Wout van Aert snelt naar nieuwe titel op BK Tijdrijden

Wout van Aert heeft zijn Belgische titel in het tijdrijden met succes geprolongeerd. De renner van Team Jumbo-Visma legde het 41,6 kilometer lange traject in het Belgische Koksijde als snelste af. Hierdoor mag hij tijdens de Tour de France de tijdritten in de Belgische driekleur rijden.

Het kampioenschap werd verreden zonder de afwezige specialisten Remco Evenepoel en Yves Lampaert. Beide renners van Deceuninck-Quick-Step moesten vanwege een blessure forfait geven.

Het kampioenschap werd een duel tussen Van Aert en werelduurrecordhouder Victor Campenaerts. Campenaerts – in tegenstelling tot Van Aert deze week wel actief tijdens het EK tijdrijden – zou uiteindelijk een halve minuut toegeven op Van Aert en moest genoegen nemen met het zilver.

“Dit is een heel mooie titel. Hier ben ik echt heel erg trots op,” reageerde Van Aert na afloop. “Het was verre van gemakkelijk. Het was een parcours op de power en veel technischer dan ik gedacht had. Er zaten verraderlijke bochten in. Je moest constant je focus houden en geconcentreerd blijven. En zeker ook de goede lijnen rijden. Het plan was om in de laatste ronde nog wat over te houden, maar om eerlijk te zijn was dat vooral op karakter. Gelukkig had ik al een voorsprong na mijn snelle start. Ik wist precies wat ik aan het doen was. En als je dan te horen krijgt vanuit de volgauto en ook van mensen langs de kant dat je een voorsprong hebt, geeft dat toch extra moraal.”

Van Aert richt zich nu op de Ronde van Frankrijk “Ik hoop vooral mijn Belgische driekleur in meer dan een wedstrijd te kunnen tonen”, refereert hij aan zijn val van een jaar geleden. “Het doel voor mij in de Tour blijft het helpen van de kopmannen. Maar als de kans zich voordoet in een van de etappes, zal ik zeker proberen nog eens voor winst te gaan.”