Het succes van Patrick Lefevere

De Belg Patrick Lefevere is één van de succesvolste ploegleiders in het peloton. De man achter de Belgische wielerploeg Omega Pharma-Quick Step kan terugkijken op een succesvolle loopbaan in de wielersport. Als ploegleider heeft hij de top gehaald in het werken met toprenners.

Patrick Lefevere was zelf tien jaar actief als wielrenner en won onder meer Kuurne-Brussel-Kuurne en een etappe in de Vuelta. Nadat zijn sponsor hem in dienst nam als ploegleider/boekhouder bleef hij in het wielerwereldje. Sindsdien is Patrick Lefevere niet meer uit de wielersport weg geweest.

Na in de jaren ’80 samengewerkt te hebben met Walter Godefroot stond hij begin jaren ’90 met GB-MG voor het eerst op eigen benen. Met topspurter Mario Cipollini werden er vele etappes gewonnen. Zijn gloriejaren beleefde hij bij het Italiaanse Mapei. Met renners als Museeuw, Ballerini en Tafi won hij in eendagskoersen alles wat er te winnen viel. Vijf keer op rij won de ploeg de wereldbeker.

Na zijn vertrek bij Mapei ging hij verder met Domo-Farm Frites, Domo-Lotto, Quick-Step-Davitamon en QuickStep-Innergetic, waar hij met Tom Boonen opnieuw met een toprenner kwam te werken. Enkele jaren geleden verkocht hij zijn ploeg deels aan de steenrijke Tsjech Zdenek Bakala.

Vandaag de dag is Patrick Lefevere actief als teamanager van Deceuninck-Quick Step, dat actief is op het hoogste niveau: de UCI WorldTour. Ook in 2019 is de ploeg daarin erg succesvol. De zegeteller staat op moment van schrijven op 24 overwinningen, meer dan iedere andere wielerploeg in het profpeloton.