Remco Evenepoel draagt zege na indrukwekkende solo op aan ploegmaat Jakobsen

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel - foto: Justin Setterfield / Getty Images

Remco Evenepoel was in de koninginnenrit van de Ronde van Polen opnieuw een klasse apart. Het supertalent van Deceuninck-Quick Step gooide opnieuw een indrukwekkende solo uit zijn mouw, waarmee hij de rest van het peloton te kijk zette. Evenepoel droeg zijn zege op aan ploeggenoot Fabio Jakobsen, die afgelopen donderdag tijdens de openingsetappe zwaar ten val kwam.

Evenepoel besloot in de 153 kilometer lange etappe naar Bukowina Tatrzańska met nog vijftig kilometer te gaan om er vandoor te gaan. Hij wist zijn voorsprong te vergroten tot meer dan twee minuten. In de achtervolging beten erkende toppers als Jakob Fuglsang, Simon Yates en Wilco Kelderman hun tanden stuk op hardrijder Evenepoel.

Aan de finish volgde een ontroerend eerbetoon. Evenepoel haalde met nog tweehonderd meter te gaan rugnummer 75 naar boven. Het was het nummer van Fabio Jakobsen, die in de openingsrit in de sprint keihard in de hekken werd gekatapulteerd. De Nederlandse sprinter verkeert inmiddels buiten levensgevaar.

“Ik wilde vandaag alles geven voor Fabio”, reageerde Evenepoel na afloop. “Na de eerste etappe hadden we allemaal behoorlijk zware momenten, maar we bleven bij elkaar en ik denk dat de hele wereld vandaag heeft gezien hoe sterk deze ploeg is. Het goede nieuws dat we gisteren kregen over Fabio was een grote boost voor ons moraal. Daarom wilde ik vandaag iets doen en vroeg ik ’s morgens voor de start naar zijn wedstrijdnummer. Op het moment dat ik het in handen had, voelde ik meteen iets bijzonders. Het was niet gemakkelijk en ik heb afgezien, maar het is niet te vergelijken met wat Fabio nu doormaakt. Dit gaf me de energie om door te gaan en nooit meer terug te kijken.”

Met nog één etappe te gaan ligt Evenepoel op pole-position om het eindklassement van de Ronde van Polen op zijn naam te schrijven. Morgen staat de 188 kilometer lange slotrit van Zakopane naar Krakau op het programma. Zijn voorsprong op de nummer twee in het algemeen klassement (Jakob Fuglsang) bedraagt 1 minuut en 48 seconden. Wanneer hij morgen daadwerkelijk als eindwinnaar gehuldigd wordt, betekent het zijn vierde eindzege in een rittenkoers op rij. In 2020 won Evenepoel tot dusver elke meerdaagse wedstrijd waar hij aan de start stond.