Is toptalent Remco Evenepoel The Next Big Thing?

Nog voordat hij zijn eerste kilometer als profwielrenner gereden heeft, is het verwachtingspatroon rond Remco Evenepoel torenhoog te noemen. België snakt naar een nieuwe Tourwinnaar en denkt deze in de 18-jarige renner uit het Vlaams-Brabantse Schepzeel gevonden te hebben.

De fysieke mogelijkheden van Evenepoel zijn opzienbarend. Het supertalent haalt waarden die de kenners omver blazen Hij heeft een maximale hartslag van 198 en een V02 max van 82 milliliter zuurstof per kilogram lichaamsgewicht, net zoveel als Chris Froome. Op het EK trapte hij bergop 430 watt, wat met zijn 1,72 meter en 61 kilogram overeenkomt met 7 watt per kilogram lichaamsgewicht. Ook dat zijn waarden van Tourwinnaars.

Het superlatief ‘de nieuwe Eddy Merckx’ is al uit de kast gehaald voor de renner die in 2018 de juniorencategorie domineerde. Evenepoel won met overmacht 33 van de 47 koersen waaraan hij deelnam. Op het Belgisch kampioenschap veroverde hij de juniorentitel na een solo van maar liefst 91 kilometer. In de tijdrit bij de junioren reed hij een snellere tijd dan de winnaar bij de beloften. Tijdens het EK in Tsjechië legde hij het 118,8 kilometer lange parcours maar liefst 9 minuten en 44 seconden sneller af dan de nummer twee, de Zwitser Alexandre Balmer. De jonge Belg maakte pas echt naam bij het grote publiek na zijn imponerende optredens tijdens het wereldkampioenschap wielrennen in Innsbruck. Het was niet enkel het feit dat hij twee keer de Brabançonne liet klinken, maar vooral de manier waarop waar nog lang over gesproken werd. In de tijdrit degradeerde hij met een gemiddelde van meer dan 50 kilometer per uur de concurrentie. In Tiroler hoofdstad Innsbruck legde hij het 27,7 kilometer lange traject tegen de klok maar liefst 1 minuut en 24 seconden sneller af dan zijn naaste concurrent, de Australiër Luke Plapp.

Ook in de wegrit startte hij als torenhoge topfavoriet. De wedstrijd verliep echter ongunstig. Nadat hij werd opgehouden bij een massale valpartij, verloor hij anderhalve minuut. Evenepoel slaagde er echter in om terug te keren en vervolgens de wedstrijd naar zich toe te trekken. De Duitser Marius Mayrhofer wist nog het langste bij hem te blijven, maar kon niet voorkomen dat Evenepoel alsnog bijna anderhalve minuut wegreed. Solo kwam de kopman van de Belgische ploeg na drie uur koers als eerste over de finish, met zijn Specialized-fiets triomferend in de lucht.

Zijn prestaties waren de profteams uiteraard niet ontgaan. Patrick Lefevere was er als de kippen bij om hem vast te leggen. Evenepoel slaat de beloftencategorie over maakt in 2019 zijn profdebuut voor Deceuninck-Quick-Step, de succesformatie onder leiding van de gelauwerde Belgische teammanager.

In zijn eerste profjaar zal hij nog geen grote ronde prijken. Die volgt waarschijnlijk in 2021. Tijdens het jaar waarin hij zijn eerste stapjes in het profpeloton zal zetten, zijn resultaten van ondergeschikt belang. Evenepoel zal tijdens onder meer tijdens de Ronde van San Juan, de Ronde van de Algarve, de Ronde van Catalonië en de Ronde van Turkije aan de start staan.

Zelf realiseert Evenepoel zich dat hij nog een lange weg te gaan heeft. “De weg naar de absolute top is nog zo lang”, citeerde Sporza hem na terugkomst van het WK. “Ik heb nu al mooie dingen gepresteerd bij de junioren, maar bij de profs begin ik weer vanaf nul. Dat besef ik wel. Ik heb nog niet genoeg bewezen om al een fenomeen te zijn.”

Lees ook:
Dit is het programma van Remco Evenepoel in 2020