Hét mooiste RVV-duel van deze eeuw | RONDE RETRO

Hét mooiste RVV-duel van deze eeuw | RONDE RETRO

In Ronde Retro blikken we de hele week terug op de schoonste Rondes van Vlaanderen die we de laatste jaren al gezien hebben. Vandaag moeten we 13 jaar terug in de tijd. Als de dag van gisteren…


De jaren van Belgische heerschappij in de Ronde zijn ongekend. In 2005 wint de jonge Tom Boonen, een jaar later doet hij als wereldkampioen hetzelfde kunstje nog eens over. Goed, Alessandro Ballan verpest het feestje een beetje door Leif Hoste in de spurt te kloppen in 2007, maar daarna is het twee keer de beurt aan Stijn Devolder, waarvan eenmaal zelfs als Belgisch kampioen.

Er mag dan ook geen twijfel over bestaan dat de huidige Belgische kampioen Tom Boonen voor een derde keer in zijn carrière de Ronde van Vlaanderen gaat winnen. Alleen is er één probleem. Een heel erg groot probleem. Een Zwitsers probleem. Het probleem heet: Fabian Cancellara. De tijdritmachine uit Bern zit op zijn honger, want buiten Parijs-Roubaix 2006 heeft hij tot aan 2010 nog niks gewonnen op de kasseien.

In 2010 komt daar verandering in. De kleine Ronde, de E3 Prijs, kent een waanzinnige finale met Boonen, Cancellara en Juan Antonio Flecha. De Zwitser muist er vanonder in Harelbeke en zet de semiklassieker naar zijn hand. Gaan Boonen en Cancellara ineens als gelijken naar de Ronde?IETS TE BEWIJZEN
In 2009 maakt de Zwitser een omslag. Hij die door zijn spiermassa enkel de vlakke (tijd)ritten naar zijn hand kon zetten, gaat goed klimmen. Resultaat? Eindwinst in de ronde van zijn eigen land, winst in de openingstijdrit van de Tour de France in en rond Monaco, wereldkampioen tijdrijden in eigen land (Mendrisio) en eigenlijk de beste – maar niet beloond – onderweg in de loodzware wegrit op het WK.

Het mag duidelijk zijn: er komt een totaal andere Fabian Cancellara naar de Ronde. Hij heeft tot dan toe enkel in 2006 – ver weg van het leidende duo Boonen en Hoste – een top-10 genoteerd in Vlaanderens Mooiste. Boonen? Ook nog maar twee keer bij de beste tien, maar wel telkens op de belangrijkste plaats.

In de kop van de koers een bekend gezicht, nu toch zeker: Chente García Acosta, in de huidige tijd de flamboyante ploegleider bij Movistar Team, destijds nog rijdend voor Caisse d’Épargne. Hij krijgt Mikhail Ignatiev – nog zo’n vroege vluchter van weleer – Floris Goesinnen en Joost van Leijen mee.FIETSWISSELS
Op de Paterberg komt er een eerste versnelling van de Saxo Bank-ploeg, in de vorm van Matti Breschel. De Deens kampioen ziet de Belgisch kampioen in zijn wiel, kort daarachter volgen Flecha en Zwitsers kampioen Cancellara. Het wordt een dag van de truien, zo lijkt het.

Op de Koppenberg is het plots anders: Breschel en Boonen rijden vooruit, Cancellara volgt pas enkele tellen later in een groepje met andere favorieten. De tweevoudig Ronde-winnaar laat zich echter niet uit zijn kot lokken en houdt zich koest.

Op de Holleweg, op minder dan 60 kilometer van de streep, krijgt Cancellara af te rekenen met pech: hij kan niet goed schakelen en een fietswissel aan het einde van de kasseistrook is het gevolg. Even later moet ook ploeggenoot Breschel een nieuwe vélo. Een kolderiek tafereel, wat de Deen duur komt te staan.

STRIJD DER GIGANTEN
Team Sky trekt namelijk door op onder meer de Jagerij. Boonen en Philippe Gilbert sluipen mee, Cancellara moet een gaatje dichten. Breschel achtervolgt nog steeds als het peloton met nog 45 kilometer te rijden de Molenberg opdraait.Het Zwitsers uurwerk heeft alarm geslagen: Cancellara komt met een waanzinnige krachtsexplosie, enkel Boonen kan hem volgen. Boven op het plateau van de Molenberg valt de tegenstand stil, terwijl het duo der kleppers vol doorgaat. Binnen een mum van tijd rijden ze zichzelf buiten het bereik van de rest.In de achtergrond zijn met name Gilbert, Björn Leukemans en David Millar actief. De Brit probeert solo het gat op het kopduo te dichten, maar slaagt daar niet in. Op de Berendries krijgt hij het gezelschap van Gilbert en Leukemans. De twee koplopers rijden ondertussen een minuut weg op het achtervolgende trio. De reus der Vlaamse hellingen komt eraan.

ONGEËVENAARDE VERSNELLING
De Muur van Geraardsbergen is daar. Terwijl de Belgische en Zwitserse kampioen de Vesten op rijden, houdt heel Vlaanderen zijn adem in. Gaat Cancellara versnellen en zo ja, kan Boonen dan volgen? Het vermoeden is ja, op beide vragen.

Michel Wuyts spreekt dan profetische woorden: “Hier zit Tom Boonen. En daar de man die Flandrien wil worden. Dat eigenlijk al is, die titel nog eens dik in de verf wil zetten door winst in de enige koers die dan telt: de Ronde van Vlaanderen. Dit zijn twee wonderatleten.”

Op de Vesten geen versnelling. De Muur zelf dan. Ook daar gebeurt weinig, op het eerste oog. Terwijl in de achtergrond Millar afhaakt bij Gilbert en Leukemans, wachten de heren vooraan op de Kapelmuur, die impressie geven ze toch.

Boonen lijkt onaantastbaar vanaf de kop, maar dan gebeurt het: op de steilste strook van de Muur schudt de Zwitser al zittend op het zadel een versnelling uit de benen die zelden gezien is. De Belgische kampioen staat op de pedalen, maar ziet zijn sportieve rivaal als sneeuw voor de zon verdwijnen.De Zwitserse stoomtrein is in volle vaart, de Bom van Balen komt geëxplodeerd dik vijftien tellen van Cancellara boven op de Kapelmuur. De tijdrijder die de Zwitser en regerend wereldkampioen tegen de klok is, gaat dit nooit meer weggeven.

ZEGETOCHT
De Bosberg is niets meer dan een onbeduidende pukkel voor de Berner Express, de kasseien worden plat gewalst door een renner die zijn derde Monument gaat winnen, na Parijs-Roubaix 2006 en Milaan-Sanremo 2008. De weg naar Meerbeke is een zegetocht. Het iconische aantonen van het medaillon uit zijn achterzak is een teken voor hoeveel tijd de Zwitser heeft om zijn zege te tonen aan de wereld.Op een minuut en vijftien seconden van Fabian Cancellara komt Tom Boonen als tweede over de meet in Meerbeke. Iedereen in de kantlijn van de Zwitser, ook de nummer drie Philippe Gilbert. Om de cirkel rond te maken zegt Wuyts het volgende wanneer Cancellara de streep rondt: “Fabian Cancellara mag zich met recht en rede Flandrien noemen.”

Morgen rond hetzelfde tijdstip van 19.00 uur kunt u hier een nieuwe editie van Ronde Retro lezen. Op welke versie van Vlaanderens Mooiste we dan terugblikken? Dat gaan we natuurlijk niet verklappen, u leest het morgen!

POLL: Voor wie supporterde jij?

Laatste wielernieuws

<strong>Van Aert topfavoriet, maar flink wat (interne) concurrentie | De Omloop 2024</strong>
Van Aert topfavoriet, maar flink wat (interne) concurrentie | De Omloop 2024

De renners zijn intussen alweer volop bezig aan het wegseizoen, maar met De Omloop Het Nieuwsblad ...

42
42
<strong>VACATURE: WielerNieuws zoekt freelance webredacteur (m/v)</strong>
VACATURE: WielerNieuws zoekt freelance webredacteur (m/v)

WielerNieuws.be, onderdeel van On The Field bv, is ter uitbreiding van onze snelle en digitale ...

0
0
Vrouw van Gilbert mengt zich in conflict en zet vrouw Alaphilippe op haar plaats
Vrouw van Gilbert mengt zich in conflict en zet vrouw Alaphilippe op haar plaats

...

9
9
Jan Bakelants uit zijn frustraties over knechtersrol Van Aert
Jan Bakelants uit zijn frustraties over knechtersrol Van Aert

Wout van Aert mocht vorige week al eens zegevieren in de Ronde van de Algarve, maar uiteraard ...

49
49
CEO bevestigt: zware gevolgen Vollering na verlenging Kopecky
CEO bevestigt: zware gevolgen Vollering na verlenging Kopecky

Er waren de afgelopen tijd wat geruchten over een mogelijk vertrek van Lotte Kopecky bij SD Worx- ...

207
207
Vader Adrie heeft duidelijke mening over Lamborghini's Van der Poel
Vader Adrie heeft duidelijke mening over Lamborghini's Van der Poel

We zagen Mathieu van der Poel afgelopen winter opnieuw flitsen in het veld&hellip; en ook daarnaast. ...

133
133
Lefevere reageert na ophef rond Alaphilippe en Marion Rousse
Lefevere reageert na ophef rond Alaphilippe en Marion Rousse

Er is heel wat commotie ontstaan na een uitspraak van Patrick Lefevere over Julian Alaphilippe, waar ...

39
39
Van Eetvelt komt met krasse analyse na knappe derde plaats in UAE Tour
Van Eetvelt komt met krasse analyse na knappe derde plaats in UAE Tour

Vandaag stond de eerste stevige bergetappe in de UAE Tour op het programma. De renners kwamen aan op ...

10
10
Kopecky spreekt openlijk over nieuw loon bij SD Worx: 'Mooie stap vooruit'
Kopecky spreekt openlijk over nieuw loon bij SD Worx: 'Mooie stap vooruit'

Lotte Kopecky maakte eerder vandaag bekend dat ze haar contract bij SD Worx-Protime heeft verlengd ...

104
104
Yates maakt ingrijpende keuze na harde crash in UAE Tour (🎥)
Yates maakt ingrijpende keuze na harde crash in UAE Tour (🎥)

Jammerlijk nieuws uit het kamp van UAE Team Emirates. Kopman Adam Yates heeft de UAE Tour moeten ...

7
7
Lefevere kiest wel heel opvallende renner als kanshebber in Parijs-Roubaix
Lefevere kiest wel heel opvallende renner als kanshebber in Parijs-Roubaix

Het Openingsweekend staat voor de deur, maar dat belet de grote ploegen niet om al eens vooruit te ...

91
91
Kopecky spreekt doel uit voor Omloop: 'Dat steek ik niet weg'
Kopecky spreekt doel uit voor Omloop: 'Dat steek ik niet weg'

Lotto Kopecky maakte eerder vandaag bekend dat ze tot 2028 zal koersen voor SD Worx-Protime. ...

8
8
Marion Rousse (vrouw Alaphilippe) nagelt Lefevere compleet neer
Marion Rousse (vrouw Alaphilippe) nagelt Lefevere compleet neer

Patrick Lefevere is een man die de controverse niet schuwt, dat toonde hij nogmaals in een interview ...

147
147
O'Connor wint loodzware slotklim in UAE Tour, Van Eetvelt knap derde
O'Connor wint loodzware slotklim in UAE Tour, Van Eetvelt knap derde

De derde etappe in de UAE Tour is ten prooi gevallen aan Ben O'Connor. De Australi&euml;r van ...

12
12
Belgisch succes in Rwanda! Lecerf zette pittige etappe naar z'n hand
Belgisch succes in Rwanda! Lecerf zette pittige etappe naar z'n hand

William Junior Lecerf is aan de haal gegaan met de vierde etappe in de Ronde van Rwanda. De ...

12
12
Absolute wereldtopper slaat Omloop over, Stuyven ruikt z'n kans
Absolute wereldtopper slaat Omloop over, Stuyven ruikt z'n kans

De organisatie achter de Omloop Het Nieuwsblad heeft ook dit jaar heel wat grote namen aangetrokken. ...

27
27
BREAKING: Kopecky breekt contract bij SD Worx-Protime open!
BREAKING: Kopecky breekt contract bij SD Worx-Protime open!

Lotte Kopecky heeft een einde gemaakt aan alle speculaties omtrent een mogelijke transfer. De ...

111
111