Alejandro Valverde: “Ik houd steeds meer rekening met een verloren jaar”

Alejandro Valverde is sceptisch over de vraag of er dit jaar nog wedstrijden verreden gaan worden. In een interview met El Mundo laat de voormalig wereldkampioen weten het somber in te zien.

“Het is een complexe situatie. We willen sporten, maar wanneer ik realistisch ben dan zie ik het somber in”, geeft hij toe. “Aan het begin van de lockdown dacht ik niet dat dit een verloren jaar zou worden. Maar wanneer je ziet hoe alles vordert, houd ik daar steeds meer rekening mee. Je zorgt goed voor jezelf en traint op de rollen, maar doet dat met weinig motivatie. Je kunt geen specifieke trainingen doen, omdat je niet weet wat je doelen zijn.”

Valverde probeert het beste van zijn dagen te maken. “Ik sta om zeven uur op en rijd dan ongeveer een uur en een kwartier op de rollen. Vervolgens ga ik ontbijten en ben ik bij mijn familie. In de middag doe ik dan vervolgens core stability training”, legt hij uit.

A-typische Tour, Giro en Vuelta
Mochten de grote rondes zoals gepland doorgaan, dan verwacht Valverde een speciale periode. “Ik verwacht dat het atypische wedstrijden gaan worden, met andere resultaten dan gebruikelijk. Ons lichaam heeft een bepaalde routine. De temperatuur en zo’n lange periode in je eigen huis zullen een rol gaan spelen.”

Deelnemen aan drie grote rondes achter elkaar is volgens hem dit najaar onmogelijk. Ook pleit hij ervoor om het Vuelta-parcours nog eens onder de loep te houden. “Laten we bij een Vuelta in november eens kijken wat voor weer we krijgen. Ik denk dat we – net zoals de datums veranderd zijn – we ook de wedstrijden moeten veranderen. Dit jaar gaat de route door de noordelijke regio’s, de koudste dus. Maar we zouden de warmste regio’s op moeten zoeken.”

Uitstel afscheid?
Mogelijk zorgt de nieuwe situatie ervoor dat Valverde zijn carrière verlengt. De routinier – die aanstaande zaterdag zijn veertigste verjaardag viert – heeft nu nog een contract tot 2021 bij Movistar. “We zullen het zien. Deze crisis kan mijn plannen voor mijn afscheid van deze sport uitstellen. Maar dat moeten we afwachten,” klinkt het.