Strade Bianche 2020: Dit zijn de favorieten

Het peloton tijdens Strade Bianche - Foto: LaPresse

Strade Bianche kan dit jaar weer rekenen op een sterk deelnemersveld. Onder de 168 namen op de deelnemerslijst van de Toscaanse eendagskoers staan enkele grote namen, waardoor de wielerfan zich mag verheugen op een spannende strijd om de winst tijdens de koers over de onverharde wegen.

Volgens de bookmakers is Mathieu van der Poel topfavoriet. De kopman van Alpecin-Fenix krijgt bij Bingoal de meeste winstkansen toegedicht. Voor elke euro op Van der Poel, wordt bij een zege 4,5 keer de inzet uitgekeerd. Afgelopen week verkende hij het parcours. “Ik ben ook geschrokken van de hoogtemeters. Het is voortdurend op en af en de ene gravelstrook is al moeilijker berijdbaar dan de andere”, vertelde Van der Poel na afloop.

Op gepaste afstand volgt titelverdediger Julian Alaphilippe. De Fransman van Deceuninck-Quick-Step kwam vorig jaar als eerste over de finish op het Piazza del Campo in Siena, maar moet voor de favorietenrol dit jaar Van der Poel voor zich dulden. Alaphilippe probeert zijn favorietenrol te temperen. ” Ik heb niet hetzelfde gevoel in de benen als vorig jaar”, zegt hij tegen Sporza. “Toen heb ik echt toegewerkt naar de Italiaanse wedstrijden, nu is mijn conditie niet exceptioneel. Natuurlijk ben ik gemotiveerd, maar mijn doelen komen later. Dat ga ik niet wegsteken.”

Op gelijke hoogte met Alaphilippe staat Wout van Aert. De kopman van Team Jumbo-Visma finishte de afgelopen twee edities als derde. Strade Bianche is een koers naar zijn hart. “De grindstroken liggen me. Het technische aspect speelt in mijn voordeel. De hellingen zijn niet té lang. Ze zijn vaak in trapjes te beklimmen en je ziet meestal de top”, analyseert van Aert. “Op de Strade kan je veel compenseren met kracht en techniek. Daarnaast loont aanvallend koersen. Daar hou ik van”, geeft hij aan.

Naast de drie topfavorieten zijn er nog tal van renners die winstkansen worden toegedicht. Wat te denken van Jakob Fuglsang, die vorig jaar als tweede eindigde. Zdeněk Štybar won in 2015, terwijl Tiesj Benoot dat deed in de heroïsche Strade Bianche van 2018. Ook Michal Kwiatkowski (2017) won hier al eens. De Duitser Maximilian Schachmann won dit voorjaar Parijs-Nice en geldt als de man in vorm. Greg Van Avermaet werd al twee keer tweede, net als drievoudig wereldkampioen Peter Sagan.

Favorieten voor Strade Bianche 2020

**** Mathieu van der Poel
*** Julian Alaphilippe, Wout van Aert
** Jakob Fuglsang, Zdeněk Štybar, Tiesj Benoot
* Maximilian Schachmann, Peter Sagan, Michal Kwiatkowski, Greg Van Avermaet