Mathieu van der Poel wint in Ruddervoorde meteen eerste cross van het jaar

Mathieu van der Poel is voortvarend aan zijn veldritseizoen begonnen. De regerend wereldkampioen won in Ruddervoorde meteen de eerste veldrit waar hij deze crosswinter aan de start stond. De renner van Corendon-Circus reed in de vijfde ronde weg bij Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) en soleerde vervolgens naar de overwinning.

Het optreden van Van der Poel – die pas in medio oktober aan zijn crosstraining begon – was echter minder indrukwekkend dan veldritfans van hem gewend zijn. In de eerste ronden namens Eli Iserbyt en Sweeck namens Pauwels Sauzen-Vastgoedservice het initiatief, maar toen Van der Poel het tempo opvoerde kregen zij het lastig. “Ik was in orde, maar heb niet de indruk dat er versnellingen op zaten. Ik heb vanaf het begin mijn eigen tempo gereden”, vertelde Van der Poel daar over na afloop. “Ik wist dat ik in orde was, al mist de specifieke crossconditie nog een beetje. Het was sowieso een hele lastige wedstrijd hier. Maar ik heb er wel weer van genoten.”

Van der Poel ontbrak in de eerste drie manches van de Superprestige (in Gieten, Boom en Gavere), waardoor zijn achterstand in de tussenstand op leiders Sweeck en Toon Aerts groot is. De klassementen zijn echter niet zijn doel. “Ik heb in geen enkel klassement meer iets te verdedigen, dus daar moet ik me al niet meer bezig houden. Het grote doel deze winter is het WK veldrijden en mijn titel er verlengen”, vertelde hij daarover.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Ceylin Alvarado. De ploeggenote van Van der Poel bij Corendon-Circus domineerde de cross vanaf de eerste ronde. Wereldkampioene Sanne Cant moest genoegen nemen met een tweede plek.