Mathieu van der Poel na NK-zege: “Publiek maakte mij blij en trots”

Met Mathieu van der Poel kreeg het NK Veldrijden vandaag een verwachten winnaar. De regerend wereldkampioen ontdeed zich al in zijn eerste ronde van zijn concurrenten en reed soeverein naar zijn zesde nationale titel.

Hij kijkt met een goed gevoel terug op de wedstrijd. “Het ging eigenlijk vrij goed. Het was best een lastige omloop met veel bochten. Dus in dat opzicht ben ik wel tevreden”, vertelde hij na afloop aan het AD.

Aanvankelijk kon enkel Lars van der Haar hem volgen. “Vooral in het begin vond ik dat hij redelijk sterk reed. Om het eerste gaatje uit te bouwen moest ik wel echt gas geven. Daarna kon je op dit parcours wel redelijk het verschil gelijk houden.

Het parcours was niet helemaal op zijn maat. “Ik kon me vandaag niet volledig uitleven. Het was iets teveel draaien en keren vond ik. Het was moeilijk om al je kracht kwijt te kunnen.

Hij genoot van het publiek, dat in grote getalen op de wedstrijd afkwam. “Het was erg druk. Dat heb ik de afgelopen jaren zien evalueren. Het maakt me wel een beetje blij en trots dat ik daar aan bij heb kunnen dragen. Je merkt dat je voor een groot aantal mensen fietst. Tijdens mijn eerste NK in Veldhoven stond er bijna geen kat langs de kant. Als je ziet hoeveel volk er vandaag is, dan is dat wel een mooie evolutie.”

Van der Poel werkt nu toe naar het wereldkampioenschap. “Ik rijd nog in Otegem en daarna vertrek ik op stage naar Spanje om zo goed mogelijk voorbereid op het WK te staan. Mijn gevoel is goed. Ik zal weer de topfavoriet zijn, maar dat ben ik intussen wel gewoon. Ik kijk er wel naar uit om mijn titel te verdedigen.”