Julian Alaphilippe wint Waalse Pijl 2019

Topfavoriet Julian Alaphilippe heeft voor het tweede jaar op rij de Waalse Pijl op zijn naam geschreven. De beslissing viel op de slotklim, de supersteile Muur van Hoei. Daar was de Fransman van Deceuninck-Quick-Step in een man-tot-mangevecht de betere van Astana-renner Jakob Fuglsang.

De jonge Bjorg Lambrecht van Lotto Soudal eindigde knap als vierde. Hij was daarmee de beste Belg in de uitslag. De nog maar 22-jarige Lambrecht trok onderweg al een keer fel door tijdens de tweede van drie beklimmingen van de Muur van Hoei. Het zorg even voor afscheiding in het peloton, waar door nervositeit al slachtoffers vallen. De Italiaan Domenizo Pozzovivo (Bahrain Merida) en Romain Kreuziger (Dimension Data) gingen tegen het asfalt.

De Pool Tomasz MarczyƄski van Lotto Soudal zorgt er met een snedige aanval voor dat ploeggenoten Lambrecht, Tim Wellens, en Jelle Vanendert in de luwte naar de finale klim van de Muur van Hoei kunnen. Dries Devenyns moet in wat er overblijft van het peloton het meeste werk opknappen in dienst van zijn kopman en topfavoriet Julian Alaphilippe. Het zorgt ervoor dat alles weer samenkomt.

Zoals altijd valt de beslissing op de slotklim. Fulgsang probeerde Alaphilippe te verrassen, maar de Fransman is alert en pareert de aanval. Op de top passeerde hij als eerste de finish.

Alaphilippe bezorgt met deze overwinning zijn werkgever Deceuninck-Quick-Step de 25e overwinning van het seizoen. Voor de Fransman is het na Strade Bianche en Milaan-San Remo al de derde mooie overwinning van 2019. In totaal boekte hij al negen zeges.

“De Ardense klassiekers is een periode waar ik altijd naar uitkijk”, aldus Alaphilippe na afloop. “Ik ben echt erg blij dat ik hier vandaag kan winnen. Zeker na mijn overwinning vorig jaar. Dat was toen een grote voldoening. Mijn eerste grote zege”, kijkt hij terug. “Ik heb al veel gewonnen sinds het begin van dit seizoen. Mijn ploeg heeft heel hard gewerkt vandaag. Ik ben erg fier op al mijn ploegmaats”, klinkt het.