Lotto Dstny 2023. De Lie moet de vele twijfels wegspoelen

Lotto Dstny 2023. De Lie moet de vele twijfels wegspoelen

Het wielervoorjaar van 2023 staat nu echt voor de deur. Eind deze maand kunnen we er immers aan beginnen met de Omloop Het Nieuwsblad. Om het verlangen naar de start nog wat groter te maken, zullen wij als WielerNieuws in deze reeks de vier grote Belgische ploegen aan u voorstellen + ook nog één Nederlandse ploeg waar naar verluidt een half mens, half brommer actief is.


Voor alle duidelijkheid: zo zullen Soudal Quick-Step, Lotto-Dstny, Intermarché-Circus-Wanty, Alpecin-Deceuninck én Jumbo-Visma de revue passeren. De volgende in ons rijtje is het team van nieuwbakken CEO Stéphane Heulot en sportief directeur Kurt Van De Wouwer. We gaan dus de ploeg van Lotto Dstny – zoals deze vanaf dit seizoen heet – bekijken. Aan de hand van de inmiddels bekende vijf thema’s trachten wij een zo klaar en duidelijk beeld te schetsen van de situatie voor het aankomende seizoen.

RENNERSVERLOOP
Zoals geweten wist de Lotto-ploeg zich vorig jaar niet te handhaven in de World Tour. Naast een garantie op deelname aan de WT-wedstrijden zijn er zo ook minder financiële middelen beschikbaar en is de Belgische formatie momenteel ook gewoonweg niet de ideale bestemming voor de absolute toprenners. Om de ploeg alsnog te versterken werd er dan ook eerst binnen de eigen rangen gekeken. Talenten Jarne Van De Paar, Liam Slock en Lennert Van Eetvelt gaan hun eerste jaar als prof in. Voorts werden er met Milan Menten, Arjen Livyns en Matthijs Paasschens drie waardevolle krachten weggeplukt bij Bingoal WB.

De meest klinkende nieuwe namen zijn echter die van Pascal Eenkhoorn en Jacopo Guarnieri. De Nederlandse kampioen op de weg komt over van Jumbo-Visma en van hem mag toch wel één en ander worden verwacht. Zo lijkt de ploeg al bij al toch nog voldoende versterking te hebben binnengehaald, maar dat was ook nodig. Vaste waarden als Tim Wellens, Harm Vanhoucke en Steff Cras besloten immers hun succes elders te gaan beproeven, Philippe Gilbert nam dan weer afscheid als wielrenner. Roger Kluge en Reinardt Janse van Rensburg werden te licht bevonden en kregen geen nieuwe verbintenis.

STER VAN DE SHOW
Het is eigenlijk te absurd voor woorden, maar met zijn amper 20 lentes en nog maar zijn tweede seizoen als prof wordt hier de naam van Arnaud De Lie ingevuld. De jongeling liet vorig seizoen zien tot wat hij allemaal in staat is en zorgde er bijna eigenhandig voor dat Lotto zich alsnog kon handhaven in de World Tour. Dat gebeurde dus uiteindelijk niet, maar aan de sympathieke Waalse boerenzoon zal dat niet gelegen hebben. Maar liefst negen zeges wist De Lie te boeken als neoprof, plus nog een hele reeks aan ereplaatsen.

Vorig seizoen kwam De Lie nog voornamelijk in actie in kleinere eendagswedstrijden. Dat zal straks voor een groot deel toch anders zijn. Zo staan er immers grote klassiekers als de Omloop, Kuurne-Brussel-Kuurne, Milaan-Sanremo, Gent-Wevelgem en zelfs Parijs-Roubaix op het menu. Bij een doorsnee renner van die leeftijd zou je denken dat dit te vroeg is, bij De Lie wordt die bedenking niet gemaakt. Integendeel, hij wordt nu al omschreven als dé Belgische ster van de (nabije) toekomst.

ANDERE SPEERPUNTEN
Thomas De Gendt geldt zo een beetje als ancien van het team, maar zal afgezien van de Brabantse Pijl niet in actie komen in het voorjaar. Buiten De Lie zal het dus van elders moeten komen en dan komen we toch snel uit bij Caleb Ewan. Voor de Australiër loopt het nu al twee seizoenen wat minder en lijkt het dus dringend tijd om iedereen nog eens duidelijk te maken dat hij nog steeds bij de snelste mannen van het pak behoort. Met wedstrijden als Brugge-De Panne en de Scheldeprijs op zijn programma moet hij zeker kunnen scoren. Zelfs in Milaan-Sanremo moet er rekening worden gehouden met Ewan. Het lijkt er dus op dat Lotto Dstny het vooral van zijn snelle mannen zal moeten hebben, maar er is meer.

Zo liet Victor Campenaerts nu al twee jaar op rij zien dat hij ook het klassieke werk beheerst en mag er ook wat worden verwacht van Florian Vermeersch. Die maakte zichzelf bekend aan de wielerwereld in de heroïsche Parijs-Roubaix van 2021, maar wist vorig jaar niet voort te borduren op dit succes. Zoals al eerder vermeld moet ook Eenkhoorn in staat zijn om finales te rijden. De Nederlander beschikt bovendien over een uitstekend eindschot. In het Ardense luik is dan weer het vooral uitkijken naar Andreas Kron. Wat Brent Van Moer betreft blijft het voorlopig toch nog een beetje koffiedik kijken.

DARK HORSE
Met de naam van de Waaslander komen we dan evenwel meteen uit bij iemand die dit voorjaar weleens zou kunnen gaan verrassen. Van Moer liet al meermaals zien erg hard met de fiets te kunnen rijden, maar ook hij kon vorig jaar geen vervolg breien aan een knap 2021. Voorts komen we ook weer uit bij twee reeds eerder genoemde renners. Al is het uiteraard afwachten of neoprofs Van De Paar en Van Eetvelt hun niveau van bij de beloften ook kunnen doortrekken tot bij de grote jongens. Eerstgenoemde is alvast erg snel aan de meet, voor Van Eetvelt – een klimmer - is het nog even afwachten wat zijn programma zal geven.

Tot slot belichten wie hier graag ook nog even de namen van Livyns en Menten. Beiden dus overgekomen van Bingoal WB, waar ze de voorbije jaren allesbehalve een mal figuur sloegen. Zo liet Livyns al heel wat fraaie ereplaatsen noteren in de grote klassiekers, Menten deed dat eerder in kleinere wedstrijden. Echter heeft ook de Limburger een stel erg snelle benen ter beschikking, al is het uiteraard de vraag hoeveel keer hij als kopman richting sprint kan trekken.

STRUIKELBLOK
Lotto Dstny beschikt zeker over voldoende talent om mee te doen voor overwinningen in het voorjaar, maar de grote vereiste lijkt daarbij wel dat alle neuzen in dezelfde richting moeten staan. In de wedstrijden waarbij ofwel De Lie ofwel Ewan aan de start staan betekent dit bijvoorbeeld dat de andere renners in eerste instantie volledig in dienst zullen moeten rijden. Onder deze twee kopmannen lijken veel renners dan weer aan elkaar gewaagd, waardoor ook daar het gevaar van opportunisme om de hoek loert. Indien de ploeg tot succes wil komen, zal iedereen dus aan hetzelfde zeel moeten trekken. De logica zelve uiteraard, maar gezien de ploeg een transformatie heeft moeten ondergaan (degradatie, nieuw bestuur,…) is dat toch meer dan elders een aandachtspunt.

POLL: Zal Lotto Dstny een geslaagd voorjaar kennen?

Meer over

Laatste wielernieuws

<strong>'t Is Koers! Maakt Van Aert z'n favorietenrol waar in de Omloop? </strong>
't Is Koers! Maakt Van Aert z'n favorietenrol waar in de Omloop?

De Ronde van de Algarve zit erop. Remco Evenepoel zette de Portugese rittenkoers naar z'n hand, maar ...

120
120
<strong>VACATURE: WielerNieuws zoekt freelance webredacteur (m/v)</strong>
VACATURE: WielerNieuws zoekt freelance webredacteur (m/v)

WielerNieuws.be, onderdeel van On The Field bv, is ter uitbreiding van onze snelle en digitale ...

0
0
Furieuze Lefevere maakt Alaphilippe af: 'Te veel alcohol, te veel feesten'
Furieuze Lefevere maakt Alaphilippe af: 'Te veel alcohol, te veel feesten'

Julian Alaphilippe presteert al twee seizoen ondermaats en daar is volgens Patrick Lefevere een ...

64
64
Patrick Lefevere komt met fijne sneer richting Jasper Philipsen
Patrick Lefevere komt met fijne sneer richting Jasper Philipsen

Voor Soudal Quick-Step is de jaargang 2024 geweldig van start gegaan. Zo wonnen ze al met jonkies ...

91
91
Van Aert en Van der Poel zijn gewaarschuwd: 'De Ronde of Roubaix'
Van Aert en Van der Poel zijn gewaarschuwd: 'De Ronde of Roubaix'

Nog amper vier keer slapen en we beginnen alweer aan een nieuw klassiek voorjaar. Daarin wordt het ...

77
77
Yara Kastelijn en Niels Vandeputte hebben wat te vieren 📷
Yara Kastelijn en Niels Vandeputte hebben wat te vieren 📷

Er zijn in de wielerwereld heel wat liefdeskoppels te bespeuren. Yara Kastelijn en Niels Vandeputte ...

67
67
Brengen boerenprotesten ook Vlaams openingsweekend in gevaar?
Brengen boerenprotesten ook Vlaams openingsweekend in gevaar?

De afgelopen weekend hebben de boerenprotesten al voor heel wat problemen gezorgd. Zo werd in Spanje ...

24
24
De Cauwer oordeelt over 'regenboogvloek' voor Van der Poel
De Cauwer oordeelt over 'regenboogvloek' voor Van der Poel

Voor Mathieu van der Poel wordt het een bijzonder zware opdracht om zijn seizoen van vorig jaar te ...

52
52
Evenepoel krijgt 'warm welkom' van Van der Poel in Spanje (📷)
Evenepoel krijgt 'warm welkom' van Van der Poel in Spanje (📷)

In tegenstelling tot Wout van Aert, die dit weekend in actie komt op Belgische bodem, keerde Remco ...

86
86
Van der Poel inspireert zoon van legende: 'Hij is zo getalenteerd!'
Van der Poel inspireert zoon van legende: 'Hij is zo getalenteerd!'

Mathieu van der Poel moet zijn seizoensdebuut op de weg nog maken in 2024, maar deed al heel wat ...

86
86
McNulty heeft verklaring voor ongeziene dominantie UAE
McNulty heeft verklaring voor ongeziene dominantie UAE

UAE Team Emirates heeft de tijdrit in de UAE Tour compleet naar z'n hand gezet. De formatie uit de ...

17
17
Landa en Evenepoel verbazen, maar toch zit Bakelants met één grote vraag
Landa en Evenepoel verbazen, maar toch zit Bakelants met één grote vraag

Soudal Quick-Step kan tevreden terugblikken op de Ronde van de Algarve. Kopman Remco Evenepoel ...

51
51
Lecerf kan solo niet waar maken, Restrepo wint in Rwanda
Lecerf kan solo niet waar maken, Restrepo wint in Rwanda

Jhonathan Restrepo is aan de haal gegaan met de derde etappe in de Ronde van Rwanda. De haalde het ...

16
16
De Lie baart Lotto Dstny kopzorgen: 'Het zijn rare beestjes'
De Lie baart Lotto Dstny kopzorgen: 'Het zijn rare beestjes'

Arnaud De Lie werd bij de start van het seizoen getipt als &eacute;&eacute;n van de favorieten in de ...

59
59
1-2-3 voor UAE in tijdrit UAE Tour, McNulty haalt dubbelslag binnen
1-2-3 voor UAE in tijdrit UAE Tour, McNulty haalt dubbelslag binnen

De tweede etappe in de UAE Tour, een individuele tijdrit, is ten prooi gevallen aan Brandon McNulty. ...

11
11
Merlier komt met gedurfde waarschuwing na zege in UAE Tour
Merlier komt met gedurfde waarschuwing na zege in UAE Tour

Tim Merlier heeft afgelopen maandag de openingsetappe in de UAE Tour gewonnen. De renner van Soudal ...

20
20
Evenepoel neemt afstand van Van Aert: 'Een klasse op zichzelf'
Evenepoel neemt afstand van Van Aert: 'Een klasse op zichzelf'

Remco Evenepoel schreef afgelopen weekend de Ronde van de Algarve voor de derde keer op z'n ...

144
144