Wout van Aert triomfeert in Milaan-San Remo

Wout van Aert wint Milaan-San Remo 2020 - foto: La Presse

Wout van Aert heeft Milaan-San Remo op zijn naam geschreven. De renner van Team Jumbo-Visma raakte in de finale voorop met titelverdediger Julian Alaphilippe en klopte de Fransman in de sprint. Het is voor het eerst sinds 1999 (Andrei Tchmil) dat er weer eens een Belg Milaan-San Remo weet te winnen.

Milaan-San Remo werd dit jaar weliswaar onder ande omstandigheden verreden, maar het koersverloop voelde vertrouwd aan. De wedstrijd werd traditioneel gekleurd door een lange vlucht. Zes Italianen en één Spanjaard gingen op avontuur en kregen een grote voorsprong van het peloton. De zeven zouden toen de finale begon gedegradeerd worden tot figuranten. De passage lang de Ligurische kust werd geschrapt, maar de finale begon zoals vanouds op de Poggio.

Daar beantwoorde Van Aert een aanval van Julian Alaphilippe. De twee reden gezamelijk richting de finish aan de Via Roma, waar Van Aert zijn medevluchter met een half wiel voorbleef. Een week na zijn zege in Strade Bianche schrijft Van Aert daarmee wederom een grote Italiaanse eendagskoers achter zijn naam

Het peloton kwam te laat. De Australiër Michael Matthews van Team Sunweb won de sprint van de achtervolgers en mocht als nummer drie het podium op. Mathieu van der Poel moest genoegen nemen met een teleurstellende dertiende plek.

Voor Van Aert zit zijn Italiaanse campagne erop. Met twee overwinningen (Strade Bianche en Milaan-San Remo) en een derde plek (in Milaan-Turijn) kan hij terugkijken op een geslaagde reeks. Woensdag gaat zijn seizoen in Frankrijk verder, wanneer hij met Team Jumbo-Visma aan de start staat van het Critérium du Dauphiné. De Franse rittenkoers geldt als laatste voorbereiding op de Tour de France, die op 29 augustus in Nice van start gaat.