Terugblik: Dit was de Ronde van Vlaanderen 2013

De Ronde van Vlaanderen 2013 werd op zondagmorgen 31 maart om 10 uur op gang geschoten op de Grote Markt in Brugge. Aan de start stonden 207 renners verdeeld over 26 ploegen. Zij kregen een wedstrijd van 256 kilometer voorgeschoteld met daarin zeventien hellingen en enkele lastige kasseistroken.

Koers vroeg voorbij voor Boonen

Al vroeg in de wedstrijd moest het peloton afscheid nemen van Tom Boonen. De uittredend winnaar kwam al na amper negentien kilometer ten val toen hij tegen een paaltje reed. Hij werd geraakt aan zijn heup, knie en elleboog en moest de wedstrijd per ambulance verlaten. Zijn voorjaar was voorbij.

Tijdens de beklimming van de Tiegemberg, de eerste klim van de dag, ontstond er een eerste kopgroep.  Een zevental bestaande uit de Belgen Tosh Van der Sande (Lotto Belisol), Kevin Claeys (Crelan-Euphony), Laurens De Vreese (Topsport Vlaanderen-Baloise),Tim De Troyer (Accent.jobs – Wanty) en de Nederlander Jetse Bol (Blanco), de Deen Michael Mørkøv (Saxo – Tinkoff) en de Amerikaan Jacob Rathe (Garmin Sharp)reed al snel een voorsprong van drie minuten bij elkaar.

Tijdens de passage over de Paddenstraat kwamen er vijf man aansluiten, waarna er een groep van zes wegreed. Bol en De Vreese slopen mee en hadden gezelschap van Maarten Tjallingii (Blanco), André Greipel en Marcel Sieberg (beiden Lotto Belisol)en Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick-Step). De leiders zouden echter niet voorop blijven. Mirko Selvaggi (Vacansoleil-DCM) en Sébastien Minard (AG2R) wisten aan te sluiten, maar vlak voor de Hotondberg ontstond er een nieuwe situatie.

Finale barst open op de Kwaremont

Op dertig kilometer voor het einde ontstond een nieuwe kopgroep. Deze bestond uit opnieuw Kwiatkowski, de Belg Jurgen Roelandts (Lotto Belisol) en de Fransen Yoann Offredo (FDJ), Sébastien Hinault (IAM Cycling) en Sébastien Turgot (Europcar). Aanvankelijk waren ook Selvaggi en Tjallingii nog mee, maar zij moesten al snel lossen.

Tijdens de laatste passage over de Oude Kwaremont barstte de koers los. Aan kop van de wedstrijd nam Roelandts afscheid van zijn medevluchters. In de groep der favorieten voerde Cancellara het tempo op. Enkel Peter Sagan kon het wiel van de Zwitser houden. De twee vonden aansluiting bij koploper Roelandts.

Op de laatste beklimming van de dag, de Paterberg, nam Cancellara afscheid van de twee. Vervolgens legde hij de dertien resterende kilometers naar aankomstplaats Oudenaarde solo af. De Zwitser hield aan de finish anderhalve minuut voorsprong over en kon daardoor drie jaar na zijn eerste zege opnieuw de Ronde van Vlaanderenop zijn erelijst bijschrijven.

Mooiste overwinning ooit voor Cancellara

Cancellara – die een week later ook Parijs-Roubaix zou winnen – noemde de overwinning in Vlaanderens Mooiste na afloop van zijn carrière zijn mooiste overwinning ooit. “In de Ronde van Vlaanderen 2012 moest ik vanwege een valpartijen opgeven. Ook tijdens de Olympische Spelen viel ik. Maar in 2013 kwam ik terug. Alles verliep gewoon perfect. Mijn vrouw stond aan de aankomst en er was een mooi feestje achteraf. Hetleek me gemakkelijk af te gaan. Daarom steekt deze er bovenuit.”