Patrick Lefevere: “Als Remco Evenepoel de Giro niet wint, is dat geen schande”

Remco Evenepoel is de meest besproken wielrenner van 2020. Het 20-jarige supertalent maakte begin dit jaar al indruk in San Juan en de Algarve. Na de coronabreak ging hij daar met een indrukwekkende zege in de Ronde van Burgos vrolijk mee door. De Giro d’Italia (3-25 oktober) is dit jaar zijn hoofddoel.

Zijn teambaas bij Deceuninck-Quick-Step Patrick Lefevere vergelijkt hem in een interview met HUMO met eerdere grootheden die hij onder zijn hoede had. “Johan Museeuw wist wel dat hij de beste was, maar durfde het niet te zeggen, want dat zou ongeluk brengen. Tom Boonen zei wel al eens dat hij zou winnen. En nu heb je de generatie van die kleine, die zich niet meer inhoudt”, stelt Lefevere vast.

Lefevere herinnert zich een anekdote uit de Ronde van de Algarve. “Rohan Dennis, de wereldkampioen, had zich de hele week gespaard voor de afsluitende tijdrit. Terwijl Remco had meegestreden voor het geel. Vlak voor de start zei Remco me doodleuk: ‘Ik ga hem kloppen, hoor!”, vertelt Lefevere lachend.

Hij is onder de indruk van zijn pupil. “Het is straf wat hij op zijn leeftijd al uit zijn benen schudt. Helaas zit nu iedereen te wachten tot hij met zijn kop tegen de muur bonkt – óók typisch Vlaams. Als het even minder gaat, zegt iedereen: ‘Zie je wel.’

Lefevere sluit de mogelijkheid dat Evenepoel dit jaar de Giro gaat winnen niet uit, al blijft hij realistisch. “Als hij niet wint, is dat alvast geen schande. Maar ik weet wel dat hij ervan droomt om eens in de roze trui te rijden.”

Lees ook:
Dit is het programma van Remco Evenepoel in het najaar van 2020