Mathieu van der Poel boekt in Zolder dertiende seizoenszege

Mathieu van der Poel heeft op Tweede Kerstdag de wereldbekerwedstrijd van Heusden-Zolder op zijn naam geschreven. De crosser van Corendon-Circus ging er na 27 minuten vandoor en soleerde vervolgens naar een nieuwe zege. Het is voor Van der Poel zijn dertiende overwinning op veertien deze winter. Enkel in de Hotondcross van Ronse wist hij niet te winnen.

Desalniettemin sprak Van der Poel na afloop over een lastige cross. “Dit is een van de lastigste omlopen om te rijden. Je bent nooit uit het zicht. Wanneer er zoals vandaag een achtervolgend groepje is met een paar ploeggenoten die kunnen samenwerken, ga je kapot op de rechte stukken”, keek hij terug. In de vierde ronde ging hij er alsnog vandoor. “Eigenlijk wilde ik nog iets langer wachten omdat ik dacht dat het op de laatste ronde aan zou gaan komen. Maar het was enorm lastig. Toen ik nog in de groep reed, hing ik aan het lange stuk op de weg enkele keren aan de rekker. Ik wilde dat een beetje voorkomen.”

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Lucinda Brand. De 30-jarige Nederlandse van Telenet Baloise Lions klopte haar landgenote Ceylin del Carmen Alvarado (Corendon-Circus) in de sprint. Het was voor Brand na een eerdere zege in Namen afgelopen zondag haar tweede overwinning op rij. Bij de beloften zegevierde de Zwitser Kevin Kuhn. Bij de junioren was Thibaut Nys voor de vijfde keer op rij de sterkste in een wereldbekerwedstrijd.