Remco Evenepoel wint de Kristallen Fiets 2019

Remco Evenepoel is verkozen tot beste wielrenner van België. De 19-jarige renner van Deceuninck-Quick-Step kreeg de prijs van de Kristallen Fiets, een initiatief van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Hij is met zijn uitverkiezing de jongste winnaar ooit. Evenepoel – die op de erelijst werelduurrecordhouder Victor Campenaerts opvolgt – kreeg de prijs uit handen van Eddy Merckx. Twaalf maanden geleden werd hij nog verkozen tot beste jongere.

Boerenjaar Evenepoel

Evenepoel maakte in 2019 tijdens zijn eerste jaar bij de profs indruk. Waar aanvankelijk zijn overstap van de junioren naar de beroepsrenner sceptische reacties kreeg, deed hij de kritiek gedurende het seizoen verstommen. In juni won hij met een knappe solo won hij in de Ronde van België de etappe naar Zottegem, waarmee hij de basis legde voor de eindoverwinning. Zijn grootste zege moest nog komen, want begin augustus soleerde hij in het Baskenland naar de overwinning in de Clásica Ciclista San Sebastián.

Tijdritspecialist Minder dan een week later won hij in Alkmaar ook het EK Tijdrijden, voor de Deen Kasper Asgreen en de Italiaan Eduoardo Affini. Op het wereldkampioenschap in Harrogate in september slaagde hij bijna in om ook de wereldtitel te pakken. Enkel de Australiër Rohan Dennis was sneller. Evenepoel moest genoegen nemen met zilver.

Verrast

Evenepoel verklaarde na afloop dat de prijs voor hem als een verrassing kwam. Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht, want er werd vooraf veel gesproken over Philippe Gilbert en Wout van Aert”, citeert WielerFlits.be de jongeling. “Daarom dacht ik eigenlijk dat het wel lastig zou worden. Hun overwinningen zijn enorm hoog in te schatten, maar blijkbaar die van mij ook. Die trofee is trouwens een zwaar ding, ik ga het rap neerzetten.”

Cant wint bij de vrouwen

Bij de vrouwen ging de trofee naar veldrijdster Sanne Cant. Zij won afgelopen februari in het Deense Bogense de wereldtitel veldrijden. Daarnaast won zij de klassementen om de Superprestge en de DVV Trofee. Zij volgt op de erelijst baanrenster Nicky Degrendele op.