haarfijn uitlegt in bovenstaande video - en een ideaal scenario voor de explosievere Van der Poel die net op datzelfde moment ook zijn sprint inzet. 

Van Aert komt erg dichtbij, maar er niet meer over. Met een banddikte kroont Van der Poel zich tot winnaar, al zal die dat pas enige tijd na het passeren van de finishlijn ook officieel bevestigd zien worden. Mocht het zondag tot een gelijkaardig scenario komen weet Van Aert wat doen. Mads Pedersen gaf hem Wevelgem alvast nog eens het goede voorbeeld.

POLL: Krijgen we zondag opnieuw zo'n memorabele strijd?

Laatste wielernieuws

<strong>Luik-Bastenaken-Luik 2024 | parcours en favorieten - dit moet je weten</strong>
Luik-Bastenaken-Luik 2024 | parcours en favorieten - dit moet je weten

Het voorjaar van 2024 zit er alweer bijna op. Zondag vindt met Luik-Bastenaken-Luik de laatste ...

103
103
Mathieu van der Poel man van het voorjaar? Wuyts betwijfelt het
Mathieu van der Poel man van het voorjaar? Wuyts betwijfelt het

Mathieu van der Poel heeft dit voorjaar op epische wijze twee monumenten gewonnen en de concurrentie ...

54
54
Evenepoel onthult wat hij met Oumi allemaal uitspookte tijdens 'vakantie'
Evenepoel onthult wat hij met Oumi allemaal uitspookte tijdens 'vakantie'

Remco Evenepoel is twee weken geleden zwaar ten van gekomen in de Ronde van het Baskenland en maakte ...

54
54
Thibau Nys heeft geweldig nieuws te melden
Thibau Nys heeft geweldig nieuws te melden

Het was even wachten, maar zeer weldra krijgen we ook Thibau Nys terug in competitie te zien. ...

182
182
UCI gooit veldritkalender helemaal door mekaar, Amerikaanse fans balen zwaar
UCI gooit veldritkalender helemaal door mekaar, Amerikaanse fans balen zwaar

De Wereldbeker veldrijden zal er volgend seizoen helemaal anders uitzien. De UCI kreeg de afgelopen ...

38
38
Geniaal! Zo ontsnapte Boonen aan Qatarese douaniers
Geniaal! Zo ontsnapte Boonen aan Qatarese douaniers

De carri&egrave;re van Tom Boonen als professionele wielrenner bracht hem overal ter wereld. Maar de ...

30
30
Alaphillipe richting exit: 'Onderhandelingen zijn begonnen'
Alaphillipe richting exit: 'Onderhandelingen zijn begonnen'

Het is geen geheim dat heel wat ploegen proberen Julian Alahpilippe binnen te halen volgend seizoen. ...

85
85
Paret-Peintre wint laatste etappe in de Alpen, Lopez eindwinnaar
Paret-Peintre wint laatste etappe in de Alpen, Lopez eindwinnaar

De slotetappe van de Tour of the Alps is gewonnen door Aur&eacute;lien Paret-Peintre. De Fransman ...

0
0
Opgeluchte Evenepoel spreekt voor het eerst na horrorcrash
Opgeluchte Evenepoel spreekt voor het eerst na horrorcrash

Het gaat goed met Remco Evenepoel. De kopman van Soudal Quick-Step heeft voor het eerst sinds zijn ...

66
66
Healy haalt uit naar methode Visma-LAB: 'Ik ben geen robot'
Healy haalt uit naar methode Visma-LAB: 'Ik ben geen robot'

Ben Healy maakte vorig seizoen bijzonder veel indruk in de heuvelklassiekers. Dit jaar wist te ...

42
42
Wat een verschil! Zo leven Van der Poel en Pogacar naar LBL toe
Wat een verschil! Zo leven Van der Poel en Pogacar naar LBL toe

Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel zijn d&eacute; twee topfavorieten voor Luik-Bastenaken-Luik ...

89
89
Onthoofd Soudal Quick-Step selecteert bijzonder vreemd team voor Luik
Onthoofd Soudal Quick-Step selecteert bijzonder vreemd team voor Luik

Soudal Quick-Step zit in de hoek waar de klappen vallen. De Belgische formatie zag Mauri Vansevenant ...

78
78
Wint Van der Poel van Pogacar in Luik? Fysioloog zoekt antwoord
Wint Van der Poel van Pogacar in Luik? Fysioloog zoekt antwoord

Mathieu van der Poel, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, kan zondag zijn ...

33
33
Kuypers gaat Van Aert en Van der Poel achterna en zorgt voor ferme stunt
Kuypers gaat Van Aert en Van der Poel achterna en zorgt voor ferme stunt

Gerben Kuypers heeft fantastisch nieuws gekregen. De crosser krijgt een profcontract op de weg bij ...

89
89
Thijs Zonneveld ziet het somber in voor Van der Poel
Thijs Zonneveld ziet het somber in voor Van der Poel

Voor Mathieu van der Poel wacht er zondag alweer een nieuwe uitdaging. Zo komt de wereldkampioen ...

259
259
Revelatie Pithie doet straffe onthulling: 'Zat bijna bij Jumbo-Visma'
Revelatie Pithie doet straffe onthulling: 'Zat bijna bij Jumbo-Visma'

&Eacute;&eacute;n van de revelaties, zoniet d&eacute; revelatie van het voorjaar, was ongetwijfeld ...

34
34