Lotto Dstny 2023. De Lie moet de vele twijfels wegspoelen

Lotto Dstny 2023. De Lie moet de vele twijfels wegspoelen

Het wielervoorjaar van 2023 staat nu echt voor de deur. Eind deze maand kunnen we er immers aan beginnen met de Omloop Het Nieuwsblad. Om het verlangen naar de start nog wat groter te maken, zullen wij als WielerNieuws in deze reeks de vier grote Belgische ploegen aan u voorstellen + ook nog één Nederlandse ploeg waar naar verluidt een half mens, half brommer actief is.


Voor alle duidelijkheid: zo zullen Soudal Quick-Step, Lotto-Dstny, Intermarché-Circus-Wanty, Alpecin-Deceuninck én Jumbo-Visma de revue passeren. De volgende in ons rijtje is het team van nieuwbakken CEO Stéphane Heulot en sportief directeur Kurt Van De Wouwer. We gaan dus de ploeg van Lotto Dstny – zoals deze vanaf dit seizoen heet – bekijken. Aan de hand van de inmiddels bekende vijf thema’s trachten wij een zo klaar en duidelijk beeld te schetsen van de situatie voor het aankomende seizoen.

RENNERSVERLOOP
Zoals geweten wist de Lotto-ploeg zich vorig jaar niet te handhaven in de World Tour. Naast een garantie op deelname aan de WT-wedstrijden zijn er zo ook minder financiële middelen beschikbaar en is de Belgische formatie momenteel ook gewoonweg niet de ideale bestemming voor de absolute toprenners. Om de ploeg alsnog te versterken werd er dan ook eerst binnen de eigen rangen gekeken. Talenten Jarne Van De Paar, Liam Slock en Lennert Van Eetvelt gaan hun eerste jaar als prof in. Voorts werden er met Milan Menten, Arjen Livyns en Matthijs Paasschens drie waardevolle krachten weggeplukt bij Bingoal WB.

De meest klinkende nieuwe namen zijn echter die van Pascal Eenkhoorn en Jacopo Guarnieri. De Nederlandse kampioen op de weg komt over van Jumbo-Visma en van hem mag toch wel één en ander worden verwacht. Zo lijkt de ploeg al bij al toch nog voldoende versterking te hebben binnengehaald, maar dat was ook nodig. Vaste waarden als Tim Wellens, Harm Vanhoucke en Steff Cras besloten immers hun succes elders te gaan beproeven, Philippe Gilbert nam dan weer afscheid als wielrenner. Roger Kluge en Reinardt Janse van Rensburg werden te licht bevonden en kregen geen nieuwe verbintenis.

STER VAN DE SHOW
Het is eigenlijk te absurd voor woorden, maar met zijn amper 20 lentes en nog maar zijn tweede seizoen als prof wordt hier de naam van Arnaud De Lie ingevuld. De jongeling liet vorig seizoen zien tot wat hij allemaal in staat is en zorgde er bijna eigenhandig voor dat Lotto zich alsnog kon handhaven in de World Tour. Dat gebeurde dus uiteindelijk niet, maar aan de sympathieke Waalse boerenzoon zal dat niet gelegen hebben. Maar liefst negen zeges wist De Lie te boeken als neoprof, plus nog een hele reeks aan ereplaatsen.

Vorig seizoen kwam De Lie nog voornamelijk in actie in kleinere eendagswedstrijden. Dat zal straks voor een groot deel toch anders zijn. Zo staan er immers grote klassiekers als de Omloop, Kuurne-Brussel-Kuurne, Milaan-Sanremo, Gent-Wevelgem en zelfs Parijs-Roubaix op het menu. Bij een doorsnee renner van die leeftijd zou je denken dat dit te vroeg is, bij De Lie wordt die bedenking niet gemaakt. Integendeel, hij wordt nu al omschreven als dé Belgische ster van de (nabije) toekomst.

ANDERE SPEERPUNTEN
Thomas De Gendt geldt zo een beetje als ancien van het team, maar zal afgezien van de Brabantse Pijl niet in actie komen in het voorjaar. Buiten De Lie zal het dus van elders moeten komen en dan komen we toch snel uit bij Caleb Ewan. Voor de Australiër loopt het nu al twee seizoenen wat minder en lijkt het dus dringend tijd om iedereen nog eens duidelijk te maken dat hij nog steeds bij de snelste mannen van het pak behoort. Met wedstrijden als Brugge-De Panne en de Scheldeprijs op zijn programma moet hij zeker kunnen scoren. Zelfs in Milaan-Sanremo moet er rekening worden gehouden met Ewan. Het lijkt er dus op dat Lotto Dstny het vooral van zijn snelle mannen zal moeten hebben, maar er is meer.

Zo liet Victor Campenaerts nu al twee jaar op rij zien dat hij ook het klassieke werk beheerst en mag er ook wat worden verwacht van Florian Vermeersch. Die maakte zichzelf bekend aan de wielerwereld in de heroïsche Parijs-Roubaix van 2021, maar wist vorig jaar niet voort te borduren op dit succes. Zoals al eerder vermeld moet ook Eenkhoorn in staat zijn om finales te rijden. De Nederlander beschikt bovendien over een uitstekend eindschot. In het Ardense luik is dan weer het vooral uitkijken naar Andreas Kron. Wat Brent Van Moer betreft blijft het voorlopig toch nog een beetje koffiedik kijken.

DARK HORSE
Met de naam van de Waaslander komen we dan evenwel meteen uit bij iemand die dit voorjaar weleens zou kunnen gaan verrassen. Van Moer liet al meermaals zien erg hard met de fiets te kunnen rijden, maar ook hij kon vorig jaar geen vervolg breien aan een knap 2021. Voorts komen we ook weer uit bij twee reeds eerder genoemde renners. Al is het uiteraard afwachten of neoprofs Van De Paar en Van Eetvelt hun niveau van bij de beloften ook kunnen doortrekken tot bij de grote jongens. Eerstgenoemde is alvast erg snel aan de meet, voor Van Eetvelt – een klimmer - is het nog even afwachten wat zijn programma zal geven.

Tot slot belichten wie hier graag ook nog even de namen van Livyns en Menten. Beiden dus overgekomen van Bingoal WB, waar ze de voorbije jaren allesbehalve een mal figuur sloegen. Zo liet Livyns al heel wat fraaie ereplaatsen noteren in de grote klassiekers, Menten deed dat eerder in kleinere wedstrijden. Echter heeft ook de Limburger een stel erg snelle benen ter beschikking, al is het uiteraard de vraag hoeveel keer hij als kopman richting sprint kan trekken.

STRUIKELBLOK
Lotto Dstny beschikt zeker over voldoende talent om mee te doen voor overwinningen in het voorjaar, maar de grote vereiste lijkt daarbij wel dat alle neuzen in dezelfde richting moeten staan. In de wedstrijden waarbij ofwel De Lie ofwel Ewan aan de start staan betekent dit bijvoorbeeld dat de andere renners in eerste instantie volledig in dienst zullen moeten rijden. Onder deze twee kopmannen lijken veel renners dan weer aan elkaar gewaagd, waardoor ook daar het gevaar van opportunisme om de hoek loert. Indien de ploeg tot succes wil komen, zal iedereen dus aan hetzelfde zeel moeten trekken. De logica zelve uiteraard, maar gezien de ploeg een transformatie heeft moeten ondergaan (degradatie, nieuw bestuur,…) is dat toch meer dan elders een aandachtspunt.

POLL: Zal Lotto Dstny een geslaagd voorjaar kennen?

Meer over

Laatste wielernieuws

<strong>Olympische tijdrit: parcours en favorieten – alles wat je moet weten</strong>
Olympische tijdrit: parcours en favorieten – alles wat je moet weten

De Tour de France ligt nog maar net achter de rug of het is al tijd voor de volgende grote afspraak. ...

102
102
Karl Vannieuwkerke verklapt waanzinnige primeur over het veldrijden
Karl Vannieuwkerke verklapt waanzinnige primeur over het veldrijden

Karl Vannieuwkerke heeft in het tv-programma 'Paris by night', een talkshow over de Olympische ...

25
25
Andy Schleck deelt zijn ongezouten mening over 'ego' Remco Evenepoel
Andy Schleck deelt zijn ongezouten mening over 'ego' Remco Evenepoel

Andy Schleck was tijdens de Tour aanwezig als ambassadeur voor sponsor Skoda. Hij keek met grote ...

0
0
Bizar: Richard Plugge wil niet dat Wout van Aert naar Olympische Spelen gaat
Bizar: Richard Plugge wil niet dat Wout van Aert naar Olympische Spelen gaat

Wout van Aert doet straks op de olympische tijdrit &eacute;n de olympische wegrit een gooi naar ...

137
137
🎥 Olympisch BMX team wordt beroofd... in Brussel!
🎥 Olympisch BMX team wordt beroofd... in Brussel!

Het Australische BMX team verbleef in aanloop naar de Olympische Spelen in Brussel en daar werden ze ...

0
0
Wielerbond komt Van der Poel tegemoet na hotelincident met tienermeisjes
Wielerbond komt Van der Poel tegemoet na hotelincident met tienermeisjes

Mathieu van der Poel hoeft in aanloop naar de olympische wegrit niet te vrezen voor vervelende ...

134
134
Watson pakt eerste profzege in Wallonië, Trentin is eindwinnaar
Watson pakt eerste profzege in Wallonië, Trentin is eindwinnaar

Samuel Watson is aan de haal gegaan met de slotetappe in de Ronde van Walloni&euml;. De Brit van ...

16
16
Hirschi toont klasse met beresterke demarrage en slaat dubbelslag
Hirschi toont klasse met beresterke demarrage en slaat dubbelslag

De tweede etappe in de Czech Tour is ten prooi gevallen aan Marc Hirschi. De Zwitser van UAE Team ...

8
8
Wuyts komt met vreemde analyse over kansen van Evenepoel in Parijs
Wuyts komt met vreemde analyse over kansen van Evenepoel in Parijs

Morgen staat de olympische tijdrit op het programma. Michel Wuyts merkte bij&nbsp;Het Laatste ...

164
164
Topfavoriete fileert Spelen: 'Hobbels, gaten en scheuren'
Topfavoriete fileert Spelen: 'Hobbels, gaten en scheuren'

Zaterdag wordt bij zowel de mannen als bij de vrouwen de olympische tijdrit verreden. De staat van ...

33
33
Campenaerts geniet na: 'Tot zeven uur 's ochtends gefeest met De Lie'
Campenaerts geniet na: 'Tot zeven uur 's ochtends gefeest met De Lie'

Victor Campenaerts kroop na de Tour de France nog eens op de fiets.&nbsp;Vocsnor&nbsp;nam deel aan ...

24
24
Van Aert gaat Tarling en Ganna achterna met monsterlijk verzet
Van Aert gaat Tarling en Ganna achterna met monsterlijk verzet

Wout van Aert deed al enkele wenbrauwen fronsen vlak voor de olympische tijdrit. De topper uit ...

206
206
Toptalent verlaat UAE Team Emirates voor wereldformatie
Toptalent verlaat UAE Team Emirates voor wereldformatie

UAE Team Emirates zal volgend seizoen niet meer kunnen rekenen op de diensten van Finn Fisher-Black. ...

68
68
Van der Poel moet zorgen voor goud: 'Daar moeten we onze kaarten spelen'
Van der Poel moet zorgen voor goud: 'Daar moeten we onze kaarten spelen'

Dylan van Baarle werd niet geselecteerd voor de Tour de France, maar bereidde zich in Tignes voor op ...

71
71
Vollering genadeloos voor Olympische Spelen: 'Heel slecht'
Vollering genadeloos voor Olympische Spelen: 'Heel slecht'

Demi Vollering zal zaterdag na een periode zonder koers meestrijden voor het goud in de olympische ...

95
95
Ex-renner maakt olympische wegrit met de grond gelijk: 'Wat denken ze?'
Ex-renner maakt olympische wegrit met de grond gelijk: 'Wat denken ze?'

Jens Voigt, ex-renner en momenteel aan de slag als analist bij&nbsp;Eurosport, is niet te spreken ...

167
167