Dertig Belgen in Luik-Bastenaken-Luik 2019

Dertig Belgen staan zondag 28 april aan het vertrek van de 105de editie van Luik-Bastenaken-Luik. Dat blijft uit de deelnemerslijst van de Ardennenklassieker, zoals deze door organisator ASO is vrijgegeven. Dat zijn er drie meer dan vorig jaar, toen er 27 Belgen aan de start stonden.

Deceuninck-Quick-Step

Met Philippe Gilbert staat er één Belgische oud-winnaar aan de start. De inmiddels 36 jaar oude routinier won La Doyenne tijdens zijn wonderjaar 2011. Destijds versloeg hij in Ans in een kopgroep van drie de broers Fränk en Andy Schleck. De selectie van zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step (waar de Fransman Julian Alaphilippe als kopman start) bevat met Pieter Serry en Dries Devenyns nog twee andere Belgen.

Lotto Soudal

Lotto Soudal rekent op Tim Wellens, hoewel de 27-jarige renner hier nog nooit bij de beste tien reed. Wellicht dat de talentvolle Bjorg Lambrecht (23) hier kan verrassen. Lambrecht werd zesde in de Amstel Gold Race en vierde in de Waalse Pijl. De formatie van ploegleider Marc Sergeant brengt verder Tosh Van der Sande, Sander Armée, Jelle Vanendert en Maxime Monfort aan het vertrek.

Vrijbuiters

Sport Vlaanderen-Baloise brengt zeven Belgen aan de start. Aaron Van Poucke, Aaron Verwilst, Mathias Van Gompel, Dries Van Gestel, Kevin Deltombe, Benjamin Declercq en Thomas Sprengers maken hun opwachting. Een van deze vrijbuiters zal ongetwijfeld in de vroege vlucht mee willen glippen. Kenny Molly, Dimitri Peyskens, Eiot Lietaer, Baptiste Planckaert en Kevyn Ista bij Wallonie-Bruxelles. Ploegleider Hilaire Vanderschueren stelt bij Wanty-Groupe Gobert met Bart De Clercq en Thomas Degand twee Belgen op.

In buitenlandse dienst

Zes Belgen rijden Luik-Bastenaken-Luik in buitenlandse dienst. De bekendste van hen is uiteraard Greg Van Avermaet. De Olympisch kampioen van Rio ziet in La Doyenne zelfs nog wel kansen op een succesje. Bij de Poolse CCC-ploeg krijgt hij onder meer landgenoot Serge Pauwels mee. Jan Bakelants en Louis Vervaeke verdedigen zondag de kleuren van Team Sunweb terwijl Laurens De Plus aantreedt namens het Nederlandse Jumbo-Visma. Dylan Teuns is een outsider in het shirt van Bahrain-Merida.