Wout van Aert

Wout van Aert wint Milaan-San Remo 2020 – foto: La Presse

Wout van Aert is een van de meest geliefde wielrenners van België. De mateloos populaire Kempenzoon maakte een succesvolle overstap van het veld naar de weg, waar hij inmiddels tot de betere Belgische renners behoort.

Veldritkampioen

Van Aert was de afgelopen jaren een zeer succesvolle veldrijder. Op 19-jarige leeftijd veroverde hij in het Nederlandse Hoogerheide de wereldtitel veldrijden bij de beloften. Hij stapte vervolgens over van Telenet-Fidea naar Vastgoedservice-Golden Palace van ploegleider Niels Albert. Bij de profs ging hij verder met winnen. Tijdens zijn eerste jaar bij de elite won hij 13 crossen, waaronder de prestigieuze Koppenbergcross in Oudenaarde.

In 2015 won hij het eindklassement in de Wereldbeker, Superprestige en de DVV Trofee. Als kers op de taart veroverde hij in Heusden-Zolder de wereldtitel. Het zou zijn eerste zijn van drie regenboogtruien bij de profs. Ook in het Luxemburgse Bieles (2017) en het Nederlandse Valkenburg (2018) was hij de betere van rivaal Mathieu van der Poel.

Overstap naar de weg

Al snel bleek dat Van Aert ook talent voor de weg bezat. In 2014 won hij als tweedejaarsbelofte al twee ritten en de eindoverwinning en de Ronde van Luik. “Vanaf toen ben ik ook beginnen geloven dat ik op de weg potentieel had”, vertelt hij in zijn boek “Ik Fiets Focus”. In 2016 klopte hij in de proloog van de Baloise Belgium Tour erkend tijdrijder Tony Martin en won hij in het najaar de eendagskoers Schaal Sels. Het jaar erop voegde hij de Ronde van Limburg, de Elfstedenronde in Brugge en de Grand Prix Cerami toe aan zijn palmares.

In 2018 kreeg zijn ploeg Verandas Willems-Crelan een wildcard voor Strade Bianche. Van Aert verbaasde vriend en vijand door naar een knappe derde plek toe te rijden. Een maand later finishte hij tijdens zijn debuut in Parijs-Roubaix als dertiende, tijdens een editie die werd overschaduwd door het noodlottige overlijden van ploeggenoot Michael Goolaerts.

Nieuw hoofdstuk bij Jumbo-Visma

In de winter van 2018 besloot Van Aert om niet mee over te stappen naar de nieuwe fusieploeg Roompot-Crelan. Hij verbrak zijn contract met de formatie van Nick Nuyens en tekende enkele maanden later bij Jumbo-Visma. Namens zijn nieuwe werkgever finishte hij wederom als derde in Strade Bianche. Ook in het Vlaamse voorjaar stond hij zijn mannetje. Van Aert eindigde als tiende in Gent-Wevelgem en negende in de Ronde van Vlaanderen.

In zijn droomkoers Parijs-Roubaix gooide materiaalpech roet in het eten. Een botsing in aanloop naar het Bos van Wallers zorgde ervoor dat hij op een cruciaal moment niet kon schakelen. Hij kreeg een nieuwe fiets van een ploeggenoot, maar na een nieuwe fietswissel ging hij in een bocht onderuit. Ondanks de indrukwekkende inhaalrace, kwam hij in de finale krachten tekort.

Lees ook:
Dit is het programma van Wout van Aert in 2020