Mathieu van der Poel wint Amstel Gold Race na enerverende finale

Mathieu van der Poel heeft op indrukwekkende wijze de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. De regerend Nederlands kampioen op de weg besliste na een indrukwekkende inhaalrace de Limburgse heuvelklassieker in zijn voordeel en liet ervaren renners van topploegen als Astana en Deceuninck-Quick-Step achter zich.

Aanval op de Gulpenerberg
Aanvankelijk leek het er niet op dat Van der Poel de Amstel Gold Race winnend af zou sluiten. Op ongeveer veertig kilometer voor de finish opende een onstuimige Van der Poel de finale. Op de Gulpenerberg kon hij zich niet meer bedwingen en ging hij er brutaal vandoor. Zijn moedige poging bleef zonder succes. Nog voor de volgende helling werd hij ingelopen door het peloton. De verspilde krachten leken zijn tol te eisen. Toen de beslissing viel, miste Van der Poel de slag. Meer dan een ereplaats tijdens zijn eerste deelname aan de enige Nederlandse wielerklassieker leek er niet in te zitten.

Inhaalrace
Maar in een krankzinnige finale slaagde Van der Poel er alsnog in om terug te keren. De voorsprong op koplopers Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang liep zienderogen terug. In de slotmeters snelde hij na een ultieme krachtsexplosie in extremis alsnog langs de leiders om vervolgens als eerste de finish te passeren.

Na afloop reageerde de jonge Van der Poel vol ongeloof. Ook Vader Adrie kon het na afloop niet geloven. “Wat een mafkees”, reageerde hij voor diverse media.