De nieuwe Van Aert en volgende Pogacar: toptalenten klaar om te schitteren

De nieuwe Van Aert en volgende Pogacar: toptalenten klaar om te schitteren

We zijn inmiddels februari, en dan weet uiteraard elke wielerfanaat dat het nieuwe klassieke voorjaar er zit aan te komen. Het wielerseizoen 2024 draait echter nu al op volle toeren, en hebben we al heel wat interessante zaken kunnen noteren.

Dat er weer heel wat jeugdig talent zit aan te komen bijvoorbeeld. Dat viel ook zonder de afgelopen koersen al te bemerken, maar wisten sommige jonkies daar zelfs al meteen te scoren. Denk daarbij aan jongens als Paul Magnier, Isaac Del Toro en onze eigen William Junior Lecerf

Het doet het beste vermoeden voor de toekomst, en het geeft ons de gelegenheid om een klein overzichtje van al deze witte merels in elkaar te timmeren. Zo heeft ook u alvast een idee van wie u het komende wielerjaar maar beter in de gaten houdt!

Soudal Quick-Step barst plots van het jong geweld

En waar dan beter te beginnen dan binnen de eigen landsgrenzen. Want zo zitten ze bij Soudal Quick-Step bijvoorbeeld plots met heel wat jong geweld in de rangen. Met name van Paul Magnier mag dit seizoen al meteen een en ander worden verwacht. De amper 19-jarige Fransman kwam over van Trinity Racing, en wist bij zijn profdebuut zowaar meteen te winnen in de Trofeo Ses Salines-Felanitx op Mallorca.

Magnier zette de lovende commentaren van binnen de eigen ploeg - hij werd ook al vergeleken met Wout van Aert - zo meteen extra luister bij. In diezelfde wedstrijd werd dat andere toptalent dat werd overgenomen van Trinity Racing, Luke Lamperti, ook al prompt derde. Zij zouden er dus straks weleens voor kunnen zorgen dat het verlies van mannen als Mauro Schmid, Florian Sénéchal en Andrea Bagioli moeiteloos wordt opgevangen.

Dat zal dan ook afhangen van de presaties van twee landgenoten. William Junior Lecerf begon alvast ijzersterk en zette die al het goede wat van hem werd gezegd meteen in de verf met een knappe derde plaats in het eindklassement van de AlUla Tour. Vorig jaar won de 21-jarige Belg al de Ronde van Lombardije voor beloften én werd hij vijfde in het eindklassement van de Tour de L’Avenir.

Tot slot wordt het bij de troepen van Patrick Lefevere ook uitkijken naar wat Gil Gelders mag bekomen. Die andere landgenoot lijkt alvast zeer polyvalent te zijn. Zo won Gelders  vorig jaar Gent-Wevelgem voor beloften en werd hij tweede in Parijs-Roubaix, maar won die tegelijkertijd ook een heuveletappe in de Giro Next Gen en werd hij daar ook nog eens derde in een loodzware bergrit.

Ook andere Belgische ploegen hebben goud in handen

Het moge duidelijk zijn: Soudal Quick-Step beschikt plots over heel wat jong (Belgisch) talent. Maar dat is ook bij de andere Belgische ploegen het geval. In het geval van Lotto Dstny klinken deze namen evenwel al wat bekender in de oren. Zo hebben Lennert Van Eetvelt (22) en Alec Segaert (21) immers vorig jaar al hun eerste strepen verdiend in het profpeloton.

Bij eerstgenoemde betekende dat voornamelijk een sterke Vuelta, waar hij enkele keren dichtbij een ritoverwinning kwam. In de Alpes Isère Tour won Van Eetvelt dan weer twee etappes en was hij afgezien van de bergtrui ook eindwinnaar in alle klassementen. Voor Segaert kwam zijn grote doorbraak er tijdens de Belgische kampioenschappen. Daar werd de tweevoudige Europese tijdritkampioen bij de beloften immers zowel in de weg- als tijdrit tweede. Dat voor alle duidelijkheid dus wel bij de elite.

Over naar Alpecin-Deceuninck dan waar ook zij met Axel Laurance een Franse groeibriljant beet hebben. Hij is intussen dan wel al 22, maar maakt die feitelijk dit jaar zijn debuut bij een WorldTour-formatie. Laurance zat vorig jaar al bij de gebroeders Roodhooft, maar maakte hij deel uit van het Development Team. Dat weerhield Alpecin-Deceuninck er echter niet van om de Fransman hier en daar al op te stellen.

Door het faillissement van B&B Hotels-KTM kwam Laurance plots vrij op de markt, maar was er officieel geen ruimte meer om hem bij de hoofdmacht van Alpecin-Deceuninck in te schrijven. Door een handigheidje wisten ze hem dus wel te strikken, en daar zullen ze nog geen spijt van hebben gehad. Laurance werd wereldkampioen bij de beloften in Glasgow, en begon ook dit seizoen ijzersterk met ritwinst in de Ster van Bessèges (waar hij o.a. Mads Pedersen klopte). In 2022 werd hij ook al tweede in de Bretagne Classic, na ene Wout van Aert.

Dan maken we tot slot – wat de Belgische ploegen betreft – nog even de oversteek naar Intermarché-Wanty. Die staan inmiddels toch wel bekend om talent te kunnen opsporen. Nu wordt het vooral uitkijken waartoe Francesco Busatto (21-jarige Italiaan die vorig jaar Luik-Bastenaken-Luik voor beloften won), Alexy Faure Prost (regerend Frans beloftenkampioen van 19 jaar) en Madis Mihkels (20-jarige talentvolle Est) in staat zullen zijn.

Nederlandse teams doen niet onder

Het hoeft uiteraard niet te verbazen dat er ook in Nederland – en dan meer bepaald bij Visma-Lease a Bike – opnieuw weer heel wat talent aan de oppervlakte komt. Bij de geelhemden springen dan voornamelijk Johannes Staune-Mittet en Per Strand Hagenes in het oog. Beide Noren maken dit jaar de overstap van het Development team van Visma, en maken ze dus hun debuut op het hoogste niveau.

We durven vermoeden dat ze die overgang bijzonder makkelijk zullen verteren. Met name de 22-jarige Staune-Mittet kan met eindwinst in de Giro Next Gen van 2023 en een tweede plaats in de Tour de L’Avenir van 2022 al flink wat adelbrieven voorleggen. Visma-Lease a Bike lijkt met hem een nieuw rondetalent op stal te hebben. 

Hagenes telt met 20 jaar nog twee lentes minder dan zijn landgenoot, al wist die vorig jaar in de Sparkassen Münsterland wel al kleppers als Groves, Pedersen en ploegmakker Laporte achter zich te laten. En uiteraard zijn er ook nog Olav Kooij en Cian Uijtdebroeks. Die hebben intussen hun strepen al verdiend, maar zijn ook zij nog steeds maar respectievelijk 22 en 20 jaar oud.

Bij Team DSM-Firmenich PostNL zagen ze traditiegetrouw weer enkele mooie namen vertrekken (Andreas Leknessund, Sam Welsford, Alberto Dainese,…), maar hebben ze met Oscar Onley, Max Poole en Casper van Uden nog steeds enkele talentvolle jongeren aan boord. Laatstgenoemde Nederlander startte het seizoen alvast met ritwinst in de AlUla Tour, waar hij onder meer Tim Merlier en Dylan Groenewegen wist te kloppen in een massasprint. 

Nog méér parels

Maar het blijft uiteraard niet bij de Belgische en Nederlandse ploegen waar de sterren van morgen zich profileren. Zo zagen we al een ijzersterke Isaac Del Toro in de Tour Down Under. De amper 20-jarige Mexicaan knalde daar in zijn debuutkoers bij de profs meteen naar ritwinst namens Team UAE. Del Toro werd vorig jaar ook eindwinnaar in de Tour de L’Avenir en wordt de ploegmakker van Tadej Pogacar een grote toekomst voorspeld.

Datzelfde geldt voor diens ploegmakker Antonio Morgado, de Portugees die vorig jaar maar net de duimen moest leggen voor de eerder vernoemde Axel Laurance op het WK voor beloften in Glasgow. Bij Uno-X hebben ze dan weer de huidige Europese beloftenkampioen in  de rangen met Henrik Pedersen, al staat die voorlopig nog ingeschreven bij het Development Team.

 

Bij de Noorse formatie wordt het bovendien ook uitkijken of Soren Waerenskjold de lijn van vorig jaar kan doortrekken. Hetzelfde verhaal bij de Franse parels van Groupama FDJ, Romain Gregoire en Lenny Martinez, die vorig jaar een ijzersterk debuutjaar kenden. De ook nog maar 21-jarige Laurence Pithie wist voor de Franse formatie alvast al te scoren in de Cadel Evens Great Ocean Road Race.

Als uitsmijter gaan we toch nog even de Belgische toer op. Want zo wordt Milan Fretin straks dan wel ‘al’ 23 jaar, onze landgenoot maakt namens Cofidis dit jaar wel pas zijn debuut bij een WorldTour-formatie. Hij was voordien actief bij Team Flanders-Baloise. De sprinter liet zich vorig jaar een eerste keer echt opmerken in de door Wout van Aert gewonnen Tour of Britain, en lijkt die positieve lijn voort te zetten. In rit 4 van de Tour Down Under en de Surf Coast Classic werd Fretin immers telkens knap vierde. 

POLL: Soudal Quick-Step zal flink verrassen in het voorjaar...

Meer over

Laatste wielernieuws

Een mini-versie van Milaan-Sanremo, spektakel verzekerd! | GIRO etappe 4
Een mini-versie van Milaan-Sanremo, spektakel verzekerd! | GIRO etappe 4

Daags na de eerste massasprint in de Giro d’Italia is het tijd voor een etappe langs de ...

4
4
<strong>Giro d'Italia 2024: parcours en favorieten – dit moet je weten</strong>
Giro d'Italia 2024: parcours en favorieten – dit moet je weten

Komende zaterdag is het zover: dan staat met de Giro d&rsquo;Italia de eerste grote ronde van het ...

243
243
Uijtdebroeks stelt zich vragen bij opmerkelijke actie van Pogacar
Uijtdebroeks stelt zich vragen bij opmerkelijke actie van Pogacar

De meeste klassementsmannen hielden na het zware openingsweekend een snipperdagje, maar de twee ...

29
29
Merlier draagt zege op aan betreurde Wouter Weylandt: 'Zwaarste zege ooit'
Merlier draagt zege op aan betreurde Wouter Weylandt: 'Zwaarste zege ooit'

Tim Merlier heeft zijn eerste overwinning in deze Giro d'Italia beet. Toen hij over de streep bolde, ...

21
21
Belgisch succes! Merlier zet waanzinnige finish in Giro naar z'n hand!
Belgisch succes! Merlier zet waanzinnige finish in Giro naar z'n hand!

De derde etappe in de Giro d'Italia is ten prooi gevallen aan Tim Merlier! De Belgische sprintbom ...

0
0
Concurrent Uijtdebroeks komt met opvallende verklaring voor off-dag
Concurrent Uijtdebroeks komt met opvallende verklaring voor off-dag

Cian Uijtdebroeks kan terugblikken op een bijzonder succesvol eerste weekend in de Giro d'Italia. De ...

35
35
Laat de Tour maar komen! Evenepoel pakt uit met Spaanse klimmarathon
Laat de Tour maar komen! Evenepoel pakt uit met Spaanse klimmarathon

Remco Evenepoel is opnieuw een trapje hoger geschakeld in zijn voorbereiding op de Tour de France. ...

103
103
Merlier krijgt fantastisch schattige steun van zoontje Jules (🎥)
Merlier krijgt fantastisch schattige steun van zoontje Jules (🎥)

Tim Merlier heeft vandaag een eerste, echte kans op ritwinst in de Giro d'Italia. De vlakke etappe ...

17
17
Evenepoel bezorgt kinderen dag van hun leven met onverwacht bezoek (🎥)
Evenepoel bezorgt kinderen dag van hun leven met onverwacht bezoek (🎥)

Remco Evenepoel is druk bezig met zijn herstal na de valpartij in de Ronde van het Baskenland. Toch ...

10
10
Merlier haalt uit naar Giro-organisatie: 'Het moet nog haalbaar zijn'
Merlier haalt uit naar Giro-organisatie: 'Het moet nog haalbaar zijn'

Vandaag staat de eerste etappe voor de sprinters op het programma in de Giro d'Italia. Tim Merlier, ...

17
17
Ferm balen: eerste opgaves in de Giro d'Italia zijn al een feit
Ferm balen: eerste opgaves in de Giro d'Italia zijn al een feit

Slecht nieuws uit het kamp van Team Jayco-AlUla. De Australische WorldTour-formatie zal het voor de ...

10
10
Pogacar geeft eigen team lik op stuk na valpartij
Pogacar geeft eigen team lik op stuk na valpartij

Tadej Pogacar zette zondag de tweede etappe van de Giro d'Italia naar zijn hand na een ferme ...

24
24
Ploegleider BORA pakt uit met verrassende update over herstel Roglic
Ploegleider BORA pakt uit met verrassende update over herstel Roglic

Niet alleen Remco Evenepoel is druk bezig met zijn revalidatie, ook Primoz Roglic is weer bijzonder ...

8
8
O'Connor woest op zichzelf: 'Ik was de domste renner in koers'
O'Connor woest op zichzelf: 'Ik was de domste renner in koers'

Tadej Pogacar demonstreerde afgelopen zondag opnieuw zijn kunnen door verschroeiend uit te halen op ...

17
17
Visma-LAB zet Uijtdebroeks meteen op z'n plaats na witte trui
Visma-LAB zet Uijtdebroeks meteen op z'n plaats na witte trui

Cian Uijtdebroeks staat na twee dagen koers op een mooie vierde plaats in het algemene klassement ...

90
90
Daar zijn ze al! Dit zijn de eerste boetes in de Giro d'Italia
Daar zijn ze al! Dit zijn de eerste boetes in de Giro d'Italia

De eerste etappe van de Giro d'Italia verliep vlekkeloos, maar in etappe twee werden er dan toch ...

47
47
Evenepoel heeft bijzonder goed nieuws in revalidatieproces (🎥)
Evenepoel heeft bijzonder goed nieuws in revalidatieproces (🎥)

Remco Evenepoel is nog steeds aan het herstellen na zijn valpartij in de Ronde van het Baskenland. ...

73
73